Oulun ammattikorkeakoulu
ePooki 39/2017

Lapselle vain paras on kyllin hyvää

24.11.2017 ::

Metatiedot

Nimeke: Lapselle vain paras on kyllin hyvää. Teoksessa H. Pietiläinen & A. Peltola (toim.) 2017. Ei kannata etsiä syyllistä, vaan hyvä syy – Risto Järvenpään juhlajulkaisu

Tekijä: Lampela Markus

Aihe, asiasanat:

Tiivistelmä: Kirjoittaja kertoo artikkelissa Risto Järvenpäästä opettajana ja hänen merkityksestään Suomen lastenmusiikille.

Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu, Oamk

Aikamääre: Julkaistu 2017-11-24

Pysyvä osoite: http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2017111650742

Kieli: suomi

Suhde: http://urn.fi/URN:ISSN:1798-2022, ePooki - Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut

Oikeudet: Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

Näin viittaat tähän julkaisuun

Lampela, M. 2017. Lapselle vain paras on kyllin hyvää. Teoksessa H. Pietiläinen & A. Peltola (toim.) 2017. Ei kannata etsiä syyllistä, vaan hyvä syy – Risto Järvenpään juhlajulkaisu. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 39. Hakupäivä 20.5.2019. http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2017111650742.

Olen valmistunut sosionomiksi Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 1998. Olen työskennellyt lastentarhanopettajana sekä päiväkodin johtajana. Vuodesta 2005 olen ollut päätoiminen Soiva Siili -lastenmuusikko. Soivassa Siilissä pääsen tekemään varhaiskasvatustyötä. Esiinnymme ja pidämme työpajoja päiväkodeissa. Päiväkodeissa tarvitaan musiikkia, sillä se on hyvä väline tulkitsemaan tunteita. Pienikin ihminen tarvitsee kulttuuria ja musiikkia.

Opettajana Risto on täydellinen ammattikorkeakouluun. Hänellä on vankka teoreettinen pohja, mutta hän opettaa tekemisen kautta. Riston tunneilta saa paljon työkaluja käytännön työhön. Taideaineita ei mielestäni opi katsomalla tai kirjoista. Joku saattaa tietenkin kokea tällaisen tekemisen ahdistavana, kun oma riittämättömyys tulee esille. Tällöin opettajan tulee ohjata opiskelijoita herkällä korvalla ja silmällä, ja herkkyyttä Ristolta löytyy. Hän osaa ottaa huomioon opiskelijoiden lähtötason. Minulle ei koskaan tullut sellaista fiilistä, että ketään lytättäisiin.

Riston jäädessä eläkkeelle Oulun ammattikorkeakouluun ja opettajayhteisöön jää iso aukko. Omalla persoonallaan Risto on saanut aikaan oikeanlaista epäsovinnaisuutta: kaikilla olisi varmasti ollut paljon tylsempää ilman Ristoa. Toivon, että Riston työtä jatkamaan löydetään sellainen hyvä tyyppi, joka toimisi innostuksen lähteenä sekä opiskelijoille että työkavereille. Taideaineiden opinnot ovat tärkeitä, sillä ilman kulttuuria sielu näivettyy.

Ilman Ristoa ei tänä päivänä olisi Soivaa Siiliä. Risto on lastenmusiikkikulttuurin suuri pioneeri. Meitä nuorempia lastenmusiikin tekijöitä on kannustanut valtavasti se, että meillä Oulussa on noin vahva ja merkittävä lastenmusiikin edelläkävijä. Risto on kiertänyt kouluttamassa päiväkodeissa laulujen ja musiikin tekemistä omalla ”minäkin voin” -metodillaan. Hänellä on kyky rohkaista ihmisiä kokeilemaan.

Oman urani kannalta Risto on yksi tärkeimmistä ihmisistä, joka on vaikuttanut siihen, että lastenmusiikkikulttuurista tuli minulle ammatti. Ennen Soivan Siilin perustamista soitin paljon Riston keikoilla ja konserteissa. Olen ollut myös Riston mukana Dallasissa, jossa hän on kouluttanut Suomi-koulun opettajia. 

Musiikin tekemisessä täytyy muistaa, että lapselle vain paras on kyllin hyvää. Lastenmusiikin voi tehdä oikeasti hyvin ja ajatuksella, niin että se läpäisee aikuisenkin kriteerit. On olemassa paljon lastenmusiikkia, jota lapset kuuntelevat ja aikuiset inhoavat. Ja syystä. Onneksi on myös hyvää lastenmusiikkia. Tässä Risto on näyttänyt hyvää esimerkkiä: 

hipsut_oranssi.png"Tehkää pojat kunnolla nämä hommat, niin levyjä kuunnellaan.”

    Kommentit

    blog comments powered by Disqus