Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Toimintaterapeutti on ihmistä lähellä

Teksti ja kuva: Samppa Rautio

Toimintaterapian koulutusohjelmassa koulutetaan toimintaterapeutteja kuntoutuksen eri osa-alueille. Tutkinnon suorittaneet voivat työskennellä toimintaterapeutteina, ohjaajina tai asiantuntijatehtävissä esimerkiksi sairaaloissa tai terveyskeskuksissa.

Toimintaterapeutin ensimmäisen vuoden opiskelijan, Marjo Hämäläisen, opintoihin kuuluu myös ihmisen anatomian opiskelu. Ihmisen anatomian tunteminen on yksi toimintaterapeutin osaamisalueista.

Marjo Hämäläinen opiskelee ensimmäistä vuotta toimintaterapiaa Sosiaali- ja terveysalan yksikössä. Koulutusohjelmaan hän haki heti kirjoitettuaan ylioppilaaksi keväällä 2008 eikä ole katunut valintaansa.

– Oikealle alalle tässä kouluttaudutaan, pari viikkoa sitten ensimmäisen harjoittelunsa Oulun kaupunginsairaalassa suorittanut Marjo toteaa.

Ennen koulutusohjelmaan hakemista Marjolla ei ollut suuremmin käsitystä siitä, mitä toimintaterapia ja sen opiskeleminen sisältää. Käytännössä hän tiesi alasta ainoastaan sen, mitä opinto-oppaassa luki.

– Suuri mielenkiinto heräsi vasta valintakoehaastattelussa, kun tajusin, että tässä ammatissa pääsee oikeasti helpottamaan apua tarvitsevien ihmisten elämää arjessa. Opiskellessani olen saanut huomata, kuinka monipuolinen ala on ja miten paljon hyötyä toimintaterapiasta voi olla. Näiden seikkojen huomaaminen on ollut ylivoimaisesti mukavin yllätys, hehkuttaa Marjo.

Marjo on aina halunnut työskennellä ihmisläheisessä ammatissa, jossa voi tuntea itsensä hyödylliseksi. Sairaanhoitajaksi tai ensihoitajaksi Marjo ei kuitenkaan halua, sillä toimintaterapeutin työ on luovempaa kuin tavallinen hoitotyö.

– Toimintaterapeuttina asiakkaiden kanssa tullaan viettämään paljon aikaa, jolloin heihin on mahdollista saada syvempää kontaktia.

Toimintaterapeutiksi useamman tutkinnon kautta

Kolmannen vuosikurssin toimintaterapeuttiopiskelija Heli Julkuselle tuleva toimintaterapeutin tutkinto ei suinkaan ole tutkinnoista ensimmäinen. Aiemmin hän on kouluttautunut merkonomiksi sekä luontoyrittäjäksi, mutta halusi itselleen ammatin, jossa saa kunnolla olla tekemisissä ihmisten kanssa.

– Ei minulle riitä, että voin kaupan kassalla tervehtiä ihmisiä, mainitsee Heli.

Sosiaali- ja terveysalan yksikön koulutusohjelmista toimintaterapeutin ala on ehdottomasti ainoa, joka Heliä kiinnostaa. Tavalliseksi hoitajaksi Heli ei missään nimessä halua.

– Haluan olla mukana ihmisten arjessa, Heli kertoo syyksi.

Pienoinen pettymys opinnoissa on Helille ollut suuri teoriaopetuksen määrä. Hän kaipailisikin enemmän konkreettista opetusta opintoihin.

– Toimintaterapeutin ammatissa pitää itse olla työvälineenä, joten käytännön harjoitusten määrää tulisi lisätä.

Heli ei ole kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen järjestettäviin konkreettisiin harjoituksiin.

– Olemme näytelleet erilaisia tilanteita ja sitä kautta opetelleet toimintaterapeutin työtä, mutta harjoitustilanteista on ollut vaikea saada uskottavia – oikeastihan apua tarvitseva ei välttämättä ole täysin tilanteen tasalla.

Käytännön harjoitusten puute on ollut syy siihen, miksi Heli pitää opintojensa parhaimpana antina harjoittelujaksoja. Tällä hetkellä Heli on neljännessä harjoittelupaikassaan Oulun kaupunginsairaalan kuntoutusosastolla.

– Tämä on ollut tähän mennessä paras harjoittelujakso, sillä kokemusta on ehtinyt kertyä aiemmista harjoitteluista, joten pystyn toimimaan itsenäisemmin kuin ennen.

Valmistuttuaan Heli ei aio enää jatkokouluttautua, vaan tähtää tuoreena toimintaterapeuttina suoraan työelämään. Pelkästään työllistämiskeskuksen sivuilla on ollut joulun jälkeen kymmenisen ilmoitusta, joissa tarjotaan työtä toimintaterapeuteille, joten työllistyminen ei ole mikään mahdottomuus.

– Omasta aktiivisuudesta kaikki on kuitenkin kiinni, Heli korostaa.
Kommentit

29.1.2010 klo 11:25
mitkä ovat erikoistumis mahdollisuudet toimintaterapiasta, esimerkiksi psykoterapian suuntaan?
kiinnostunut

1.2.2010 klo 09:51
Onko opiskelijoiden joukossa lainkaan iäkkäämpiä vai ovatko kaikki opiskelijat nuoria? Mikä on ollut toimintaterapeuttiopiskelijoiden ikäjakauma viime vuosina?
allalle halukas

1.2.2010 klo 09:55
Äkkiseltään en ikäjakaumaa osaa kertoa, mutta ainakin Extran arkistoista löytyvä juttu www.oamk.fi/extra/amk/artikkelit/75 kertoo vanhemmasta toimintaterapian opiskelijasta.
Anne Aho

5.3.2010 klo 15:58
Komppaan nimimerkiltä "kiinnostunut" tullutta kommenttia, eli minuakin kiinnostaisi tietää, millaiset jatkokoulutusmahdollisuuden on toimintaterapian pohjalta? Mihin voi erikoistua?
karokki

15.3.2010 klo 14:34
Toimintaterapeutin tutkinnon jälkeen ei "suoraan" ole mitään erikoistumista. Erilaisiin koulutuksiin voi hakeutua oman kiinnostuksen mukaan. Tällaisia tutkintoja (nämä ovat siis erillisiä, omia tutkintoja) voi olla juuri eri suuntautumisten psykoterapiaopinnot, taideterapiaopinnot, musiikkiterapia-opinnot eli mikä vaan, jossa on pääsyvaatimuksena sosiaali- ja/tai terveysalan tutkinto (voi olla muukin kuin toimintaperapeutin tutkinto). Voi myöskin olla toimintaterapeuteille suunnattu työkokemuksen jälkeinen SI-tutkinto (sensorisen integraation terapia) tms.

Toimintaterapian perustutkinnossa ei ole erillisiä suuntautumisvaihtoehtoja. Johonkin tiettyyn aiheeseen perehtyminen voi tapahtua esim. perustutkinnossa vapaasti valittavien kautta tai perustutkinnon jälkeen käytävillä ammatillisilla erikoistumisopinnoilla, ylemmällä amk-tutkinnolla tai täydennyskoulutuksen kautta.
Hakutoimisto

12.12.2010 klo 20:21
Olen käynyt vain merkonomiksi, onkohan mahdollista päästä pelkästään tällä koulutuksella tätä alaa opiskelemaan? Olen erittäin kiinnostunut, mutta mikään huippukeskiarvo minulla ei todistuksessani ole. Olen nyt ollut 4,5 vuotta työelämässä kaupan alalla ja tiedän vihdoin mikä minua kiinnostaa oikeastil.
milla

13.12.2010 klo 08:56
Liiketalouden perustutkinto (merkonomi) antaa yleisen hakukelpoisuuden
ammattikorkeakouluopintoihin. Kaikkiin nuorten tutkintoon johtavan
koulutuksen koulutusohjelmiin voi hakea tällä pohjakoulutuksella, mutta
aikuisten tutkintoon johtavassa koulutuksessa pohjakoulutusvaatimukset
vaihtelevat. Voit hakea Oulun seudun ammattikorkeakoulun toimintaterapian
koulutusohjelman nuorten koulutukseen, mutta aikuiskoulutuksessa
edellytetään aiempaa sosiaali- ja terveysalan opistoasteen tutkintoa.
Seuraavan kerran toimintaterapian koulutusohjelmaamme voi hakea kevään 2011
yhteishaussa 7.3.-11.4.2011.

Toimintaterapian koulutusohjelmamme valintakokeeseen kutsutaan neljä kertaa
aloituspaikkojen mukainen määrä hakijoita koulumenestyksestä ja
ensisijaisesta hakutoiveesta saatavien pisteiden perusteella. Ammatillisen
perustutkinnon koulumenestyspisteet tulevat kaikkien aineiden keskiarvon
perusteella. Kevään 2010 yhteishaussa toimintaterapian koulutusohjelmamme
valintakokeeseen kutsuttiin 52 pisteellä (maks. 60 pistettä), joka edellytti
ammatillisella perustutkinnolla hakeneelta vähintään keskiarvoa 4,25.
Pisterajat kuitenkin vaihtelevat jonkin verran eri vuosina, joten täysin
vertailukelpoinen edellisen vuoden pisteraja ei ole.
Oulun seudun ammattikorkeakoulu

19.8.2011 klo 17:31
Kannattaako yrittää hakea jos pisteet on 48? Olen aikuinen ja työelämässä ollut kauan. Mitä aineita voisi suorittaa avoimen korkeakoulun puolella jo tavallaan valmiiksi joista olisi hyötyä?
seniori

23.8.2011 klo 08:46
Kevään 2011 yhteishaussa toimintaterapian koulutusohjelmamme valintakokeeseen kutsuttiin 54 pisteellä. Kevään 2010 yhteishaussa valintakoekutsun sai 52 pisteellä. Valintakokeeseen kutsutaan neljä kertaa aloituspaikkojen mukainen määrä hakijoita opintomenestyksestä ja mahdollisesta ensisijaisesta hakutoiveesta saatavien pisteiden perusteella. Pisterajat vaihtelevat vuosittain, joten ensi kevään yhteishaun pisterajoja on mahdotonta arvioida, mutta toki kannattaa hakea. Mikäli haet useampaan eri hakutoiveeseen, niin silloin kannattaa miettiä, minkä hakutoiveista laittaa ensimmäiseksi, koska siitä saa lisäpisteitä.

Avoimessa ammattikorkeakoulussa voi opiskella kaikkia tutkintoon johtavan koulutuksemme opintojaksoja lukuun ottamatta harjoittelua ja opinnäytetyötä. Jotta opinnoista olisi mahdollisimman paljon hyötyä mahdollisissa tulevissa tutkintoon johtavissa opinnoissa, niin kannattaa valita opintojaksoja juuri kyseisen koulutusohjelman opintosuunnitelmasta. Opinto-oppaamme löytyvät sähköisenä osoitteesta www.oamk.fi/koulutus_ja_hakeminen/opiskelu_oamkissa/opinto-opas.
Oulun seudun ammattikorkeakoulu

17.2.2012 klo 14:26
Hei! Olemme pitkään olleet vammaispalvelussa töissä ja koulutuspohja on meillä kummallakin kehitysvammaistenohjaaja tutkinto ja kuntoutuksenohjaaja tutkinto AMK .Olemme työelämässä ja haluaisimme opiskella toimintaterapeuteiksi. Mikä olisi järkevin opiskeluväylä? Avoin ammattikorkeakouluko?
Seniorit

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook