Alumnit

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Uusien lämmitysratkaisujen tuntija ja tutkija

Teksti: Anni Jyrinki Kuva: Milan Kolarovic

Talotekniikkaa opiskellut Ilkka Räinä on rakentamisen ammattilainen. Erityisen paljon insinööriltä löytyy tietoa siitä, kuinka lämpöpumput tuovat säästöjä lämmityskustannuksiin.

Tekniikan yksikön energialaboratoriossa tutkitaan myös perinteisempiä lämmitysratkaisuja. Ilkka Räinä nojailee tässä lämmityskattilaan, johon asennetaan öljypolttimen tilalle pellettikattila. Pelletti, jota Ilkka pitää kädessään on nimeltään ruokohelpipelletti ja sen on Oamkin opettaja Heikki Takalo-Kippola tehnyt käsin juuri ammattikorkekoulun oppilaiden käyttöön.

Elettiin vuotta 2008, kun Ilkka Räinä valmistui talotekniikan insinööriksi Oamkista.

– Ennen opiskelua ammattikorkeassa olin sähköasentajana, joten luonnollisin vaihtoehto jatko-opinnoille Oulussa oli talotekniikka.

Ilkka jatkoi koko opintojen ajan entistä työtään sähköasentajana.

– Aika ei tuntunut riittävän yhtäaikaiseen työhön ja opiskeluun, mikä toisaalta ei tullut mitenkään yllätyksenä, Ilkka puntaroi päällimmäisiä muistojaan opiskeluajalta.

Parhaiten opinnoista on kuitenkin jäänyt mieleen opinnäytetyön tekeminen. Se olikin kokonaisen lukuvuoden mittainen urakka.

– Opinnäytetyötä alettiin suunnitella jo keväällä 2007, mutta virallinen aloituspäivä taisi olla vasta seuraavan talven alkupuolella, joten melkein koko lukuvuosi siinä kului.

Pitkä urakka kannatti. Ilkan opinnäyte käsittelee veteen lauhduttavien lämpöpumppujen testausta laboratorio-olosuhteissa. Tulokset hyödyttävät niin omakotitalon rakentajia kuin Oamkia. Opinnäyte pärjäsi myös loistavasti valtakunnallisessa ammattikorkeakoulujen Thesis-opinnäytetyökilpailussa, jossa tekijä pokkasi kunniakirjan lisäksi tukun kahisevaa.

– Työn arvioinut ohjaaja kertoi minulle mahdollisuudesta osallistua kilpailuun. Tutut ja tuntemattomat kyselivät minulta päivittäin aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja neuvoja lämpöpumppujen toiminnasta, joten aihe tuntui olevan useille omakoti- ja rivitaloissa asuville mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Olin saanut työstäni hyvän arvosanan ja ajattelin että tämän työn aihe kiinnostaisi myös kilpailussa.

Oamk työllisti opiskelijansa

Rakennusten lämpöpumppuratkaisut ovat Ilkalle tuttua kauraa, ja hän oli kiinnostunut niistä jo paljon ennen kuin opinnäytetyö oli ajankohtainen. Pientalojen lämpöpumppuja ovat erilaiset ilma- maalämpöpumput.

Ilkan nyt lähemmin tutkimat veteen lauhduttavat lämpöpumput toimivat siten, että lämpöpumpusta saatu lämpö siirretään veteen, jota voidaan käyttää esimerkiksi rakennuksen lämmitykseen.

Lämpöpumppu siis ottaa lämmön talteen ilmasta tai maasta. Tämä vähentää rakennusten sähkönkulutusta ja on ympäristöystävällinen vaihtoehto talon lämmitysmuodoksi.

– Oamk toimi työn tilaajana. Tutkimustuloksia käytetään nyt Oamkin muissa opinnäytetöissä ja jonkin verran myös opetuksessa, itsekin nykyään entisessä opinahjossaan talotekniikan osastolla työskentelevä Ilkka kertoo.
– Hoidan ja kehitän talotekniikan laboratorioita sekä olen mukana hankkeessa, jossa tutkitaan muun muassa rakennusten seinien energiatehokkuutta.

Tällä hetkellä opinnäytetyön kanssa painiskelevia opiskelijoita Ilkka neuvoo rajamaan työn aiheen tarkasti. Hyvä suunnittelu on onnistuneen opinnäytteen vankka perustus.

– Omankin työn laajuus olisi pitänyt rajata tarkemmin jo alkuvaiheessa, jotta työssä olisi voinut keskittyä vielä enemmän tiettyihin osa-alueisiin.

Thesis-kilpailun raati tosin on sitä mieltä, että Ilkan opinnäytetyössä kiinnitettiin alusta asti huomiota vain työn kannalta oleellisiin seikkoihin. Raati kiitteli myös työssä saavutettuja tuloksia, jotka perustuivat kattavaan ja luotettavaan mittaustietoon. Laitteiden värivalokuvat ja tekniset kaaviot täydensivät esitystä erittäin hyvin.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook