Alumnit

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Vuoden alumni tanssii ja opettaa

Teksti: Riikka Pehkonen Kuvat: Milan Kolarovic

Vuoden alumniksi valittu Sanna Hirvaskari on ylpeä Oamk-taustastaan. Onhan se osaltaan luonut pohjaa hänen menestyksekkäälle tanssinopettajauralleen.

Myös tanssijan täytyy välillä pysähtyä. Sanna toivoo, että ehtisi pitää kavereihinsa enemmän yhteyttä.

– Tanssinopettajaksi voi ryhtyä ilman varsinaista koulutustakin, mutta kun koulun on käynyt, voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että on tanssinopettaja eikä tanssinohjaaja, Sanna sanoo.

Sanna on paitsi Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tunnettu tv-kasvo myös monipuolinen tanssinopettaja. Työtä opettajana on takana pian kymmenen vuotta. Tällä hetkellä hän vetää tunteja oululaisessa Citydancessa sekä Telemarkissa ja reissaa viikonloput ympäri Suomea oman toiminimensä puitteissa. Työtä riittää, koska lajivalikoima on laaja. Ohjelmaan kuuluu muun muassa lastentanssia sekä show- ja lavatansseja. Nuorimmat oppilaat ovat kolmevuotiaita.

– Tämä on puhtaasti elantokysymys. Jos opettaisin esimerkiksi pelkästään showtanssia, en pystyisi elättämään itseäni. Tanssinopettajan koulutusohjelma tarjosi mahdollisuuden valmistua kilpatanssin lisäksi myös muiden lajien, showtanssin sekä seuratanssin, opettajaksi, Sanna sanoo tyytyväisenä.
Toivottavasti pystyn opettamaan tanssia eläkkeelle asti.

Oman opetustavan löytyminen tärkeää

Laaja-alaisen koulutuksen lisäksi Sanna pitää tärkeänä koulutuksen tuomaa didaktista oppia – sitä, miten asiat tulisi opettaa.

– Sitä ei välttämättä tule aina edes ajatelleeksi. Mutta kun saliin tupsahtaa kerralla 60 ihmistä, huomaa, että on todella tärkeää tietää, miten ihmiset asetellaan, jotta opetus ylipäänsä onnistuisi. Koulutus antoi siihenkin ohjeet.

Opettajuus ei ole aina ollut Sannalle itsestään selvä tavoite. Opiskelun alkuvaiheessa oma kilpatanssiura vei kaiken huomion.

– Harjoittelun ja kokemusten kerryttyä aloin kuitenkin löytää itsestä myös sitä opettajaminää. Huomasin, että asiat voi tehdä monella tavalla ja lopputulos on kuitenkin yhtä hyvä. Omien työtapojen löytyminen ja linjojen veto onkin minusta todella tärkeää omaa opettajaidentiteettiä etsiessä.

Sannan lempitanssilaji löytyy rumbasta: "Sopivan rauhallista, ihanaa musiikkia ja tarpeeksi dramatiikkaa minun makuuni".

Sannalla on vinkki myös niille, joilla oma urapolku tuntuu olevan kokonaan hukassa.

– Tee mahdollisimman paljon ja kaikkea – kokeile ja harrasta. Kokemusten myötä osa tekemisistä karsiutuu pois ja osa alkaa innostaa enemmän.

Haaveissa oma tanssikoulu

Sanna pitää itseään onnekkaana, että on voinut työllistyä tanssilla juuri Oulussa. Hän myöntää, että tv-tunnettuudella on myös ollut asiaan positiivista vaikutusta.

– Jossain vaiheessa olin koko ajan tien päällä. Se oli melko kuluttavaa. Alkuvaiheessa sai olla todella kärsivällinen, että sai haalittua tunteja ylipäänsä kokoon. Minulla oli alussa seitsemän eri työnantajaa ja palkka tuli pienissä osissa sieltä sun täältä. Nyt tunnit täyttyvät kahden eri työnantajan leivistä.

Takaraivossa muhii myös oman tanssikoulun perustaminen. Toiminimi on valmiina ja sopivia tilojakin jo etsitty.

– Toivottavasti pystyn opettamaan tanssia eläkkeelle asti, Sanna toteaa hymyillen.

Mikä Vuoden alumni?

Vuoden alumniksi valitaan Oamkista valmistunut henkilö, joka on pitänyt esillä omaa koulutustaustaansa aktiivisesti sekä lisännyt oman ammattikorkeakoulunsa tunnettuutta ja arvostusta. Vuoden alumnin valitsee kollegio, jossa on edustus alumniyhdistyksestä, Oamkin hallinnosta, yksiköistä sekä opiskelijakunta OSAKOsta. Oamkin historian ensimmäinen Vuoden alumni valittiin 13.11.2009.

Kuka Sanna Hirvaskari?

  • Oululainen tanssija-tanssinopettaja-juontaja
  • Valmistui tanssinopettajaksi (AMK) 2005 Oamkista
  • 20 vuoden tanssiura: kilpatanssija vuoteen 2003 (showtanssin SM-kultaa ja Latino show -tanssin MM-kultaa)
  • Tanssii tähtien kanssa -ohjelmissa vuosina 2006 (voitto Tomi Metsäkedon kanssa) ja 2007 (3. sija Sami Sarjulan kanssa)
  • Biisikärpäsen juontaja
  • Tanssinopettajana vuodesta 2000 (Citydance, Telemark ja Tanssikoulu Sanna Hirvaskari)
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook