Isä lähti opiskelemaan

Teksti ja kuva: Anne Aho

Liiketalouden yksikön aikuisten tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskeleva Asko Lampinen on kiinnostunut etenkin johtamistaidon opintojaksoista. Entinen pienyrittäjä ei kuitenkaan ole hylännyt kokonaan ajatusta omasta yrityksestä valmistumisen jälkeen.

Asko Lampinen opiskelee tradenomiksi ja taustalla hänellä on 10 vuotta pienyrittäjyyttä.

Asko Lampinen opiskelee tradenomiksi ja taustalla hänellä on 10 vuotta pienyrittäjyyttä.

Syksyllä 2006 Asko palasi pitkästä aikaa istumaan opetustilojen tuoleille ja oppimaan. Toista vuotta käyvä Asko tähtää tradenomiksi, sillä hän halusi vaihtaa ammattia.

- Suoraan sanottuna ikä alkoi painaa ja olen aiemmin ollut töissä fyysisillä aloilla. Mietin tulevaisuudennäkymiä ja ajattelin, että voisi olla mukava tehdä muutakin kuin perinteisiä pienyrittäjän töitä, Asko kertoo.

Askon koulutustausta on opiskelun ja työnteon välistä vuorottelua.

- Tein metsäalan töitä ennen ja opiskelin niitä varten pari vuotta. Tein samoin niin rakennus- kuin kuntoutusalan kanssa. Minulla ei ole pitkää, yhtäjaksoista opiskelua taustalla, mutta silti minulla on monipuolinen koulutus ja työkokemus.

Tutkintoon johtavassa aikuiskoulutuksessa painotetaankin hakijoiden aikaisempia tutkintoja, työkokemusta ja mahdollisia korkeakouluopintoja.

Luovuutta ja johtamista

Asko myöntää, että alussa opiskelu tuntui kaoottiselta. Etenkin tietotekniikka ja kielet teettivät työtä, vaikka sen oli osannut etukäteen arvatakin. Ammattiaineissa hänellä puolestaan on mennyt hyvin.

- Markkinoinnin kurssit ovat olleet mielenkiintoisia. Niissä kun saa käyttää mielikuvitusta ja olla luova, kun asioista keskustellaan ja niitä mietitään ryhmissä. Henkilöstöjohtaminen on myös käynyt mielessä tulevaisuuden ammattina.

Pienten lasten isänä Asko on oppinut lukemaan metelissäkin ja sanookin hymyn kare suupielessä sen olevan hyvä taito.

- Perhe suhtautui ihan hyvin siihen, että lähdin opiskelemaan. Lapsistani oli hassua, että isä lähtee kouluun, Asko hymähtää.

Aikuisopiskelijalla motivaatio kohdillaan

Aikuisopiskelun opetustunnit voivat olla tavallisesti päivisin, mutta myös iltaisin ja viikonloppuisin. Asko käy päiväopiskelijana opintojaan.

- Opintojaksot ovat vaativia, mutta niitä ei kuitenkaan ole kovin montaa kerralla. Opettajat ovat sanoneet, että me aikuisopiskelijat osallistumme opetukseen aktiivisesti ja kyseenalaistamme asioita.

Askon aikuisryhmässä opiskelijoiden ikähaarukka on noin 25 ja reilun 50 vuoden välillä. Useimmilla on Askon tapaan taustalla työelämän kokemusta. Aikuisopiskelijat tulevat hakemaan korkeakoulusta lisää osaamista. Asko kertoo, että opintojaksojen päättävät tentit ja raportit vaativat ajankäytön hyvää suunnittelua.

- Aikuisopiskelu sopii kaikille, vaikka se on mielestäni työntekoa vaikeampaa. Se sitoo tietysti vapaa-aikaa, kun iltaisinkin pitää opiskella asioita. Minusta jokaisella aikuisopiskelijalla onkin korkea opiskelumotivaatio.

avain Avainsanat:Kommentit

19.3.2008 klo 13:27
Zemppiä opintoihin!!

13.3.2009 klo 21:39
hyvä asko

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook