Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Sairaanhoitajaopiskelija tarttui vaikeaan aiheeseen

Teksti: Aleksanteri Pikkarainen Kuvitus: Tytti Bräysy

Miten selvitä läheisen äkillisestä menettämisestä ja sitä seuraavasta kriisistä? Tämän vaikean, mutta tärkeän aiheen Tanja Aksila otti opinnäytetyönsä aiheeksi.

Sairaanhoitajaksi Sosiaali- ja terveysalan yksikön Oulaisten osastolta valmistunut kalajokelainen Tanja Aksila kertoo, että opinnäytetyö itse asiassa valitsi hänet.

Aiemmin lähihoitajaksi valmistuneella Tanjalla oli jo sairaanhoitajaopintojen opinnäytetyön aihe valmiina, mutta kun hänen ystävänsä menetti äitinsä tapaturmaisesti, aihe muuttui. Lisää kimmoketta antoi opintojen alussa jaettu kriisityön toimintamalli -opas. Tanja tunsi kriisityön alusta asti omaksi asiakseen.

Pitkä, mutta antoisa prosessi

Opinnäytteeseensä Tanja haastatteli seitsemää läheisensä menettänyttä, jotka löytyivät lehti-ilmoituksella. Yhteydenottoja tuli parikymmentä, mutta vajaan kymmenen vastaajan otos oli lopulta sopiva. Suurempaa vastaajamäärää olisi ollut vaikeaa analysoida ja se olisi kestänyt liian kauan. Osa yhteydenottajista myös koki vastaamisen lopulta liian raskaana.

Opinnäytetyö syntyi pitkänä, kaksi vuotta kestäneenä prosessina, joka huipentui vuoden 2008 lopussa pidettyyn koulutuspäivään. Päivään kuului Tanjan pitämä puolentoista tunnin luento aiheesta. Kuulijoina oli lähialueiden kriisityön ammattilaisia, esimerkiksi päivystyspoliklinikoiden henkilökuntaa ja ensihoitajia. Lisäksi paikalla oli noin kaksisataa innostunutta ja aiheesta kiinnostunutta opiskelijaa, mikä oli Tanjalle itselleenkin yllättävän suuri määrä.

Luennon jälkeen päivään kuului vielä paneelikeskustelu, jossa kriisityön ammattilaiset keskustelivat Tanjan esittämistä kysymyksistä ja aiheesta kiinnostuneet kuulijat saivat kysellä heiltä kriisityöstä.

Palaute koulutuspäivästä oli erittäin positiivista. Työlle oli ilmeisesti tilausta viimeaikaisten valitettavien, median kautta koko kansakuntaa koskettaneiden kriisien, kuten Aasian tsunamin ja koulusurmatapausten takia. Koulutuspäivän jälkeen Tanjan työ on levinnyt laajalle, mistä hän on ylpeä.

– Tarkoituksena ei ollut tehdä mitään itselle piiloon jäävää produktiota, vaan levittää sitä aktiivisesti, Tanja kertoo.

Työ on kiertänyt monille työpaikoille, kuulemma Etelä-Suomeen asti. Myös mediahuomiota on tullut kohtuullisesti, mistä tekijä on hyvillään.

Eväitä työelämään

Tanja kertoo oppineensa opinnäytetyötä tehdessään paljon kriisityöstä. Omien ammatillisten kykyjen ja resurssien tunnistaminen on sairaanhoitajana kriisityössä erityisen tärkeää. Sairaanhoitajan pitää tunnistaa kriisin eri vaiheet ja lisäksi pystyä arvioimaan, riittääkö hänen ammatillinen osaamisensa asiakkaan auttamiseen.

Tanja kokee, että hänellä on nyt olemassa hyvät valmiudet kohdata kriisissä olevia ihmisiä.

– Ihmeidentekijä ei tarvitse olla. Riittää, kun osaa suhtautua empaattisesti ja ammattitaitoisesti erilaisiin tapauksiin.

Kriisistä selviäminen lähtee ihmisestä itsestään ja sairaanhoitajan tehtävä on tukea ihmistä selviämisprosessissa. Sairaanhoitajan tulee muistaa, että jokainen ihminen on erilainen ja kokee myös kriisit eri tavalla. Tapahtumien merkitys ja reagointitapa vaihtelevat ihmisten välillä.

– Jollekin työpaikan menetyskin voi olla vakava kriisi, kyseessä ei tarvitse olla mikään järkyttävä onnettomuus tai kuolemantapaus.

Tanja onkin päättänyt, että kriisityö tulee olemaan jollain tavalla osa hänen työelämäänsä. Sitä, millä tavalla, hän ei vielä osaa sanoa. Joka tapauksessa on selvää, että sairaanhoitaja joutuu työssään kohtaamaan kriisissä olevia ihmisiä. Tähän Tanja on puuttunut opinnoissaan. Hänen mielestään kriisityötä opetettiin opintojen aikana liian vähän. Hänen opinnäytetyönsä seurauksena näihin asioihin on alettu panostaa myös yksikön puolelta.

– Kuulun yksikkömme kriisiryhmään, joka tulee tästä lähtien kertomaan uusille opiskelijoille ryhmästä ja kriisityöstä. Tällaista ei meille vielä ollut tarjolla, Tanja kertoo.

avain Avainsanat: opinnäytetyöViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook