Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Taikahuilu – kokemusta ja unelmien toteutumista

Teksti ja kuvat: Jaana Kangas

Taikahuilu on Mozartin säveltämä ooppera, jonka tapahtumat sijoittuvat sadunomaiseen maailmaan. Taikahuilu on myös Kulttuurialan yksikön kunnianhimoinen hanke, johon osallistuvat kaikki yksikön osastot: viestintä, tanssi ja musiikki.

Suuren maailman oopperatähtien tapaan poseeraavaa Ann-Sofie toivoo, että Taikahuilu menee perille monille erilaisille ihmisille.

Taikahuilua on tekemässä yli 50 henkilöä. Heistä yksi on pian mediatuottajaksi valmistuva Jenny Kilponen, joka tuottaa Taikahuilun. Jenny on innoissaan mahdollisuudesta päästä tuottamaan oopperaa, sillä tämä voi olla ainutkertainen tilaisuus siihen.

Tuottajana Jennyn työnkuvaan kuuluu esimerkiksi yhteydenpito koko työryhmän välillä sekä aikataulutus ja koelaulujen organisointi. Mukana tuotannossa on esimerkiksi ohjaaja, kapellimestari, solisteja, puvustajia ja lavastajia.

– Tuottaja tekee kaiken, mitä muut eivät, Jenny tähdentää.

Jennyn mielestä Taikahuilun tekemiseen osallistuminen antaa opiskelijalle hyvin tärkeää työkokemusta sekä sisältöä elämään, kun pääsee tekemään jotain, josta tykkää. Myös tutustuminen muihin Kulttuurialan yksikön opiskelijoihin, tuleviin kulttuurialan ammattilaisiin, on Jennylle tärkeää.

– Työryhmämme on ainutlaatuinen. Työryhmän sisällä kaikki tulevat toimeen keskenään ja arvostavat toisiaan, Jenny kehuu.

Jenny pääsi Taikahuilun tuottajaksi Oamkin projektiaihion kautta. "Olen tosi kiitollinen, että tajusin hakea tätä paikkaa", Jenny sanoo.

Näkyvyyttä ja kokemusta opiskelujen ohella

Osallistumisesta Taikahuilun tekoon voi saada opintopisteitä tai siitä voi tehdä vaikka opinnäytetyön. Opintopisteitä tärkeämmäksi Jenny kuitenkin näkee kokemuksen ja näkyvyyden, mitä Taikahuilu tuo mukanaan.

– On hienoa päästä tekemään jotain konkreettista ammattilaisten kanssa, Jenny kertoo.

Jennyllä on takana mediatuottajaopintoja jo monta vuotta eikä Taikahuilun tuottajaksi pääsisikään ihan kuka tahansa.

– Minullakin on vielä paljon opittavaa, Jenny toteaa.

Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden ei kuitenkaan tarvitse jäädä kotiin nuolemaan näppejään: pienempiin hommiin voi päästä vähemmilläkin opiskeluvuosilla. Tällaisia hommia ovat esimerkiksi lavastuksessa avustaminen.

– Esitykseen tehdään myös valokuva- ja videotehosteita. Jos on tarpeeksi innokkuutta, myös niitä on mahdollista päästä tekemään. Jokaiselle pyritään löytämään sellainen tehtävä, joka sopii, Jenny kertoo.

Joka tytön unelma

Ann-Sofie Ailavuo elää unelmaansa, sillä hän on saanut kunnian esittää naispääosaa, lyyristä sopraanoa Paminaa Taikahuilussa. Innokkuus kuuluu Ann-Sofien puheesta, kun hän pääsee kertomaan Taikahuilusta.

– Taikahuilu on ooppera, joka on täynnä ihmeellisiä rooleja: koomisia, traagisia, itkeviä ja nauravia. Taikahuilu on ooppera, josta kaikki ovat kuulleet musiikkia, Ann-Sofie kertoo nauraen.

Ann-Sofie opiskelee toista vuotta musiikkipedagogiaa. Hänelle Paminan rooli on loistava tilaisuus päästä tekemään ammattimusiikkia osaavien ihmisten kanssa.

– Tämä on suuri kunnia ja etuoikeus, johon pitää suhtautua nöyrästi. Tämä rooli on jokaisen naislaulajan unelma, ja nyt minun unelmani toteutuu, Ann-Sofie hehkuttaa.

Ann-Sofien mielestä Taikahuilun toteuttamisessa on lapsenomaista iloa, sillä se ei ole koulua, mutta se ei ole bisnestäkään. Siitä huolimatta Taikahuilu tulee ottaa vakavasti.

– Kaikki roolit pitää vetää yli parhaansa, niin pienet kuin isotkin, Ann-Sofie toteaa.

Taikahuilu saa ensi-iltansa toukokuussa 2010 Oamkin Kulttuurialan yksikön konserttisalissa. Ann-Sofie opastaa kaikkia, jotka eivät tunne oopperaa, seuraamaan Taikahuilua.

– Taikahuilusta on hyvä aloittaa oopperan kuuntelu. Se on rakkaustarina, joka sisältää kaikkia tunnetiloja, Ann-Sofie kertoo innostuneesti.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook