Tietoturva, tietosuoja ja tekijänoikeudet verkko-ohjauksessa

Ohjelma ja aikataulu

 

Klo  9:00–10:15

Tietoturva ja tietosuoja verkko-ohjauksessa, Timo Hakkarainen, sovellussuunnittelija

Tietoturva ja tietosuoja ovat tärkeä osa ohjaus- ja neuvontatyötä verkossa. Koulutuksessa käydään läpi asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota sekä sitä, miten voi itse parantaa verkko-ohjauksen tietoturvaa ja yksityisyyttä. Koulutuksessa huomioidaan erityisesti mobiilikäyttö. Koulutus koostuu tietoiskuista ja keskusteluista.

Klo 10.15–10.30     TAUKO

Klo 10:30–11:45    
Tekijänoikeudet verkko-ohjauksessa, PsM Tarmo Toikkanen, opettajankouluttaja, tutkija ja tietokirjailija

Ohjaus- ja neuvontatyössä on muistettava kunnioittaa myös tekijänoikeuksia. Miten yksilöohjauksessa tai julkisessa tiedottamisessa on huomioitava tekijänoikeudet ja lähioikeudet? Koulutuksessa käydään läpi tekijänoikeuden pääperiaatteet, avointen sisältöjen mahdollisuudet viestinnässä ja työsuhteen vaikutukset oikeuksiin. Koulutus koostuu lyhyistä alustuksista, diagnostisista testeistä sekä keskustelevasta pulmien ratkaisusta.

Klo 11.45–12.00     Loppusanat ja tulevat tapahtumat, Hanketyöryhmä

Aika: 10.2.2017 klo 9:00–12:00

Paikka: Oulun ammattikorkeakoulu, Kotkantien kampus, Kotkantie 1, 90250 Oulu (pysäköintipaikkoja on rakennuksen molemmin puolin). Katso kartta.

Tila: Auditorio 1, 1. krs. Opastus koulutustilaan tapahtuu Kotkantien ala-aulasta.

Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu koulutukseen 3.2.2017 klo 12:00 mennessä kohdassa Ilmoittautuminen.  Osallistujamäärä paikanpäällä on rajoitettu 130 henkilöön.

Osallistuminen koulutukseen: Koulutus on kaikille maksuton. Koulutukseen osallistuvia pyydetään täyttämään ESR-henkilötietolomakkeet, jotka jaetaan osallistujille tilaisuuden avauksen yhteydessä. Koulutukseen voi osallistua myös etäyhteydellä verkossa. Striimausosoite lähetetään sähköpostitse vain niille jotka ovat ilmoittaneet osallistuvansa verkossa. Verkon kautta koulutukseen osallistujia pyydetään myös täyttämään ESR-henkilötietolomakkeet, jolloin lomakkeet toimitetaan osallistujille postitse. Kampuksen ravintolat palvelevat klo 7:45–17:45. Ravintoloissa voi nauttia kahvia ja lounaan (klo 10:15–16:00) omakustanteisesti.

Lisätietoa hankkeen toiminnasta ja koulutuksista: www, Facebook, Twitter, #verkko_ohjaaja 

Pidätämme oikeuden ohjelma- ja aikataulumuutoksiin

Koulutuspäivän esite

Kulkuyhteydet ja pysäköinti

 

Paikka: Oulun ammattikorkeakoulu, Kotkantien kampus, Kotkantie 1, 90250 Oulu, Googlemaps kartta

Tila: Opastus koulutustilaan tapahtuu Kotkantien ala-aulasta. 

Pysäköintipaikkoja, jotka on merkitty karttaan P-kirjaimella, on rakennuksen molemmin puolin. Virhepysäköinnistä sakotetaan.

  Kartta P-paikoilla.JPG

 

Ilmoittautuminen

Mikäli et päässyt paikan päälle koulutukseen tai live-lähetykseen verkossa, voit katsoa koulutuksen jälkeenpäin. Lähetämme sinulle tallenteen osoitteen, kun olet täyttänyt ja toimittanut meille osallistujakohtaiset seurantatietolomakkeet. Lähetä meille pyyntö tallenteesta osoitteeseen verkko-ohjaaja@oamk.fi ja ilmoita viestissä osoitteesi, johon voimme postittaa täytettävät lomakkeet. Kun vastaanotamme lomakkeet, toimitamme sinulle tallenteiden linkit.


 Kyllä
 Ei
 
Koulutuspäivän materiaalit

Tietoturva ja tietosuoja verkko-ohjauksessa, Timo Hakkarainen

Tekijänoikeudet verkko-ohjauksessa, Tarmo Toikkanen

Slide-show

Toisen aineiston käyttö opetuksessa

Taustakanavalla koulutuksen jälkeen esitetyt kysymykset ja vastaukset

Kysymys: Neuvomme tyypillisesti niin, että lähteistä voi ottaa (Snipping Toolilla, ruutukaappauksella, skannaamalla tms.) havainnollistavia kuvia omaa oppariinsa, kun ilmaisee lähteen normaalisti lähdeviittauksella. Oikein vai väärin?

Vastaus: Akateemiseen esitykseen (kuten opinnäytetyöhön) saa ottaa kuvia ilman lupaa, kunhan kuvat liittyvät esityksen tekstiin ja lähteet mainitaan asianmukaisesti. Neuvonne on siis oikein.

 

Kysymys: Onko edellisessä eroa, otetaanko lähteestä valokuva vai kaavio, taulukko tms.?

Vastaus: Ei ole. Akateemisen esityksen "kuvasitaattioikeus" koskee käytännössä kaikenlaisia valokuvia. Kaavioiden osalta teoskynnys ei oikeastaan koskaan ylity, joten niiden kopiointiin ei tarvita lupaa tekijänoikeuden osalta. Lähteet toki aina hyvä mainita, ettei syyllisty plagiointiin. Taulukot samoin eivät ole teoksia, joskin ne voivat olla lähioikeuksin suojattuja pohjoismaissa, jos ne ovat erityisen laajoja. Normaalit paperijulkaisuissa olevat taulukot eivät tällaista suojaa saa.

 

Kysymys: Onko opinnäytetöiden lähteiden käytössä erilaisia oikeuksia kuin muussa lähteiden käytössä? 

Vastaus: Ainoa erottava tekijä on akateemisten esitysten oikeus ottaa mukaan tekstiin liittyviä teosten kuvia (ns. "kuvasitaattioikeus"). Muuten säännöt ovat samat kuin muuallakin elämässä, joskin lisäksi hyvä muistaa akateemisen työn eettiset säännöstöt ja muut asiaan vaikuttavat lait ja säädökset.

 

Koulutuspäivän tallenteet: 

Tietoturva ja tietosuoja verkko-ohjauksessa, Timo Hakkarainen
https://youtu.be/aq-LGCObsHM

Tekijänoikeudet verkko-ohjauksessa, Tarmo Toikkanen
https://youtu.be/8aJpIVCH12Q
(Tämän tallenteen alusta puuttuu noin kahdeksan minuutin mittainen osio ääniongelmien vuoksi.)


Rahoittajalogo https://www.ely-keskus.fi/Rahoittajalogo https://www.rakennerahastot.fi/Rahoittajalogo https://www.rakennerahastot.fi/
Oamkin hankkeiden verkkosivuohje (pdf)