Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Lyhytelokuvaprojektin palkitseva päätös

Teksti ja kuva: Eleonoora Riihinen

Viestinnän koulutusohjelman projektityönä tehty lyhytelokuva Usvapuro sai ensi-iltansa aurinkoisena syyslauantaina Oulun Star-elokuvateatterissa.

Usvapuro-työryhmä poseeraa riemukkaana

Katso Usvapuro

Usvapuro

Tunnelma ennen näytöstä on jännittynyt. Täynnä oleva elokuvasali puhkeaa raikuviin aplodeihin mediatuottamista opiskelevan ohjaaja-käsikirjoittaja Jukka Vidgrenin astuessa suuren valkokankaan eteen esittelemään elokuvansa.

Usvapuro on noin puolituntinen lyhytelokuva, joka kertoo syrjitystä ja masentuneesta olennosta, joka yrittää elää hiljaiseloa oman ullakkohuoneistonsa yksinäisyydessä. Yhteiskunta byrokratioineen ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan. Sympaattisen olennon synkkää elämää valaisee naapuriin muuttava yksinhuoltaja Marjut ja tämän pieni tytär Miia.

Elokuva käsittelee syrjäytymisen ja yksinäisyyden teemoja pienin, tehokkain elein ja ripauksella huumoria. Kerronnan vähäeleisyyttä tukee Rami Kaareston säveltämä musiikki, jota käytetään elokuvassa voimakkaana tehokeinona.

Lyhytelokuvan tekeminen vaatii valvottuja öitä

Elokuvan jälkeen ohjaaja-käsikirjoittaja Jukka hymyilee tyytyväisenä auringon paisteessa Starin edessä ja kertoo elokuvanteostaan ympärillä hyörivien ihmisten onnentoivotusten välissä.

Lyhytelokuvan teko vaatii paljon kahvia, tupakkaa ja valvottuja öitä.

Ensimmäisenä täytyy tietenkin esittää se kysymys, joka kysytään suuren urheilusuorituksen jälkeen: miltä nyt tuntuu?

- Vapautuneelta. Tänään juhlitaan! Jukka vastaa iloisesti.

Suhteellisen mittavan projektityön kuvaukset aloitettiin 11 kuukautta sitten. Tekijät joutuivat vastoinkäymisten eteen, kun elokuvan päänäyttelijä, Pentti Korhonen, sairastui. Lyhytelokuvan teko onkin Jukan sanojen mukaan vaatinut kärsivällisyyttä.

- Lyhytelokuvan teko vaatii paljon kahvia, tupakkaa ja valvottuja öitä.

Lisäksi Jukka painottaa, miten tärkeää on pitää työporukka motivoituneena, varsinkin kun elokuvaa tehdään vapaaehtoisvoimin.

Elokuvan työryhmään kuuluu vajaa 50 ihmistä, joista suurin osa on Oamkin opiskelijoita. Mukana on myös alan ammattilaisia, kuten näyttelijät Pentti Korhonen ja Antti Launonen. Näin suuri projekti vaatii henkisten resurssien lisäksi materiaalisia resursseja.

- Oamkilta tuli suurin osa kalustosta ja sieltä saatiin myös työresursseja opiskelijoilta. Myös ohjaavien opettajien tuki oli tarpeen.

Sitä, miten paljon meni omasta pussista, Jukka ei paljasta. Summa ei silti ollut kovin suuri, sillä yritykset lahjoittivat ruokaa ja rekvisiittaa.

- Tämä oli tällainen yhteisöllinen projekti.

Tekeminen palkitsee

Katsellessani ympärilleni elokuvateatterin pihalla näen onnistumisen hymyn kuvastuvan kaikkien työryhmän jäsenten kasvoilta.

- Usvapuron tekeminen on antanut valtavan määrän kokemusta ja ammattitaitoa. Olen myös saanut uusia ystäviä, ohjaaja kertoo.

Tämä kiteyttänee varmasti koko työryhmän tuntoja Usvapuron tekemisestä. Vapaaehtoiset avustajat ovat rikastuneet uusista kokemuksista ja ystävistä. Näin hienon projektin toivoisi tuottavan hedelmää. Pääseekö Usvapuro laajempaan levitykseen?

- Usvapuroa lähetetään elokuvafestivaaleille ympäri maailmaa, ja tietenkin, jos joku kiinnostuu tästä, niin se voi päästä laajempaankin levitykseen.

Sen tämä kärsivällisyydellä ja huolella tehty lyhytelokuva ansaitsisikin.

Kommentit

11.11.2009 klo 09:03
Hei, olen opiskelemassa HAMK.ssa erkkaopeksi.Onko mahdoll. saada tuota Usvanpuroa "lainaksi" tai muuten, koska 19-20.11 on lähipäivien ohjelmassa syrjäytyminen. Terv. Oivi Koivuniemi

2.2.2010 klo 18:12
Luin Forumista artikkelin Usvapurosta. Kuulosti oikein mielenkiintoselta. Mistä saisin kyseisen elokuvan hankittua ?
Vamp Ire

27.5.2011 klo 22:56
Moi, Usvapuro löytyy Vimeo-palvelusta www.vimeo.com/10839228
Usvis

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook