Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Opiskelijan matkassa: insinöörin hyppy hoitoalalle

Teksti: Anni Jyrinki Kuva: Maija Ojala

Extra hyppää uusien opiskelijoiden matkaan ja syyskuussa kyselemme ensimmäisen vuoden opiskelijoilta, miltä ensimmäiset hetket opintojen parissa maistuvat. Seuraavan kerran kuulemme heidän mietteitään alkuvuodesta ja viimeisen kerran heinäkuussa, kun he summaavat lukuvuotensa annin.

Nimesi, ikäsi ja kotipaikkakuntasi?

- Maija Ojalehto, täytin 26 vuotta viime toukokuussa. Ihan palijasjalakanen ylivieskalainen olen.

Mitä opiskelet?

- Opiskelen Sosiaali- ja terveysalan yksikön Oulaisten osastolla sairaanhoitajaksi.

Miksi valitsit kyseisen alan?

- Sosiaaliala ja yleensäkin ihmisläheinen työ on ollut aina lähellä sydäntäni. Luonteeltani sosiaalisena, avoimena ja ihmisten kanssa hyvin toimeentulevana persoonana sosiaaliala tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Oman lisänsä tuo ainainen hoivavietti.

Millainen on koulutus- ja työtaustasi?

- Peruskoulun jälkeen kirjoitin ylioppilaaksi Ylivieskan lukiosta vuonna 2002. Saman vuoden syyskuussa aloitin mediatekniikan insinöörin opinnot Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa Ylivieskan tekniikan yksikössä. Mediatekniikan insinööriksi valmistuin vuoden 2008 marraskuussa.
- Töitä on tullut tehtyä jo ihan "penikasta" asti. 15–16-vuotiaana aloin jo työskennellä vanhempien yrityksessä monenlaisissa tehtävissä silloin tällöin iltaisin ja viikonloppuisin ja kun koulusta oli lomaa. Sama kaava on jatkunut näihin päiviin saakka. Viime vuoden toukokuusta lähtien työskentelin yrityksessä täyspäiväisesti ja kirjoittelin päättötyötä samalla. Valmistumisen jälkeen jatkoin vielä melkein 1,5 vuotta, kunnes sitten pääsin Oulaisiin opiskelemaan.
Meiltä ryhmäläisiä on monen ikäisiä ja monenlaisilla koulutustaustoilla, joten siten saamme erilaisia näkökulmia asioihin.

Mitä odotat opiskeluiltasi?

- Odotan kovasti uusia kokemuksia, ennen kaikkea sitä uuden oppimista ja uusien ihmis- ja ystävyyssuhteiden luomista.

Miten ensimmäiset päivät ovat menneet?

- Ensimmäiset päivät ovat kyllä olleet todella informaation täyteisiä. Välillä on tullut niin sanottu information overload, kun joka suunnasta on tullut niin hirvittävän paljon tietoa kaikista tärkeistä asioista. Ehkä tahti tästä pikkuhiljaa tasoittuu ja päästään varsinaisen opiskelun kimppuun. Ensimmäisten opintojaksojen joukossa on jo alkanut anatomia ja fysiologia eli kädet ovat krampanneet kirjoittamisesta jo muutaman kerran.

Miksi tulit Oulaisiin opiskelemaan?

- Asun Oulaisten naapurikunnassa Ylivieskassa, joten kaupunki on sopivan kulkumatkan päässä. Lisäksi opiskelupaikkakunnan valintaan vaikuttivat myös harrastukset: siirryin pelaamaan jääkiekkoa 1. divisioonaan Oulaisten Huiman naisjoukkueessa.

Miltä uusi opiskelukaupunki vaikuttaa?

- Kotikaupungin ollessa noin lähellä opiskelupaikkakuntaa ei Oulaisissa ole tullut vietettyä aikaa hirvittävän paljon muuten kuin treenien yhteydessä ja opiskelupäivinä. Varmasti se on asuinpaikkakuntanakin mukava ja viihtyisä.

Toiko ensimmäinen viikko suuria järkytyksiä?

- Ei varsinaisesti. Informaation valtava määrä ensimmäisen viikon aikana kyllä yllätti hieman. Lisäksi muutaman opiskelukaverin kanssa ihmettelimme, kuinka yhtäkään poikaa ei ryhmäämme saatu. Meillä on nyt sitten niin sanottu akkavalta!

Entä positiivisia yllätyksiä?

- Ennen opiskelemaan pääsyä hieman jännitti, ovatko muut ryhmäläiseni kovin paljon minua nuorempia ja olenko mahdollisesti ryhmäni vanhin. Meiltä ryhmäläisiä on monen ikäisiä ja monenlaisilla koulutustaustoilla, joten siten saamme erilaisia näkökulmia asioihin.

Millainen olisi unelmatyöpaikkasi valmistumisen jälkeen?

- Unelmatyöpaikkani olisi sellainen, jossa työnantaja olisi avoin, tasa-arvoinen, positiivinen, sosiaalinen ja alaisiaan kunnioittava. Unelmatyöpaikassani työkaverit auttaisivat ja tukisivat toisiaan, olisivat avoimia ja rehellisiä toisilleen ja ilmapiiri olisi työympäristössä positiivinen. Tietysti erimielisyyksiä ja ristiriitojakin joka työpaikassa tulee välillä, mutta hyvässä työpaikassa ihmiset pystyvät keskustelemaan asioista ja purkamaan pattitilanteet siten.

Oletko ehtinyt tutustua Oulaisten opiskelijaelämään ja uusiin opiskelukavereihisi?

- Omiin ryhmäläisiin on kyllä tullut tutustuttua jo kohtuullisen hyvin. Vielä saattaa välillä muutamat nimet olla muistista hukassa, mutta kyllä tämä tästä, kun vietetään vielä vähän enemmän aikaa yhdessä ja päästään harjoittelemaan pienemmissä ryhmissä. Vapaa-aikaa ei hirvittävän paljon jää opiskelun ja harrastusten ohella, joten opiskelijaelämä illanviettoineen jää todennäköisesti melko vähälle.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook