Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Hyvä sulka hattuun työmarkkinoille

Teksti: Anni Jyrinki Kuvitus: Tytti Bräysy

Opinnäytetyön tekemisen ei tarvitse olla yksinäistä puurtamista. Kolme insinööriopiskelijaa toteutti kimpassa mittausjärjestelmän, jonka avulla voidaan selvittää paperikoneen telan pinnan kunto. Heidän työnsä menestyi valtakunnallisessa Thesis-opinnäytetyökilpailussa.

Sauli Kiviranta, Vesa Kiviranta ja Teemu Kumpumäki kehuvat varauksetta Raahen tekniikan ja talouden kampuksen aluetta ja innostavaa ilmapiiriä.

– Eräs ystävä opiskeli Raahessa samassa paikassa ja kertoi sen hyvästä maineesta teollisuuden piirissä. Se antoi sellaisen ajatuksen, että Raahessa voisi opinnot suorittaa, Sauli summaa kolmikon ajatuksia.

Koko kolmikko opiskeli tekniikkaa. He valmistuivat tietotekniikan koulutusohjelmasta keväällä 2008.

– Opinnot menivät vähän pitkäksi. Opintojaksot oli suoritettu, mutta valmistuminen venyi siltikin, muistelee Teemu opiskeluaikojaan.
– Mahtavat matematiikan opetustunnit, persoonallinen päättötyövalvojamme Juha Räty ja miinuksena Raahen ankea ilmasto, kertoo Vesa päällimmäisistä muistoistaan Raahen ajalta.

Vaikka opiskelusta kuinka nauttisi, on opinnäytetyö usein ankara puristus. Tältä kolmikolta se sujui yhteistyönä melko jouhevasti.

– Kyllähän ryhmätöissä on aina sellaista, että joutuu venymään suuntaan jos toiseenkin, ja aina ei kaikilla ole hyvä päivä. Sanaharkoiltakaan ei vältytty, mutta huumorilla päästiin eteenpäin.
– Työn aikana asuimme kaikki kolme samassa opiskelija-asunnossa. Niin meidän projektipäällikkömme, Teemun, oli helppo ruoskia orjat töihin, kolmikko kertailee.

Aiheen konkreettisuus kiinnosti

Opinnäytetyö valmistui vuoden kestäneen ahkeroinnin jälkeen vuoden 2007 loppupuolella. Aiheena oli paperikoneen telan kunnon mittaus, kun tela on paikoillaan paperikoneessa. Opinnäyte syntyi tilaustyönä Metson paperitehtaille.

– Suurin motivaatio valita juuri tämä työ oli käytännönläheisyys. On paljon helpompi hakea motivaatiota työlle, joka ratkaisee konkreettisen ongelman teollisuudelle, insinöörit painottavat yhteistuumin.

Aikaisemmin paperikoneen telojen kuntoa on mitattu lähinnä paperin laadun kautta. Tarkempia mittauksia varten telat on jouduttu irrottamaan koneesta. Se on tiennyt töiden seisahtumista ja sen myötä tappiota tehtaalle. Saulin, Vesan ja Teemun ahkeroinnin myötä homma helpottuu ja nopeutuu huomattavasti.

– Meidän kehittämämme järjestelmä on prototyyppi laitteistosta, joka pystyy suorittamaan telan kunnon määrityksen niiden ollessa paikallaan. Metso Paper on käynnistänyt patentointiprosessin menetelmälle ja tilannut jo muutaman mittalaitteen lisää eli järjestelmä on käytössä koko ajan!

Thesis-opinnäytetyökilpailun raati arvosti poikien työtä niin paljon, että se toi tekijöilleen palkinnon tekniikan ja liikenteen kategoriassa. Raati kehui etenkin tiimityöskentelyn onnistumista ja tekijöiden kypsää otetta sekä kykyä soveltaa luomaansa mittausjärjestelmää. Kolmikko kiitteleekin kovasti kaikkia, jotka olivat mukana opinnäytetytöntekomatkalla.

Ei helpoimman, vaan opettavaisimman kautta

Sauli, Vesa ja Teemu ovat nyt jättäneet Raahen taakseen. Sauli ja Vesa ovat löytäneet koulutustaan vastaavan työn ja Teemu jatkaa opiskelua, nyt tähtäimessä ovat diplomi-insinöörin paperit.

Parhaillaan opinnäytetöidensä kanssa kamppaileville opiskelijoille triolla on tarjolla monenmoisia neuvoja.

– Kokonaisuuden rajaaminen heti alussa on tärkeää, että työ tulisi ajoissa valmiiksi, ja on hyvä myös tietää, mitä on tekemässä, ohjeistaa Teemu.
– Ja älkää vaan valitko sitä helpointa päättötyötä. Lähtekää tekemään sellaista päättötyötä, josta pääsee oppimaan mahdollisimman paljon, Vesa jatkaa aiheesta.

Sauli kehottaa vain ottamaan reilusti härkää sarvista, sillä kaikki ovat lopulta opinnäytetyöstä järjissään selvinneet. Eikä työn tekoon mitään kovin omituista keneltäkään vaadita.

– Tavallisia ihmisiä ne muutkin valmistuneet insinöörit ovat tai niin tavallisia kuin insinöörit nyt voivat olla!
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook