Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Journalistilta kuvallinen opinnäytetyö

Teksti ja kuva: Eleonoora Riihinen

Opinnäytetyö on sananmukaisesti näyte opiskelijan oppineisuudesta ja ammattitaidosta. Kulttuurialan yksikön opiskelijalla on paljon mahdollisuuksia toteuttaa omansa. Medianomiopiskelija Anna Kemppainen päätti tehdä opinnäytetyön, joka yhdistää journalismin ja valokuvan.

Anna Kemppaisen mukaan moni ei välttämättä hoksaa, että uutiskuvakin on teksti, jota voi tulkita osana uutista.

Anna Kemppainen on neljännen vuoden journalistiopiskelija, joka valmistelee opinnäytetyötä kuvajournalismista. Hänen opinnäytetyönsä poikkeaa muista journalistista opinnäytetöistä, sillä se käsittelee uutiskuvaa. Sanomalehti Kalevassa kuvaajana työskennellyt Anna yhdistää opinnäytetyössään oppiaan journalismista ja valokuvauksesta.

Kuvien metsästämästä

Annan opinnäytetyön ydin on tutkia, miten uutiskuva on muuttunut vuosikymmenien varrella. Opinnäytetyö koostuu kirjallisesta ja produktio-osuudesta. Jälkimmäiseen hän odottaa tällä hetkellä tuotantolupaa. Produktio-osuuteen Anna tekee valokuvanäyttelyn, joka tulee kulttuurin yksikön galleria O:hon maaliskuussa. Näyttely on nimeltään Muotokuva.nyt. Kuvanäyttelyn tarkoitus on käsitellä niitä muutoksia, joita valokuvauksessa on tapahtunut.

Tällä hetkellä Anna metsästää kuvia tutkimukseensa. Hän etsii materiaalia 40 vuoden takaa Suomen lehtikuvaajat ry valitsemista vuoden uutiskuvista. Hän on valinnut yhdeksän kuvaa, jotka kuvaavat parhaiten uutiskuvien ihanteita vuosikymmenten saatossa. Kuvien saaminen on ollut kuitenkin yllättävän haastavaa.

- En olisi uskonut, kuinka vaikeaa konkreettisten kuvien käsiin saaminen voi olla, Anna tuskailee.
Uutiskuvaus vaatii nopeaa tilanteen hallintaa ja laajaa tietämystä yhteiskunnasta. Se vaatii paljon ajatustyötä ja näkemystä.

Uutiskuvan kehityskaarta selvittämässä

Opinnäytetyöllään Anna haluaa kiinnittää huomiota kuvajournalismin pitkään kehityshistoriaan. Uutiskuva ei sattumalta ole sellainen kuin on, vaan sen taustalla on kokonainen kehityskaari. Anna aikoo selvittää millaisia metaforia vuosikymmenien varrella käytetty.

Anna on kahlannut läpi kuvia ja yllättynyt siitä, miten pitkälle kehittynyttä uutiskuva on ollut jo 60-luvulla.

Tulevaisuuden uutiskuva tulee Annan mukaan säilymään tasokkaana, vaikka ajan ja resurssien puute kiristävätkin mediataloja. Alalla on niin paljon osaavia ihmisiä. Tälle alalle myös Anna haluaa tuoda oman osaamisensa. Vaikka Anna onkin journalistiopiskelija, hän on kulkenut omaa opiskelupolkuaan journalisti- ja kuvallisten opintojen välissä.

Kuvajournalismin arvostus ansaitsemalleen tasolle

Kuvajournalismi vaatii enemmän työtä kuin miltä näyttää. Anna sai huomata tämän työskennellessään Kalevassa.

- Ei se ole sellaista, että mennään johonkin paikkaan ja otetaan vain kuva. Uutiskuvaus vaatii nopeaa tilanteen hallintaa ja laajaa tietämystä yhteiskunnasta. Se vaatii paljon ajatustyötä ja näkemystä.

Näkemystä Annalle antaa ainakin journalistiopinnot.

- Se, että on opiskellut journalismia, on antanut kattavan kuvan median uutisvälineistä.

Moni ei välttämättä hoksaa, että uutiskuvakin on teksti, jota voi tulkita osana uutista. Journalistiopinnoista saakin paljon eväitä, jonka avulla tulla hyväksi uutiskuvaajaksi.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook