Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Mimmi täyttä terästä

Teksti: Riikka Pehkonen Kuva: Milan Kolarovic

Teija Larikka, 41, on kaupunginvaltuutettu ja kahden lapsen äiti. Lisäksi hän opiskelee neljättä vuotta kone- ja tuotantotekniikkaa ja tekee täyttä työpäivää – terästä myyden.

Teija Larikka, 41, on kone- ja tuotantotekniikan opiskelun lisäksi kaupunginvaltuutettu, kahden lapsen äiti ja tekee vielä täyttä työpäivää terästä myyden.

– Olen pienestä asti ollut tekniikan perään ja pidän kaikista vempaimista. Kuvaakohan sekin minua, että lapsena halusin olla leikissä mieluummin Tarzan kuin Jane, Teija nauraa.

Teijalla on takanaan 20 työvuotta Raahen Rautaruukilla. Työ laivanrakennus- teollisuuden ja teräksen myynnin parissa kiinnosti niin, että hän halusi oppia alasta lisää. Aikuisopiskelu Raahen tekniikan ja talouden kampuksella tarjosi siihen hyvän mahdollisuuden.

– Monet opetettavat asiat liittyvät täällä juuri teräkseen. Materiaali, jota opintojaksoilla pääasiassa käsitellään, on myös teräs, Teija sanoo.

Parasta opiskeluissa on ollut materiaalitekniikka. Valmistustekniikan kursseilla Teija on päässyt käyttämään sorvia ja jyrsintä. Hän on myös hitsannut ja tutustunut useimpiin hitsausmenetelmiin.

– Meidän perheessä äiti osaa hitsata, muttei ommella, Teija huomauttaa pilke silmäkulmassa.

Toimenkuva laajeni opiskeluiden myötä

Teräksen myynti on eksoottinen ala. Myynti ei rajoitu pelkän määrän ja hinnan sopimiseen. Teräksestä löytyy paljon eri variaatioita, ja laadutkin vaihtelevat. Sitä voidaan myydä esimerkiksi paineastiatarkoitukseen tai laivanrakennukseen.

– Terästä voidaan myös räätälöidä. Voimme tarjota asiakkaalle juuri hänen tarvitsemansa vaihtoehdon. Tämä on lopulta fysiikkaa ja kemiaa, Teija sanoo.

Insinööritaidot tulevatkin tärkeiksi, kun tuotteessa mennään pidemmälle. Täytyy osata lukea asiakkaan kuvia ja ymmärtää, mitä hän haluaa teräksestä valmistaa ja kuinka valmistuksen on tarkoitus tapahtua. Teijan toimenkuva Rautaruukilla on laajentunut opiskeluiden myötä.

– Enää en myy pelkkää materiaalia, vaan voin tarjota asiakkaalle enemmän. Ennen kun meille tuli tarjouspyyntö, käsittelin vain levykyselyitä. Nyt voin tarjota asiakkaalle paljon pidemmälle jalostettuja tuotetta, kuten hitsattua komponenttia, hän sanoo.

Teija on tyytyväinen, että päätti lähteä opiskelemaan. Edes tiuha, työn puolesta tapahtuva matkustelu ei ole koitunut esteeksi luvuille. Motivaatio vie eteenpäin.

– Minusta on tärkeää, että ymmärrän alaani. Haluan oppia asiat syvällisesti, hän painottaa.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook