Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Uusilla urilla

Teksti ja kuvat: Maija Räsänen

Nykypäivänä yhä useammalla on monta ammattia ja tutkintoa. Myös Oamkissa on opiskelijoita, jotka eivät ole ensimmäistä kertaa koulunpenkkiä kuluttamassa.

Teatterin näyttämöllä aiemmin esiintynyt Timo Pesonen halusi kokeilla aivan toisenlaista alaa ja aloitti rakennustekniikan opinnot.

32-vuotias Timo Pesonen opiskelee Tekniikan yksikössä ensimmäistä vuotta rakennustekniikkaa. Ennen insinööriopintoja hän kuitenkin on ollut tyystin toisenlaisessa työssä: teatterissa näyttelijänä.

– Nuorena piti koettaa kaikkea ja jotenkin ajauduin alalle. Näyttelijän työ valitsi minut, en minä sitä. Parhaimmillaan se työ on mahtavaa hommaa, energiaa antavaa työtä ihmisten kanssa, Timo pohtii.

Mutta varjopuoliakin esittävän taiteen henkisesti ja fyysisesti raskaassa ammatissa oli.

– Pahimmillaan suorittamista, itsetunnon kanssa painimista.

Ajatus alanvaihdosta saikin alkunsa uskonmenetyksestä. Timo kertoo pettyneensä kunnan kulttuuriratkaisuihin ja siitä seuranneeseen laitosteatterin institutionaaliseen ja sanelevaan tapaan tehdä teatteria.

– Olin niin väsynyt siihen kaikkeen teatterin ympärillä pyörivään näennäistaiteeseen. Halusin kokeilla toista äärilaitaa, jotakin täysin rationaalista.

Timon alanvaihtoa on hänen lähipiirissään pidetty rohkeana vetona.

– ”Kyllä sä vielä palaat näyttelijäksi” on sanottu. Kai he vähän yllättyneitä olivat.
Opiskeltavat aiheet ovat Timon mielestä olleet mielenkiintoisia, tiukka aikataulu on kuitenkin tuntunut raskaalta.
– Olisi kiva jos aineisiin olisi hieman enemmän aikaa perehtyä.

Uuden ja vanhan kohtaaminen

Elämänkokemusta ja ihmistuntemusta karttui näyttelijän työssä kuuden vuoden aikana. Timo uskookin näiden ominaisuuksien olevan tarpeen rakennusinsinöörin ammatissa ja työnjohdon tehtävissä.

– Teatterin tekeminen vaatii kurinalaisuutta, sitkeyttä ja kestävyyttä. Kyllähän niistä on hyötyä myös rakennusalalla. Varsinkin sitkeydestä oli hyötyä valintakokeisiin lukiessa.

Timon haaveena on uuden ammatin avulla rahoittaa unelmiaan.

– Tällä toisella, niin sanotulla oikealla ammatilla, voisin tienata elantoni ja mahdollisesti rahoittaa omat myöhemmät teatteriproduktiot, hän naurahtaa virnistäen.
– Onhan uudesta opista aina hyötyä. Vapaa-ajalla rakentelen, siinä oppii konkreettisesti, mitä pitää ottaa huomioon. Kysymykseen, mistä Timon löytää viiden vuoden päästä, on vaikea antaa vastausta.
– Joko olen humanistisella alalla tai teknisellä, Timo miettii.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook