Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Yrittäjää ei laiteta

Teksti ja kuvat: Jussi Kotila

Opintojensa loppupuolella Johanna Niskasella ja Meeri Käkelällä syntyi ajatus oman yrityksen perustamisesta. Kaksikko päätti jalostaa ideaansa osallistumalla Oulun seudun ammattikorkeakoulun Yrityshautomoon. Puolen vuoden työstämisen jälkeen naisten yhteinen ympäristösuunnittelutoimisto Carmenia Oy on valmis aloittamaan toimintansa.

Carmenia Oy:n toimikuvaan kuuluu esimerkiksi pihojen, puistojen ja aukioiden suunnittelu.

Luonnonvara-alan yksikön maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta hortonomeiksi vuonna 2009 valmistuneiden Johanna Niskasen ja Meeri Käkelän perustama Carmenia Oy pitää tukikohtaansa Oulun ytimessä, Asemakadulla. Ympäristösuunnittelutoimisto odottaa vielä tietokoneitaan, mutta Johanna ja Meeri ovat jo valmiina hommiin.

- Meillä on jo muutama pihasuunnitelma vireillä. Innolla odotetaan että päästään yrityksemme kanssa kunnolla vauhtiin, kaksikko kertoo.

Yritys valmistaa erilaisia suunnitelmia asiakkaidensa viheralueille. Tietokoneohjelmia hyväksikäyttäen kaksikko valmistaa ehdotuksistaan tarkat luonnokset, joista paljastuvat esimerkiksi istutettavien puiden sijainti.

- Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme mahdollisimman kokonaisvaltaiset suunnitelmat, näin esimerkiksi heidän pihan rakennustyöt helpottuvat. Tarvittaessa hoidamme itse myös pienet lapiohommatkin, Meeri nauraa.
Kovasti luotamme omaan tekemiseemme ja toimistomme valoisaan tulevaisuuteen.

Vauhtia Yrityshautomosta

Ensivedot Carmenia Oy:lle piirrettiin vuonna 2008, kun he ryhtyivät laatimaan yrittäjyyden opintojaksolla firmalleen liiketoimintasuunnitelmaa.

- Päätimme silloin, että teemme tehtävän tosissaan, vaikkei meillä tuolloin ollutkaan tarkoitusta oman yrityksen perustamiseen, Johanna muistelee.

Valmistumisen häämöttäessä, aiemmin tehdyn liiketoimintasuunnitelman jalostaminen toimivaksi yritykseksi alkoi kuitenkin kiinnostaa kaksikkoa. Opastusta yritysmaailman saloihin haettiin Yrityshautomosta.

- Ilman Yrityshautomoa oman yrityksen perustaminen olisi varmasti ollut paljon työläämpää. Hautomosta olemme saaneet todella hyviä neuvoja yrittäjyyteen ja varsinkin yrityksen perustamisprosessi on tullut selväksi, naiset tuumaavat.

Myös erilaiset yrittäjyyttä koskevat ongelmat on Yrityshautomon ohjauksessa onnistuttu välttämään.

- Nyt mitään suurempia ongelmia ei ole ollut. Ilman Yrityshautomoa olisimme tuskin tässä, Meera myöntää.

Johanna Niskasen (vas.) ja Meeri Käkelän ympäristösuunnittelutoimisto Carmenia Oy on muuttunut opintojaksotehtävästä toimivaksi yritykseksi.

Suunnannäyttäjät

Vaikka Johanna ja Meeri ovatkin virallisesti jo yrittäjiä, yhteistyö Yrityshautomon kanssa jatkunee vielä ensi syksyyn asti. Hautomon neuvoista on hyötyä nuoren yrityksen alkutaipaleella. Valmistuneet opiskelijat ovat myös oikeutettuja Yrityshautomoon vielä vuoden verran opiskeluidensa päättymisestä.

Carmenia Oy on ensimmäinen ympäristösuunnitteluun keskittynyt yritys, jota on hiottu Yrityshautomossa. Johanna ja Meeri haluavatkin rohkaista esimerkillään myös muita omasta yrityksestä kiinnostuneita mukaan Yrityshautomon toimintaan.

- Yrityshautomo on varmasti jokaiselle jollain tavalla hyödyksi. Ennen kaikkea se on myös mahdollisuus saada osaavaa neuvontaa yritysasioissa ilmaiseksi, tuoreet yrittäjät kannustavat.

Lisäksi hautomotoiminnasta saa myös opintopisteitä. Johanna ja Meeri eivät niitä tosin enää tarvitse. Nyt naisten katseet ovat jo Carmenia Oy:n tulevaisuudessa. Vaikka yritys on jo pystyssä, tekemistä riittää yhä.

- Seuraavaksi toimistomme pitää saada nimeä. Nettisivut ovat tekeillä ja keväällä haemme näkyvyyttä erilaisilta messuilta. Kovasti luotamme omaan tekemiseemme ja toimistomme valoisaan tulevaisuuteen, kaksikko kertoo.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook