Opiskelu

Viimeksi päivitetty 28.3.2011 klo 11:22

Poissaoleva lukuvuoden

Teksti: Kristiina Baltzar Kuvitus: Miia Herva

Ammattikorkeakoulun opiskelijalla on oikeus ilmoittautua poissaolevaksi enintään kahdeksi lukuvuodeksi opintojen aikana ilman, että opiskeluoikeusaika lyhenee.

Tällainen välivuosi voi olla kaivattu hengähdystauko, mahdollisuus tutustua lähemmin työelämään tai kokeilla siipiään toisella opiskelualalla. Liiketalouden yksikön opintoasiainsihteeri Teija Taskila kertoo, että harva opiskelija jättäytyy kokonaiseksi kahdeksi lukuvuodeksi pois.

– Yleensä poissaoloaika on puolesta vuodesta vuoteen. Yleisimmät syyt ovat armeija, äitiysloma ja työ.

Tekniikan yksikön opintoasianpäällikön Tiina Laajalan mukaan jotkut opiskelijat ovat poissaolovuotensa aikana kokeilemassa jonkin toisen alan opiskelua.

Kulttuurialan yksikön opintoasianpäällikkö Hanna Ylönen kertoo, että samaa tapahtuu myös toisinpäin – yliopistosta voidaan jättäytyä poissaolevaksi opiskelujen aloittamiseksi Oamkissa.

Syyttä saa olla pois, ilmoittamatta ei

Syytä välivuoden pitämiseen ei ammattikorkeakoululain mukaan tarvitse ilmoittaa. Hanna kuitenkin neuvoo, että poissaolosta kannattaa ilmoittaa virallisia teitä pitkin, sillä ilmoittamaton poissaolo lyhentää opiskeluoikeusaikaa.

Kannattaa myös muistaa, että opetussuunnitelma on saattanut muuttua poissaolon aikana. Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma pitää mahdollisesti laatia uudelleen, koska siihen on voinut tulla muutoksia.

– Tämä voi aiheuttaa päänsärkyä esimerkiksi jos on ollut sen kaksi vuotta yhteen jaksoon pois. On mahdollista, että aikaisemmat opintojaksot eivät enää ole tarjolla lähiopetuksessa, Hanna kertoo.

Yksin ei opiskelijaa kuitenkaan jätetä, sillä Oamkilta saa apua opintojen suunnittelussa tässäkin tapauksessa.

– Tavoitteena on, että kaikki valmistuvat, Hanna toteaa.

Jos opintosuunnitelma on ehtinyt muuttua, opiskelija yleensä suorittaa tutkinnosta puuttuvat opintopisteet koulutusohjelman viimeisimmän hyväksytyn opintosuunnitelman mukaisesti.

Poissaolevalla opiskelijalla ei ole oikeutta opinto- ja ateriatukeen eikä opiskelijakunnan jäsenyyteen liittyviin etuihin. Kesken opintojen poissaolevaksi ilmoittautuvan tulee myös itse huolehtia opintotuen perumisesta Kelan kanssa.

Yleensä poissaolevaksi ilmoittaudutaan jo ennen varsinaisten opintojen alkua. Tämä onnistuu täyttämällä hyväksymiskirjeen mukana tullut lomake opiskelijaksi ilmoittautumisesta. Tällä hetkellä läsnäolevat opiskelijat ilmoittavat läsnä- tai poissaolonsa verkon kautta Asio-järjestelmään. Opiskelija on velvollinen ilmoittautumaan ammattikorkeakouluun vuosittain.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook