Oulun ammattikorkeakoulu
ePooki 104/2020

Vanhoja silmälaseja voi kierrättää monin tavoin – käytetyille piilolinsseille on vain yksi oikea paikka

Metatiedot

Nimeke: Vanhoja silmälaseja voi kierrättää monin tavoin – käytetyille piilolinsseille on vain yksi oikea paikka

Tekijä: Mattila Sanna; Peltokangas Janita; Viitala Nina; Kemppainen Leila

Aihe, asiasanat: kierrätys, linssit (optiikka), piilolasit, silmälasien kehykset, silmälasit, uudelleenkäyttö, uusiokäyttö

Tiivistelmä: Ekologisuus on ajankohtainen aihe. Nykyään entistä useampi pitää tärkeänä ympäristöä säästävää toimintaa ja pyrkii ekologisiin valintoihin. Kuitenkin käytetyistä piilolinsseistä 16 % päätyy viemäriin ja sieltä mikromuoveiksi vesistöihin. Myös vanhoista silmälaseista 79 % jää kierrättämättä.

Artikkeli perustuu opinnäytetyöhön Ekologisuus osana ostopäätöstä – Kyselytutkimus optikkoliikkeiden asiakkaille. Artikkelissa kerrotaan, kuinka vanhat silmälasit voi kierrättää tai uusiokäyttää ja miten piilolinssit hävitetään oikeaoppisesti.

Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu, Oamk

Aikamääre: Julkaistu 2020-12-14

Pysyvä osoite: http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2020120899859

Kieli: suomi

Suhde: http://urn.fi/URN:ISSN:1798-2022, ePooki - Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut

Oikeudet: CC BY-NC-ND 4.0

Näin viittaat tähän julkaisuun

Mattila, S., Peltokangas, J., Viitala, N. & Kemppainen, L. 2020. Vanhoja silmälaseja voi kierrättää monin tavoin – käytetyille piilolinsseille on vain yksi oikea paikka. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 104. Hakupäivä 7.3.2021. http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2020120899859.

Nykyään entistä useampi pitää tärkeänä ympäristöä säästävää toimintaa ja pyrkii ekologisiin valintoihin. Kuitenkin käytetyistä piilolinsseistä 16 % päätyy viemäriin ja sieltä mikromuoveiksi vesistöihin. Myös vanhoista silmälaseista 79 % jää kierrättämättä. Näillä vinkeillä kierrätät silmälasit ja piilolinssit oikein ja edistät ekologista kestävyyttä.

Valokuva silmälaseista ja piilolinsseistä pöydällä.

KUVA: Janita Peltokangas

Kierrätys ja tuotteiden uusiokäyttö on huomioitu jo monien tuotteiden valmistuksessa ja myynnissä. Pakkausmateriaaleja käytetään vähemmän ja vaatekauppoihin voi viedä vanhoja vaatteita alennuskuponkia vastaan. Vanhat silmälasit jäävät kuitenkin monilla pyörimään nurkkiin, koska moni ei tiedä, miten ne kuuluisi kierrättää. Myös piilolinssit hävitetään usein väärin.

Piilolinssit AINA polttokelpoiseen jätteeseen

Piilolinssit tulee heittää käytön jälkeen polttokelpoiseen jätteeseen Lounais-Suomen jätehuolto. 2019. Piilolinssit. Hakupäivä 9.11.2020. https://www.lsjh.fi/fi/jatelaji/polttokelpoinen-jate/. Opinnäytetyönä Mattila S., Peltokangas J. & Viitala N. 2020. Ekologisuus osana ostopäätöstä – Kyselytutkimus optikkoliikkeiden asiakkaille. Oulun ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö. Hakupäivä 8.12.2020. http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120426298. tehdyssä tutkimuksessa ilmeni kuitenkin, että jopa 16 % piilolinssien käyttäjistä heittää piilolinssinsä käytön jälkeen viemäriin. Viemäreistä piilolinssit kulkeutuvat mikromuoveina vesistöihin, ja tätä kautta esimerkiksi kaloista takaisin ihmisiin Caspermeyer, J. 2018. Don’t throw those contact lenses down the drain. Hakupäivä 9.11.2020. https://asunow.asu.edu/20180819-discoveries-asu-scientists-1st-nationwide-study-environmental-costs-contact-lenses. On siis tärkeää, että piilolinssit osataan hävittää oikein. Piilolinssinesteet taas voi kaataa viemäriin Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy. 2019. Jätehaku. Hakupäivä 9.11.2020. https://www.lhj.fi/kotitaloudet/neuvonta/jatehaku/?jlid=1214&newstitle=&Piilolinssineste#anc_title.

Silmälasien lajittelu materiaalin mukaan

Silmälasit on mahdollista lajitella polttokelpoiseen jätteeseen Lounais-Suomen jätehuolto. 2019. Silmälasit. Hakupäivä 8.12.2019. https://www.lsjh.fi/fi/jatteiden-abc/silmalasit/. Muovilinssit ja muoviset kehykset voi laittaa polttokelpoiseen jätteeseen. Muovinkeräykseen lajitellaan muovipakkausjätteet, jotka kuuluvat tuottajavastuuseen. Suomen Uusiomuovi Oy. 2020. Mitkä muovipakkaukset kuuluvat keräysastiaan? Hakupäivä 9.11.2020. http://www.uusiomuovi.fi/fin/kuluttajalle/mitka_muovit_keraysastiaan/ Tästä syystä silmälasien muoviset linssit tai kehykset eivät kuulu muovinkeräykseen.

Metallikehykset eivät taas kuulu polttokelpoiseen jätteeseen, vaan ne tulisi laittaa metallinkeräykseen Perämeren Jätehuolto Oy. 2020. Poltettava jäte. Hakupäivä 7.4.2020. https://www.jakala.fi/palvelut/lajitteluohjeet/poltettava-jate/. Lisäksi nykyisin jo harvinaisemmat lasilinssit lajitellaan sekajätteeseen. Lasinkeräykseen kuuluvat vain lasipakkaukset, kuten purkit, eivätkä linssit sovellu samaan hyödyntämisprosessiin niiden kanssa Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä. 2020. Lasi. Hakupäivä 9.11.2020. https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/lajitteluohjeet/lasi/.

Yhdet varalasit

Yhdet vanhat silmälasit kannattaa jättää talteen varalaseiksi, mikäli uudet lasit rikkoontuvat. Tämä on erityisen tärkeää etenkin silloin, kun käyttäjällä on suuret voimakkuudet eikä hän näe ilman silmälaseja. Varalaseja kannattaa käyttää myös tilanteissa, joissa lasien on vaara rikkoontua tai sotkeentua. Hyvä tilanne käyttää varalaseja on esimerkiksi pienten lasten kanssa, jolloin lapsi voi tarttua laseihin ja lasit vääntyä. Myös hiustenvärjäyksessä jotkut värit voivat tarttua pysyvästi kehyksiin ja pilata ne.

Optikkoliikkeeseen

Vanhoja silmälaseja voi viedä optikkoliikkeisiin. Kierrätyskampanjoissa hyväkuntoiset silmälasit lähetetään kehitysmaihin, kuten Afrikkaan. Paikallisille tehdään näöntarkastuksia ja silmälasit saavat uuden omistajansa sopivan vahvuuden löydyttyä. Käytettyjä silmä- ja aurinkolaseja otetaan kuitenkin vastaan ympäri vuoden. Kimpanpää, P. 2017. Matkalaukku pullollaan silmälaseja – kotkalaisoptikko hyväntekeväisyysmatkalle Tansaniaan. Kymen Sanomat 26.11.2017. Hakupäivä 2020. https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/16e4acab-843e-4c3c-bf4f-46068192bae2 Huonokuntoisimmat silmälasit jaotellaan metalleihin ja muoveihin, ja ne päätyvät teollisuudessa uudelleenkäytettäväksi. Metallikehyksien uusi käyttökohde saattaa olla esimerkiksi metallisten tiskialtaiden valmistus. Muoviset kehykset ja linssit muokataan esimerkiksi kuormalavoiksi. Lassila & Tikanoja. 2018. Specsaversin silmälasien keräyskampanjassa mikään ei mene hukkaan – myös rikkinäiset ja huonokuntoiset lasit saavat uuden elämän. Hakupäivä 9.11.2020. https://www.lt.fi/fi/media/tiedotteet/specsaversin-silmalasien-kerayskampanjassa-mikaan-ei-mene-hukkaan Vanhat kierrätetyt kehykset saattavat päätyä myös uusiksi kehyksiksi Synsam. 2020. Ekologiset ja ympäristöystävälliset silmälasit. Hakupäivä 9.11.2020. https://www.synsam.fi/ekologiset-silm%C3%A4lasit.

Kehykset kelpaavat asusteiksi

Vanhat kehykset voi lahjoittaa teatteriin asusteiksi tai päiväkoteihin lasten leikkeihin. On erityisen tärkeää, että henkilökohtaisella reseptillä valmistetut linssit irrotetaan, ennen kuin joku toinen ottaa kehykset käyttöönsä. Toisen henkilön voimakkuuksille valmistettuja linssejä ei koskaan kannata käyttää, sillä pahimmassa tapauksessa tällä aiheuttaa itselleen näköongelmia. Silmälasiresepti on aina henkilökohtainen, ja sen määrää optikko tai silmälääkäri.

Hyväkuntoiset kehykset

Silmälaseja ei kuitenkaan tarvitse aina antaa pois, vaan omiin kehyksiin on mahdollista vaihtaa uudet linssit. Esimerkiksi silmälasireseptin muuttuessa on mahdollista tilata uudet linssit, jotka sitten hiotaan kehyksiin sopiviksi. Hyvin tärkeää on kuitenkin ottaa huomioon kehyksen kunto ja se, kestääkö se uudelleenlinssityksen. Monet optikkoliikkeet tarjoavat kyseistä palvelua, joten heihin kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisten kysymysten kanssa. 

Linssit kunnossa, mutta kehys rikki

Omat linssit on mahdollista hioa ja vaihtaa uusiin kehyksiin. Jos siis silmälasien kehykset ovat huonokuntoiset tai rikki eikä niitä saa korjattua, voidaan omat linssit hioa uudelleen uuteen kehykseen. Kehys voi olla ostettu tai jopa oma, vanha kehys.

Seuraavat asiat on kuitenkin otettava huomioon. Linssien kunto pitkälle määrittää sen, kannattaako linssejä vaihtaa. Naarmuinen linssi, josta ovat pinnoitteet kuluneet, ei ole optiikaltaan niin hyvä kuin uusi linssi. Lisäksi kehysvalikoima rajautuu. Uudessa kehyksessä tulisi olla lähes sama nenävälimitta, eikä uusi kehys voi olla entistä suurempi.

Yhteenveto

Silmälasien ja piilolinssien kierrättäminen on helppoa, kun muistaa muutamat tärkeät artikkelissakin kerrotut neuvot. Piilolinssit kuuluu heittää polttokelpoiseen jätteeseen, silmälasien kierrätyksessä ja uusiokäytössä vain mielikuvitus on rajana. Oikeilla kierrätystavoilla säästää luontoa ja edistää ekologista kestävyyttä.

Artikkeli perustuu opinnäytetyöhön:

Mattila S., Peltokangas J. & Viitala N. 2020. Ekologisuus osana ostopäätöstä – Kyselytutkimus optikkoliikkeiden asiakkaille. Oulun ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö. http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120426298

Lähteet

    Kommentit

    blog comments powered by Disqus