Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Ravintolapäällikön opeissa

Teksti ja kuvat: Jussi Kotila

Elina Ylisiurua on työskennellyt jo useamman vuoden ravintolamaailmassa, ja nykyinen ravintolapäällikkö uskoo voivansa tarjota tuleville hotelli- ja ravitsemisalan opiskelijoille kokemuksensa kautta korvaamatonta tietotaitoa alasta. Siksi Elina on päättänyt ruveta opettajaksi.

Elina Ylisiurua (vas.) on tottunut olemaan työssään alaistensa lähin tukihenkilö, joten opettaminen ei ole hänelle vierasta. Restonomiksi opiskeleva Mari Laurila suorittaa Kauppatorin Kahvilamakasiinissa harjoitteluaan Elinan opeissa.

Elina Ylisiurua valmistui restonomiksi (AMK) Seinäjoen ammattikorkeakoulusta 2004. Aiemmin muun muassa blokkarina, makkaranpakkaajana ja tarjoilijana opiskelujaan rahoittanut Elina työllistyi pian valmistuttuaan nykyiseen työpaikkaansa, Oulun Kauppatorin Kahvilamakasiiniin.

Toimittuaan pari ensimmäistä vuotta Kahvilamakasiinin vuorovastaavana, Elina nousi paikan ravintolapäälliköksi. Pellossa varttuneella Elinalla oli kuitenkin haluja kouluttautua vielä pidemmälle, ja toisella yrityksellään hän pääsikin sisään Oamkin Ammatillisen opettajakorkeakouluun.

Alaa vaihtamassa

Tiesin jo valmistuessani restonomiksi, ettei kouluttautumiseni tule jäämään siihen.

Nyt Elina aloittelee työnsä ohessa opiskelujaan opettajaksi. Valmistuttuaan hän on pätevä opettamaan tulevia restonomeja esimerkiksi ammattikorkeakouluissa, ammattikouluissa sekä erilaisissa opistoissa.

– Olen halunnut opettajaksi jo pidemmän aikaa. Lukion jälkeen suunnittelin ryhtyväni kotitalouden opettajaksi, mutta mielenkiintoni ei riittänyt yliopistoon. Parin viime vuoden aikana kipinä opettajaksi opiskelemiseen syttyi jälleen, joten päätin hakea Ammatilliseen opettajakorkeakouluun, Elina kertoo.

Vaikka Elina onkin viihtynyt nykyisessä työssään, tietyt asiat alassa johtivat häntä jatkokouluttautumiseen.

– Ravintola-ala on todella hektinen. Useamman vuoden touhua nähneenä alan kaivata tiettyä säännöllisyyttä elämääni. Kaipaan myös vaihtelua työhöni, ja toki myös paremmat lomat sekä palkka kiinnostavat.

Yhdeksi syyksi alanvaihtoonsa Elina kertoo myös kunnianhimonsa kouluttaa itseään korkeammalle.

– Tiesin jo valmistuessani restonomiksi, ettei kouluttautumiseni tule jäämään siihen.

Restonomi Elina Ylisiurua palaa takaisin korkeakouluun vietettyään välissä viisi vuotta työelämässä. Ammatillisen opettajakorkeakoulun vaatimuksia ovatkin yleensä ylempi korkeakoulututkinto sekä kolme vuotta työkokemusta.

Työntekoa ja opiskelua

Paluu koulunpenkille usean työelämässä vietetyn vuoden jälkeen toki myös hieman jännittää. Esimerkiksi motivaation löytäminen pitkien esseiden kirjoittamiseen mietityttää Elinaa. Hän uskoo kuitenkin tottuvansa opiskeluarkeen ja odottaa jo innolla varsinkin uusiin ihmisiin tutustumista.

Koska Ammatillisen opettajakorkeakoulun opetus koostuu pitkälti etätehtäviin kontaktiopetuksen sijaan, Elina jatkaa opiskelujensa ohessa työskentelyään ravintolapäällikkönä.

– Mahdollisuus yhdistää opiskelu ja työnteko on itselleni erittäin tärkeää. En usko että olisin ryhtynyt enää kokopäiväiseksi opiskelijaksi, sillä tuskin jaksaisin opiskelijabudjetilla elämistä, Elina pohtii.

Pitkiä kesälomia odotellessa

Ammatillisesta opettajakorkeakoulusta valmistutaan 1–3 vuoden sisällä riippuen yleensä juuri työskentelystä opiskelun ohessa. Elina pyrkii saamaan opettajan paperit vuodessa.

– Opiskelin pari talvea sitten avoimessa yliopistossa pedagogiikan approbaturin eli perusopinnot. Saan hyväksiluettua nämä opinnot, mikä nopeuttaa valmistumistani, Elina kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat tulevalla opettajalla myös selkeät.

– Toivottavasti opetan viiden vuoden päästä hotelli- ja ravitsemusalalla hyvällä palkalla ja pitkällä kesälomalla, hän naurahtaa.

Kommentit

24.11.2009 klo 14:00
Hyvä Jurtsa! Oikeen hyvän tarinan oot Ellusta kirjottanu. Millon sä teet mun elämästä haastattelun? :D
Makasiinin Mari

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook