ESIVALINTAKOE
Kaikki hakijat osallistuvat valtakunnalliseen esivalintakokeeseen 24.4.2019 ilman erillistä kutsua. Esivalintakoe tehdään opetuskielellä. Kokeessa voi olla muita kielitaitoa mittaavia osioita. Lisätietoa esivalintakokeesta ja ennakkomateriaalista on osoitteessa http://soteli.metropolia.fi/.
Esivalintakokeen perusteella kutsutaan viisi kertaa aloituspaikkojen mukainen määrä hakijoita varsinaiseen valintakokeeseen. Esivalintakokeen tulosta ei huomioida lopullisessa valinnassa. Lopullinen valinta tehdään ylioppilastutkinnosta saatujen pisteiden ja valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella tai pelkästään valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella.
VARSINAINEN VALINTAKOE
Valintakoe on 3.-5.6.2019. Hakijalle valintakoe on yhtenä päivänä, tarkempi päivämäärä ilmoitetaan valintakoekutsussa. Valintakoe alkaa klo 8 ja hakijan on varauduttava olemaan paikalla klo 17 asti. Valintakokeen aikaa ei voi muuttaa.
Sosiaali- ja terveysalalla valintakokeessa painotetaan alalle soveltuvuutta arvioimalla kiinnostusta ja motivaatiota alalle, sosiaalisia vuorovaikutustaitoja sekä oppimis- ja työskentelyvalmiuksia. Koulutukseen valitulta edellytetään alalle soveltuvaa terveyttä.
Valintakoe koostuu hakijan tekemästä ennakkotehtävästä, aineistokokeesta ja toiminnallisesta ryhmätilanteesta. Valintakokeesta on saatava vähintään 30 pistettä (enimmäispistemäärä 70).
1. Aineistokoe
Aineistokokeeseen tulevalla hakijalla tulee olla mukanaan kirjoitusvälineet ja hänen on todistettava henkilöllisyytensä kokeesta poistuttaessa. Matkapuhelinten on oltava suljettuna kokeen ajan. Aineistokokeen kesto on 90 minuuttia.
Kokeessa on ennakkoaineistoon pohjautuva suomenkielinen osio ja koetilanteessa jaettavaan aineistoon pohjautuva englanninkielinen osio.
Ennakkoaineisto:
1) Kuntoutuksen uudistamiskomitea. 2017. Kuntoutuksen uudistamiskomitean ehdotukset kuntoutusjärjestelmän uudistamiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2017:41. Luvut IV-VI (sivut 19-80).
sekä
2) Järvikoski, Aila. 2014. Monimuotoinen kuntoutus ja sen käsitteet. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2013:43. Luvut 2-8 (sivut 8-79).
2. Soveltuvuusosio
2.a. Ennakkotehtävä
Hakija tuo valintakokeeseen kirjallisen ennakkotehtävän. Ennakkotehtävä sisältää mm. seuraavia asioita:
- Lyhyt esittely itsestä, harrastuksista, työkokemuksesta yms.
- Käsityksesi sosiaali-/terveysalan ammattikorkeakoulutuksen vaatimista opiskeluvalmiuksista ja omista opiskeluvalmiuksistasi.
- Käsityksesi hakemasi koulutuksen/koulutuksien ammattikorkeakouluopinnoista
- Käsityksesi hakemisen kohteena olevan alan työtehtävistä ja itsestäsi ko. alan sosiaali-/terveysalan ammattilaisena (vahvuudet ja kehittämishaasteet).
- Kuvaile motivaatiotasi hakemaasi koulutukseen/koulutuksiin.
- Urasuunnitelmasi koulutuksen jälkeen ja alan tulevaisuuden näkymät.
Ennakkotehtävä on vapaamuotoinen ja se tulee kirjoittaa koneella, pituus enintään 4-5 sivua.
2.b. Ryhmätilanne
2.c. Reflektiivinen itsearviointi
Sosiaali- ja terveysalalla on viisi valintaryhmää. Jos hakijan pisteet riittävät, hän saa yhden valintakoekutsun esivalintakokeessa saadun pistemäärän perusteella/valintakoeryhmä. Valintakokeesta hakija saa valintakoetuloksen kaikkiin hakemiinsa samaan valintakoeryhmään kuuluviin koulutuksiin. Lue lisää sosiaali- ja terveysalan valintakoeyhteistyöstä.