Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Sohvasurffaava suunnittelija

Teksti: Mikko Lamberg Kuva: Katja Henttonen

Tradenomiksi tietojenkäsittelyn koulutusohjelmasta valmistunut Katja Henttonen kävi ammattikorkeakoulua hieman totutusta poikkeavalla tavalla, aikuisopiskelijana.

Tietojärjestelmien suunnittelijana toimivalla Katjalla on kokemusta niin yliopisto kuin ammattikorkeakoulu opinnoista.

Aiemmin yliopistossa opiskellut ja työelämässäkin muutaman vuoden ajan viihtynyt Katja kävi koulunsa lähinnä etänä, aikuisopiskeluna. Vaikka moni peruspäiväjärjestystä noudattava opiskelijanalku voisi helposti pitää etäopiskelua työurakan helpotuksena ja vapaa-ajan lisäyksenä, todellisuus on kaikkea muuta. Töiden ja opiskelujen yhteensovittaminen oli Katjasta rankkaa ja väsytti.

– Silloin ei todellakaan ollut oikein omaa aikaa. Yksikössä tuli käytyä lähinnä tekemässä kokeita, vaikka en kiistä, ettei opiskeluaikana olisi silti oppinut uutta tietoa työelämää varten, vaikka saman alan töitä olin tehnyt jo aiemmin.

Kansainvälistä projektia Oulussa

Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan Oamkissa kuuluvat muun muassa tietojärjestelmien suunnitteleminen ja ohjelmointi, tietokonejärjestelmät sekä sovellusten ja käyttöjärjestelmien kehittäminen. Ammattinimikkeeltään Katja on tietojärjestelmien suunnittelija.

Katja on töissä Valtion Teknisellä Tutkimuskeskuksella (VTT:llä), jonne pääasiallisena mielenkiinnonkohteena häntä vetivät avointa lähdekoodia käsittelevät projektit.

Viime vuosina Katja on toiminut projektipäällikkönä juuri avoimen lähdekoodin ohjelmistoja kehittävässä COSI-VTT -projektissa. Ohjelmistoarkkitehtuurien suunnittelun hallintaa ohjaava työkalu on yksi projektin suunnittelun kohteista.

Kansainväliseen ITEA COSI -hankkeeseen kuuluvan projektin suurimpana tavoitteena on avoimen lähdekoodin käytön optimoinnin tutkiminen, tarkalleen ottaen siihen perustuvien ohjelmistojen mahdollisimman laaja hyödyntäminen teollisesti.

Mikä ihmeen sohvasurffailu?

Nykyisin Katjalla taas on vapaa-aikaa huomattavasti enemmän kuin opiskeluaikoina, huolimatta tietyistä satunnaisen kiireisistä ajoista töissä. Vapaa-aikaan kuuluvat harrastukset, jotka ovat hyvinkin yhteiskunnallisuuteen painottuvia ja monikulttuurisesti sivistäviä.

Amnestyssa toimiva Katja harrastaa myös liikuntaa ja ennen kaikkea couch surfingia, matkailuun liittyvää harrastusta, jossa ulkomaille matkoille lähtevät saavat toisiltaan ilmaista majoitusta. Paikkoja tällaiseen harrastukseen löytyy aina Antarktiksesta Equadoriin asti.

– Se on aivan erinomainen tapa tutustua toisiin kulttuureihin. Itse olen lähdössä aivan piakkoin uudelle matkalle, Katja toteaa.

Haastattelun jälkeen Katja suuntasikin couch surfingin merkeissä jälleen kerran ulkomaille, tällä kertaa kohden varmasti monelle kokeneellekin matkaajalle tuntemattomampaa Irania.

Neuvo kilteille opiskelijoille

Lopuksi kysyttäessä ohjeita opiskelua aloitteleville, Katjan ei tarvinnut kauaa miettiä sopivaa neuvoa. Hän kertoo, ettei ammattikorkeakouluun tulemista tarvitse "hävetä" yliopistoon menemisen sijasta.

– Se tuntui olevan joillekin nuoremmille opiskelijoille stressin paikka, kun ei toteuttanut suvun tai perheen tai vaikka omia vaatimuksiaan yliopistoon pääsemisestä, vaan joutui "tyytymään" ammattikorkeakouluun.

Katja kuitenkin korostaa, ettei se ole mikään häpeä. Hän lisää, että moniin Oamkin koulutusohjelmiin on vaikeampaa päästä sisälle kuin vastaaviin yliopistolla.

– Itse olen aivan tasaveroisessa asemassa työpaikallani yliopistossa opiskelleiden kanssa. VTT:llä, kuten varmasti muissakin työpaikoissa, kyse on ollut vain ja ainoastaan siitä, mitä osaa. Ei siitä, että jokin korkeakoulu olisi parempi meriitti kuin toinen.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook