Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Koulutusalajärjestöt ovat opiskelijoita varten

Teksti: Aleksanteri Pikkarainen Kuva: OTE ry

Oamkin yksiköissä toimivat koulutusalajärjestöt ovat yksiköiden omia opiskelijakuntia, jotka ajavat omien opiskelijoidensa asiaa. Eri yksiköiden järjestöjen välillä on eroja, vaikka tavoitteet ovat samanlaiset.

Oamkissa opiskelijat voivat liittyä OSAKOn lisäksi myös koulutusalajärjestöihin. Yksi niistä on OTE ry, joka on tekniikan yksikön opiskelijoiden järjestö.

Koulutusalajärjestö-sana tuo ensimmäisenä mieleen yhteiset värikkäät haalarit ja opiskelijabileet. Ne ovatkin yksi suuri osa yhdistysten toimintaa.

Koulutusalajärjestötoiminta on kuitenkin myös korkean tason edunvalvontaa. Järjestöt ajavat opiskelijoiden etua esimerkiksi koulutusohjelmatiimissä, jossa samassa pöydässä yksiköiden opetusta suunnittelevan hallinnon kanssa istuvat opiskelijoiden edustajat.

Tekniikan yksikön koulutusalajärjestö OTE ry:n puheenjohtaja Olli Jarva katsoo, että koulutusohjelmatiimissä OTE:tta myös kuunnellaan.

– Eihän siellä kannattaisi olla, ellei tuntisi voivansa vaikuttaa.

Myös liiketalouden opiskelijoiden Otro ry:n varapuheenjohtaja Veera Iliev pitää hyvänä asiana sitä, että opiskelijat saavat esimerkiksi osallistua huonoksi kokemiensa opintojaksojen kehittämiseen, mutta hän toivoisi muutakin linkkiä hallintoportaaseen. Yksi foorumi, joka kokoontuu harvoin, ei Veeran mielestä ole riittävää yhteydenpitoa ja yhteistoimintaa pitäisikin tehostaa.

Aktiivisuus vaihtelee yksiköittäin

Kuten kaikkeen järjestötoimintaan, myös koulutusalajärjestön toimintaan täytyy sitoutua. Olli kertoo, että OTE vie hänen ajastaan useamman tunnin päivässä. Myös Veera käy Otron toimistolla päivittäin. Opiskelijan hektisessä elämässä voi olla vaikeaa sitoutua tällaiseen opintojen ulkopuoliseen toimintaan, mutta ylivoimaista se ei ole.

Tekniikan ja Liiketalouden yksiköt ovat isoja, joten toiminnasta kiinnostuneita löytyy helpommin ja tapahtumat keräävät enemmän osanottajia, joten niitä on mukava järjestää.

Siinä, missä OTE pyörittää yksikössään monipuolista myymälää ja Otro kahvila Cármaa, ei kaikilla järjestöillä ole tällaiseen resursseja. Pienissä yksiköissä toimintaan on vaikeampi muodostaa jatkumoa.

Kuitenkaan esimerkiksi suuren Sosiaali- ja terveysalan yksikön opiskelijoillakaan ei tällä hetkellä ole omaa koulutusalajärjestöä. OSAKO on perustanut sinne Syke-ryhmän, jotta toiminta saataisiin käyntiin.

Olli kertoo yksikön koon lisäksi innokkaan väen olevan avain hyvään järjestötoimintaan.

– Meidän porukkamme ajattelee varmasti, että aktiivisuudesta on hyötyä työelämään siirryttäessä. OTE:n toiminnassa on mukana 11 henkilön hallituksen lisäksi noin 20 muun aktiivisen joukko.

OSAKO rahoittaa ja tekee yhteistyötä

Oamkin opiskelijakunta OSAKO toimii tiiviissä yhteistyössä koulutusalajärjestöjen kanssa sekä rahoittaa niitä tekemällä ostopalvelusopimuksen myymälätoimintaa pyörittävien yhdistysten kanssa ja antamalla avustusta.

Avustus on sen suuruinen, että aktiivista toimintaa sillä ei vielä voi pyörittää. Tarvitaan myös muuta rahoitusta, jota esimerkiksi OTE hankkii myymälän lisäksi vuokraamalla saunatilaa Heinäpäässä.

Suvi Lukkarila, entinen kulttuurialan opiskelijoiden Kultti Ry:n aktiivi ja nykyinen OSAKOn hallituksen jäsen, kertoo yhteyden koulutusalajärjestöihin toimivan.

– Kun OSAKO järjestää esimerkiksi vuotuisen Club KulttuRally -tapahtuman, ovat järjestöjen edustajat pitämässä rasteja.

Tapahtumia järjestetään yhdessä ja sekä OSAKOn että yhdistysten edustajat ovat mukana vaikkapa lukuvuoden aloitusinfoissa.

Tiivis yhteistyö OSAKOn ja koulutusalajärjestöjen välillä selittyy myös sillä, että monet aktiivit ovat mukana molempien toiminnassa. Suvi on hyvä esimerkki siitä, että koulutusalajärjestö avaa ovet myös isompiin kuvioihin, kun päätetään ammattikorkeakoulun opiskelijoiden asioista.

Vaikka suhteet OSAKOon ovat hyvät, on koulutusalajärjestöjen keskinäinen yhteydenpito valitettavan vähäistä. OTE:lla, Kultilla ja Otrolla on jonkinlaiset suhteet, mutta esimerkiksi Raahen Ramko ja luonnonvara-alan Luva ovat osin maantieteellisistäkin seikoista johtuen jääneet hieman eristyksiin muista.Kommentit

9.4.2010 klo 09:57
muuten tosi hyvä juttu, mutta viimeinen kappale on kaksi kertaa tullut tuohon.
OsakoBoy85

9.4.2010 klo 12:07
Kiitos palautteesta, ylimääräinen kappale on nyt poistettu.
Extran toimitus

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook