Oulun ammattikorkeakoulu
ePooki 59/2018

Sinisestä oppilasasusta sairaanhoitajan valkoiseen virkapukuun

Metatiedot

Nimeke: Sinisestä oppilasasusta sairaanhoitajan valkoiseen virkapukuun

Tekijä: Pulkkinen Marjatta; Ojala Aini

Aihe, asiasanat: sairaanhoitajat, terveydenhuoltohenkilöstö, muoti, pukuhistoria, työvaatteet, virkamerkit, virkapuvut

Tiivistelmä: Oulun ammattikorkeakoulun Professorintien kampuksen lukitusta komerosta sairaanhoidon opettaja, THM Marjatta Pulkkinen löysi sairaanhoitajaoppilaiden ja sairaanhoitajien käyttämiä työasuja useilta vuosikymmeniltä. Virkapukuna tunnettu asu hankittiin aluksi itse ja sen kautta ilmaistiin työntekijän koulutus, virka-asema ja työpaikka.

Sairaanhoitajien asut ovat muuttuneet vuosien kuluessa. Aluksi esimerkiksi tartuntataudit asettivat tiukkoja hygieniavaatimuksia sairaita hoitavien pukeutumiselle. Suomessa sairaanhoitajien koulutus alkoi vuonna 1889 ja Oulussa ensimmäiset kuusi oppilasta aloittivat puoli vuotta kestäneet sairaanhoitajaopinnot vuonna 1896. Sairaanhoitajien pukuja koskevat ohjeet koskivat muun muassa helman pituutta, kankaan laatua, kaulusta, sukkia ja kenkiä. Päähinettä käytettiin pitkään pitkien hiusten suojana sekä myös häveliäisyyssyistä. Sen käytöstä luovuttiin 1971, koska sen merkitys suoja-asusteena menetti merkityksensä.

Lääkintöhallitus ohjeisti sairaanhoitajien ja sairaanhoitajaoppilaiden pukumalleja vuoteen 1968 saakka. Sairaanhoitajaopiskelijat olivat anoneet lupaa käyttää sairaanhoitajan asua jo oppilasaikana ja siihen he saivat luvan vuonna 1973. Siitä lähtien oppilaan erotti sairaanhoitajasta valkoinen hihaan kiinnitettävä ”opiskelijanauha".

Sairaalaliitto päätti vuonna 1978, että virka-asuista luovutaan ja työnantaja tarjoaa henkilökunnalle yhtenäisen työvaatetuksen. Pukujen historia ja ohjeistukset ovat tärkeä osa sairaanhoitajan koulutuksen ja työn kehittymistä. On ollut tärkeää saada pukujen tarinat talteen ja dokumentoida ne tähän julkaisuun.

Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu, Oamk

Aikamääre: Julkaistu 2018-11-28

Pysyvä osoite: http://urn.fi/urn:isbn:978-951-597-167-8

Kieli: suomi

ISBN: ISBN 978-951-597-167-8 (PDF), ISBN 978-951-597-168-5 (nid.)

Suhde: http://urn.fi/URN:ISSN:1798-2022, ePooki - Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut

Oikeudet: CC BY-NC-ND 4.0

Näin viittaat tähän julkaisuun

Pulkkinen, M. & Ojala, A. 2018. Sinisestä oppilasasusta sairaanhoitajan valkoiseen virkapukuun. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 59. Hakupäivä 11.4.2021. http://urn.fi/urn:isbn:978-951-597-167-8.

Hoitotyön opiskelijoiden ja työntekijöiden on tärkeää tuntea hoitotyön historia ja kehittyminen. Mielenkiintoinen näkökulma tähän avautuu pukuhistorian kautta. Virkapukujen kautta on aikanaan ilmaistu kantajansa koulutus, virka-asema ja työpaikka. Ne heijastavat samalla ammattikunnan asemaa, roolia ja niissä tapahtuneita muutoksia. Julkaisussa kerrotaan Oulun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan kampuksella kerätyistä hoitotyöntekijöiden virkapuvuista 1900-luvun alusta vuoteen 1978.

Avaa julkaisu :: Open the publication

    Kommentit

    blog comments powered by Disqus