Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Opiskelijan matkassa: taloussivujen ahkera lukija

Teksti ja kuva: Aleksanteri Pikkarainen

Extra hyppää uusien opiskelijoiden matkaan ja syyskuussa kyselemme ensimmäisen vuoden opiskelijoilta, miltä ensimmäiset hetket opintojen parissa maistuvat. Seuraavan kerran kuulemme heidän mietteitään alkuvuodesta ja viimeisen kerran heinäkuussa, kun he summaavat lukuvuotensa annin.

Nimesi, ikäsi ja kotipaikkakuntasi?

- Sami Lehto, 21 vuotta. Olen Oulusta lähtöisin, mutta olen asunut kymmenisen vuotta Tyrnävällä. Viime vuoden asuin Tampereella, mutta palasin Ouluun opiskelemaan.

Mitä opiskelet?

- Liiketaloutta. Tämänhetkisenä toiveenani on erikoistua proAkatemian yrittäjäkoulutukseen, joka sijaitsee Tampereella.

Miksi valitsit kyseisen alan?

- Olen aina ollut luonteeltani talous- ja yrittäjähenkinen. Talouselämä kiinnostaa minua ja lehdestäkin luen aina taloussivut. Liiketalouden koulutuksen saaneita osaajia tarvitaan monella alalla ja työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Minulla on aina ollut halu pyrkiä tekemään asiat tehokkaammin ja paremmin.

Millainen on koulutus- ja työtaustasi?

- Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2007. Olen työskennellyt kaupan alalla vuoden ja kolme kuukautta. Armeijassa kävin reserviupseerikoulun, joka vahvisti käsitystäni siitä, että johtaminen kiinnostaa minua myös työelämässä.

Mitä odotat opiskeluiltasi?

- Toivon saavani paljon hyviä kavereita. Odotan rentoa meininkiä ja myös juhlimista. Toivon, että tietotasoni lisääntyy ja opin uusia, innostavia asioita omaa alaani silmälläpitäen. Odotan myös itseltäni hyvää opiskelumotivaatiota ja mielenkiintoa opiskeltaviin asioihin. Niin opiskelussa kuin yrittäjyydessäkin oma asenne ratkaisee paljon.
Hyvällä työmoraalilla kuitenkin varmasti pärjää.

Miten ensimmäiset päivät ovat menneet?

- Ryhmän toiminta on käynnistynyt hienosti. Hyvän ryhmähengen luomisesta annan kiitosta innokkaille tuutoreille, jotka muun muassa järjestivät meille jo ensimmäisen saunaillan. Opiskeltavat aineet vaikuttavat mielenkiintoisilta.

Miksi jäit Ouluun opiskelemaan?

- Tampereella asuessani pyrin sinne opiskelemaan samaa alaa, mutten päässyt. Vaikka olisin opiskellut siellä, on aikeissani ollut kuitenkin palata Ouluun töihin. Oulu on mielestäni hieno kaupunki, vaikka sitä rumaksi haukutaan. Se on juuri sopivan kokoinen, keskusta on mukavan pieni ja heti sen ulkopuolelta löytyy viheralueita ja luontoa. Täällä on myös meri, joka on minulle tärkeä. Oulussa on vähän oleskelupaikkoja, mutta ne ovat viihtyisiä. Esimerkiksi kavereita löytyy keskustasta yleensä helposti. Sukuni ja vanhat kaverini asuvat niin ikään Oulussa.

Toiko ensimmäinen viikko suuria järkytyksiä?

- Yllätys oli se, että aikataulut ovat niin valmiiksi suunniteltuja etukäteen eikä itse voi juuri vaikuttaa, kuten vaikkapa lukiossa. Asiassa on kyllä hyvätkin puolensa. Opettajat kehottivat meitä ottamaan vapaavalintaisia opintoja jo alussa, sillä myöhemmin aikataulu kuulemma vielä tiukkenee. Olen opiskelun lisäksi kaupassa töissä, joten vapaa-aikaa ei tule hirveästi olemaan. Hyvällä työmoraalilla kuitenkin varmasti pärjää.

Entä positiivisia yllätyksiä?

- Ryhmässämme on hyvää ja menevää porukkaa. Kaikilla on hauskaa ja voi vapaasti olla oma itsensä.

Aiot vakaasti jäädä Ouluun töihin. Eikö sinua huoleta oululaisten nuorten vaikea työtilanne?

- Totta kai aihe pitää olla mielessä. Uskon kuitenkin, että tekevälle löytyy töitä. Jos ei heti omalta alalta, niin väliaikaisesti muualta. Tavoitteeni on tulla oman alani huippuosaajaksi, jolle varmasti on töitä. Työnäytteiden antamiseen tulee paljon mahdollisuuksia opintojen aikana esimerkiksi harjoittelun ja opinnäytetyön osalta. Mikäli töitä ei löydy, voi tarvittaessa työllistää itsensä yrittäjänä.

Onko sinulla vielä jotain mielenpäällä uudesta opiskelupaikasta?

- Jos jotain valitettavaa pitäisi keksiä, niin olkoon se sitten joidenkin tilojen pulpetit. Ne ovat nimittäin vuosikausia vanhoja, liian pieniä ja epäergonomisia. Pitkillä tunneilla niillä on raskasta istua. Luulisi, että olisi resursseja kunnon pulpetteihin. Muilta osin esimerkiksi atk-laitteet vaikuttavat todella hyviltä.

avain Avainsanat: liiketalousKommentitViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook