Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Maailman maisemia

Teksti: Susanna Siironen Kuvat: Ainikki Laine / Milan Kolarovic

Luonnonvara-alan yksikössä kansainvälisyys on tärkeä osa opintoja. Maisemasuunnittelun koulutusohjelmassa järjestettiin tänä keväänä ensimmäisen kerran kansainvälisen ympäristörakentamisen opintojakso. Sen tiimoilta opiskelijat lähtivät tutustumaan Berliinin kuuluisiin puistoihin.

Volkspark Potsdamin Waldpark on suunniteltu geometrisellä tarkkuudella. Sanna kertoo, että geometrisyys on leimallista paikallisille puistoille.

Sanna Liukkosella on takanaan toukokuun alussa järjestetty viiden päivän mittainen Berliinin matka ympäristörakentamisen opintojakson merkeissä. Käteen matkalta jäi kuva jos toinenkin.

– Matkalla kertyi noin 2800 kuvaa, joista 300 olen jo poistanut, hän naureskelee huimaa kuvasaldoaan.

Opiskelujen lomassa opiskelijat ehtivät myös rentoutumaan ja pitämään hauskaa. Volkspark Potsdamin Waldparkissa Sanna Liukkonen otti vauhtia liukumäestä.

Vaihtoehtona Berliini

Sanna opiskelee kolmatta vuotta maisemasuunnittelua. Berliinin matka oli osa Sannan vaihtoehtoisia opintoja. Opintopisteiden kartuttaminen voi siis käydä näinkin mukavissa merkeissä.

– Kiersimme erilaisia suunnittelukohteita, kuten puistoja ja muistomerkkejä. Jokaisella opiskelijalla oli myös kaksi omaa kohdetta, joista toinen piti esitellä muille Berliinissä. Toista kohdetta käytiin tutkimassa pienessä ryhmässä ja esiteltiin se sitten Suomessa toisille, Sanna kertoo.

Opiskelijat tutustuivat Berliinissä huippunimien suunnittelemiin puistoihin. Ideoiden taltioiminen oli tärkeä osa opintojaksoa ja kuvia kertyikin lähes kaikilla saman verran kuin Sannalla.

– Tuolla reissulla sai paljon uusia ideoita, kun näki miten huiput suunnittelijat ovat suunnitelleet alueita. Heidän käyttämiään näkemyksiä voi sitten joskus jalostaa tänne Suomen olosuhteisiin. Sen vuoksi piti joka paikasta ottaa paljon valokuvia, joita voi sitten myöhemmin selailla.

Berliini on tunnettu puistoistaan, ja matkalla opiskelijat saivat kosketuksen erilaiseen puistosuunnitteluun kuin Suomessa.

– Sellainen pisti silmään, että siellä uskallettiin käyttää geometrisiä muotoja aivan eri tavalla kuin täällä Suomessa. Monet puistot olivat suunnittelukilpailun kautta tehtyjä. Puistojen hoito ei joka paikassa ollut hyvä. Harmitti, että ensin oli tehty hieno kohde ja sen jälkeen jätetty hoitamatta, Sanna pohtii.

Berliinin maisemasuunnittelussa vain mielikuvitus on rajana.

Halvalla lähtee

Opintomatka on loistava tapa päästä tutustumaan muihin maihin. Matkustaminen on halpaakin, sillä viiden päivän reissusta opiskelijoille jäi maksettavaksi vain reilut 80 euroa.

– Kaikki opintojaksolaiset olivat tyytyväisiä, että pääsimme käymään Suomen rajojen ulkopuolella. Suosittelen tätä ehdottomasti myös muille, sillä tämä on niin hyvä mahdollisuus lähteä ulkomaille. On myös aivan eri asia lähteä matkaan suuressa ryhmässä, sillä kaikki järjestettiin yhdessä valmiiksi ja suuressa ryhmässä on myös turvallisempaa, Sanna listaa.

Luonnonvara-alan yksikössä kansainvälisyyttä tarjotaan opiskelijoille myös intensiiviopintojaksojen muodossa. Näitä kahden viikon mittaisia IP-opintojaksoja järjestetään eri kouluissa ympäri Eurooppaa. Luonnonvara-alan yksiköstä IP-opintojaksoille osallistutaan pari kertaa vuodessa.

Opintojaksot pyritään valitsemaan niin, että opiskelijat kaikista luonnonvara-alan suuntautumisvaihtoehdoista voisivat osallistua niihin. Sannalla on opintoja jäljellä vuoden verran, jonka aikana ehtisi vielä hakemaan maailmalta ideoita opinnäytetyötä ja työelämää varten.

– Jos eteen tulee mielenkiintoinen ja ajankohdaltaan sopiva IP-opintojakso, niin voisin sellaiselle vielä osallistua, hän suunnittelee.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook