Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Kirjasto on yksikön sydän

Teksti ja kuvat: Eleonoora Riihinen

Kirjastot ovat yksiköidensä näköisiä ja persoonallisia tiedon aihioita. Jokainen kirjasto haalii koulutusalojensa kirjallisuutta ja elektronista aineistoa tarpeidensa mukaan. Jatkuvasti uusiutuva kirjastoala pyrkii pysymään ajanhermoilla uusimalla kokoelmia ja palveluita.

Tiina Tolonen esittelee ylpeänä Kulttuurialan kirjaston DVD-kokoelmaa.

Kulttuurialan kirjasto on valoisa tila, jota asiaan kuuluvasti koristavat kuvataitelija Kari Södön taideteokset. Informaatikko Tiina Tolosen mukaan heidän kirjastossaan erikoista on DVD-kokoelma, joka on ollut erittäin suosittu.

Jatkuvasti kasvavassa kokoelmassa on tällä hetkellä noin 1 000 tallennetta. Hankintoja tehdään yhteistyössä viestinnän koulutusohjelman kanssa. Elokuva on hittituote, joka saa muidenkin yksiköiden opiskelijat kurkistamaan Kulttuurialan kirjastoon.

Tiina kutsuu itseään elektronisen nuottikirjaston äidiksi. Nuottikirjastossa on noin 400 kappaleen nuotit, joita voi vapaasti tulostaa. Kirjasto yhdistää musiikkia myös viihteelliseen pelikulttuuriin, sillä kirjastosta löytyy pelihuone, jossa on Playstation 3 -pelikonsoli ja Guitar Hero -peli. Elokuvia voi katsella AV-huoneessa, jossa on tilaa useammallekin katsojalle. Molemmat huoneet ovat varattavissa kirjastokortilla.

Kulttuurialan kirjasto tarjoaa jokaiselle jotain ja kaiken lisäksi mahdollisuudet tallenteiden kuuntelemiseen ja katselemiseen. Hiljainen lukutila kuitenkin puuttuu, mutta sellainen on suunnitteilla yhteistyössä Tekniikan kirjaston kanssa.

Yleiskirjastosta tekniikan kirjastoksi

Tekniikan kirjastossa yllättyy löytäessään melkein hyllyllisen filosofian ja etiikan kirjoja rakennus- ja tietotekniikkaa sisältävien niteiden välistä.

- Hankintarahoja oli ennen enemmän ja silloin tilattiin mahdollisimman paljon materiaalia, Tekniikan kirjaston johtava informaatikko Pirkko Kuisma-Kursula kertoo.

Laaja kokoelma on perintöä myös kirjaston historiasta. Se on toiminut Oulun teknillisen oppilaitoksen kirjastona 110 vuotta ja Oamkin alaisuudessa vasta 10 vuotta.

Tällä hetkellä kirjaston hankinnat keskittyvät tekniikan alaan liittyvään aineistoon. Tekniikan kirjasto pyrkii olemaan oman alansa tieteellinen kirjasto, joka pysyy ajan tasalla uusimalla aineistoa ahkerasti. Varsinkin tietotekniikka uusiutuu jatkuvasti ja aineisto sen mukana, Pirkko tietää.

Pirkko on huomannut muutoksen kirjaston käyttäjissä. Uusimmat tiedot ja taulukot löytyvät nykyään nopeammin internetistä, joten elektronisen aineiston suosio on selvästi kasvanut. Elektroninen aineisto on kaikkien oppilaitoskirjastojen käytettävissä ja se sisältää runsaasti materiaalia: elektronisia lehtiä on arviolta 5 000 - 6 000 kappaletta.

Luonnonvara-alan, sosiaali- ja terveysalan sekä liiketalouden kirjastot vaalivat alansa tietoa

Luonnonvara-alan kirjasto on ollut vuoden uusissa tiloissaan. Se palvelee käyttäjiään tarjoamalla atk-tilan, ryhmätyötilan ja erityisen lukuparven hiljaisille ahertajille. Tarjolla on myös kannettava tietokone, jota voi lainata kirjaston tiloissa.

Kuten muissakin yksiköissä, kokoelma rakentuu oman alan ympärille, eli tässä tapauksessa maa-, metsä- ja puutarhatalouden ympärille. Kirjasto on opiskelijoiden ahkerassa käytössä, mutta paikalle eksyy harvoin ulkopuolisia, sillä yksikön sijainti on hieman syrjäinen.


Liiketalouden kirjasto on viimeaikoina panostanut erityisesti opintojaksokirjoihin. Punatarroilla merkittyjä kirjoja löytyykin pitkä hyllyrivillinen.

Liiketalouden kirjastosta löytyy myös erikoisuus, jota on kovasti toivottu myös muihinkin yksiköihin: hiljainen lukuhuone, joka kansainvälisyyttään panostavassa yksikössä taipuu myös muotoon Reading room. Kirjaston tietopalvelusihteeri Saija Toppila kertoo, että se on hyvin ahkerassa käytössä. Lukupaikat ovat usein täynnä.

Miten kirjasto, jota käyttävät kirjastoalan opiskelijat itse eroaa muista? Käyttäjät ovat ainakin omatoimisia tiedonhakijoita ja hoitavat asiansa omatoimisesti, Saija kertoo.

Sosiaali- ja terveysalan kirjasto hoitaa asiantuntevasti ja ajankohtaisesti aineistoaan, joka on ahkerassa käytössä. Kävijälaskurit näyttävät hiljaisena kevätpäivänäkin noin viittäsataa asiakasta ja talvella luvut hipovat tuhatta kävijää päivässä. Oulun yliopiston hoitotieteiden opiskelijatkin ovat löytäneet kirjaston.

Oamkin ja Oulun yliopiston kirjastot yhteistyöhön

Ensi syksystä lähtien opiskelijoiden ja henkilöstön käytössä on uusi ja ainutlaatuinen palvelu: Oamkin ja Oulun yliopiston yhteislainaus. Tämä tarkoittaa sitä, että molemmat korkeakoulut voivat lainata kirjoja toistensa kokoelmista omissa lainauspisteissään. Lainaaja voi siis pyytää toisen korkeakoulun kirjaa omaan kirjastoonsa. Tilausliikenne kulkee kolme kertaa viikossa ja palvelu on maksuton.

Ainutlaatuiseksi palvelun tekee se, että se on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Sen tekee mahdolliseksi sama kirjastojärjestelmä, jonka kautta aineistoa on helppo lainata suoraan toisen korkeakoulun opiskelijalle.

avain Avainsanat: kirjastoViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook