Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

"Veri veti vetovoimaiseen Ouluun"

Teksti: Anni Jyrinki Kuva: Milan Kolarovic

Oamkin rehtori ei ole vain rahakirstun vartija. Syyskuussa rehtorin saappaisiin astunut Jouko Paaso on hyvä suunnistamaan opiskelijoiden arjen ja byrokratian viidakon välillä.

Oamkin uusi rehtori Jouko Paaso ei halua olla pelkkä etäinen virkamies. Hän haluaa tietää mitä opiskelijoille kuuluu ja miehen sormet oikein syyhyävät päästä kehittämään Oamkia kohti tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia.

– Oululla on menestyvän paikan imago. Kaupungista voi sanoa, että tämä on sellainen Pohjois-Suomen veturi. Lisäksi meille Oulun seudun ammattikorkeakouluun hakeutuu todella lahjakkaita opiskelijoita, Jouko Paaso luettelee syitä, jotka saivat hänet Vaasan ammattikorkeakoulun rehtorin paikalta hakemaan vastaavaa virkaa Oulusta.

Joukoa houkuttelivat myös Oamkin tarjoavat uudet haasteet ja mahdollisuudet.

- Täällä on kolme sellaista yksikköä, joita Vaasasta ei esimerkiksi löydy ollenkaan. Nämä ovat Luonnonvara- ja Kulttuurialan yksiköt sekä Ammatillinen opettajakorkeakoulu. Ilman muuta isoon korkeakouluun tulee mielellään töihin.

Jouko kertookin, että Oamkissa on yhteensä kolmisenkymmentä eri koulutusohjelmaa, joista 16 on sellaisia, joita ei muualta Pohjois-Suomesta löydy.

- Muutamia sellaisiakin koulutusohjelmia taitaa löytyä, joita ei ole muualla koko Suomessa, Jouko muistelee.

Oamkin laadun todistaa se, että yhtä opiskelupaikkaa hakee keskimäärin neljä ja puoli hakijaa. Yksi vetovoimaisimmista Oamkin yksiköistä on Kulttuurialan yksikkö.

- Kulttuurialan ammatit ovat joka vuosi yhä suositumpia, vaikka työllistyminen voi olla valmistumisen jälkeen monia muita aloja hankalampaa. Mutta kysehän onkin sellaisista luovista kutsumusammateista, Paaso jatkaa pohdiskelua Oamkin koulutustarjonnan tilasta.

Ei vain toimistohommia

Kutsumusammateista puheen ollen, Jouko itse vaikuttaa selvästi olevan juuri sellaisessa. Hän ei halua istua yksin toimistossaan, vaan tutustuu mielellään opiskelijoiden elämään niin eri yksiköissä kuin opiskelijoiden vapaa-aikanakin.

- Olin esimerkiksi vasta käymässä Sosiaali- ja terveysalan yksikössä. Siellä minulle esiteltiin, millaista kaikkea osaamista heidän koulutusohjelmistaan löytyy. Itselle ehkä parhaiten jäivät mieleen optometrian ja radiografian koulutusohjelmat.
- Nuo nimet vaan jäivät mietityttämään. Optometria ei välttämättä kaikille tuo mieleen, että mitähän siellä opiskellaan. Paljon selvempää on kertoa, että opiskelee optikoksi. Tai radiografian opiskelijoista tulee röntgenhoitajia.

Joukon mielestä siinä onkin ammattikorkeakouluilla tehtvää, että tutkintonimikkeet saataisiin selvemmiksi, ehkä jotenkin suomennetuiksi. Paaso heittää nauraen vielä yhden esimerkin.

- Medianomi! Senhän voisi äkikseltään luulla liittyvän jotenkin lääketieteeseen!
Nuo nimet vaan jäivät mietityttämään. Optometria ei välttämättä kaikille tuo mieleen, että mitähän siellä opiskellaan.

Mutta opiskelivatpa Oamkilaiset missä koulutusohjelmassa tahansa, he ovat uuden rehtorin mukaan sivistynyttä porukkaa.

- Lukuvuoden alkaessa kävin tervehtimässä opiskelijoita preludissa, eli lukuvuoden aloitus bileissä. Vaikka menin paikalle melkein keskellä yötä, niin sain nuorista enemmän kuin positiivisen kuvan. Muutaman kaljankin jälkeen he osasivat käyttäytyä.
- Toivottavasti jatkossakin törmään opiskelijoihin koulun tilaisuuksissa ja ihan tavallisessa arjessakin.

Suunnistus suunnitelmia ja muutosta ilmassa

Jouko Paaso toi vanhasta työpaikataan Vaasan ammattikorkeakoulusta mukanaan kaksi tärkeä asiaa: tekemisen meiningin ja kunnon kahvimukin!

Jouko Paaso vaikuttaa sellaiselta rehtorilta, jota kuka tahansa uskaltaa mennä jututtamaan. Vaikka totta on sekin, että suuri osa hänen työajastaan menee byrokratian kiemuroiden kanssa painiskellessa.

- Talousasiat ja henkilöstönimitykset kuuluvat pääsääntöisesti minulle. Vasta todella kalliista investoinneista vastaa kuntayhtymän hallitus. Johon toki minäkin rehtorina kuulun, Jouko kertoo työstään.

Jouko haluaisi päästä myös tekemään joitain muutoksia ammattikorkeakoulukäytäntöihin.

- Tutkintojen tunnettuutta pitäisi edelleen parantaa. Hukumme vielä jonnekin yliopiston jalkoihin. Ehkä juuri tutkintonimikkeiden selvennys voisi auttaa tässä asiassa.
- Toinen on sitten yhteistyö eri oppilaitosten välillä. Tässä puhun siis yliopiston ja ammattikorkean väleistä. En ymmärrä, miksi meidän on niin vaikea toimia kimpassa. Yhteistyöhön pitäisi panostaa enemmän myös kansainvälisellä tasolla.

Vaikka syyskuussa työsarkansa aloittanut rehtori onkin nyt kiireisempi kuin koskaan, mahtuu elämään toki muutakin kuin koulu. Paason neljästä lapsesta kolme asuu Oulun seudulla, samoin kuin iso osa sukulaisistakin. Perheen kanssa vapaa-aika kuluu sukkelasti. Sukkelasti aika kuluu myös suunnistaessa. Vaasassa Jouko Paason nimi olikin tuttu näky lehdissä – suunnistuskisojen tulosluetteloissa. Rakasta harrastustaan hän ei aio unohtaa Oulussakaan.

- Täällä vaan on enemmän tuota lakeutta, kuin hyviä suunnistusmetsiä. Pitäisi päästä tosiaan tutustumaan paikalliseen luontoon ihan ajan kanssa.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook