Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Konserttisaleihin kotikoneilta

Teksti ja kuvat: Jussi Kotila

Vaikka klassisella musiikilla onkin satoja vuosia vanhat perinteet, myös 2000-luvun innovaatioille on kysyntää. Oulun seudun ammattikorkeakoulun musiikinopiskelijoiden klassisia konsertteja voi nykyisin katsella ja kuunnella suorana myös internetissä.

Musiikkipedagogiksi valmistuva Tommi Alakärpän kitarakonsertti kuului ja näkyi myös Internetissä. Ylimääräisiä konserttipaineita virtuaaliyleisö ei kuulemma juurikaan tuonut.

Musiikkipedagogiksi (AMK) opiskeleva Tommi Alakärppä sai kunnian olla ensimmäinen Oamkin opiskelija, jonka kitarakonsertti lähetettiin suorana verkossa. Opinnäytekonsertin lähettäminen koko maailman katsottavaksi tosin mietitytti Alakärppää aluksi.

- Aluksi, kun minulle ehdotettiin konserttini livetaltiointia Internetiin, en juurikaan innostunut ideasta. Ajattelin, etten halua opinnäytekonserttiini enempää häiriötekijöitä. Pohdin asiaa kuitenkin tarkemmin ja lopulta ajattelin että miksipä ei, hän muistelee.

Tommin kitarakonserttia seurasi Internetin välityksellä noin 400 henkeä. Suomen lisäksi katsojia tuli muutama myös Euroopasta sekä Yhdysvalloista.

- Tällainen teknologia mahdollistaa laajemman kuulijakunnan. Nyt myös Yhdysvalloissa asuva siskonikin pystyi seuraamaan konserttiani suorana, Tommi kertoo.

Kaksipiippuinen mahdollisuus

Vaikka internet-lähetykset ovat varmasti oiva tapa tuoda konsertti myös kauempana asuvien kuultavaksi, Tommi suhtautuu kuitenkin hieman kriittisesti uuteen teknologiaan. Suurin osa konsertin nettikatsojista oli Oulusta ja Alakärppä pelkääkin kehityksen johtavan siihen, että liveyleisö korvautuu virtuaalivierailla.

- Esiintyjälle on todella tärkeää se, että katsomossa on oikeita ihmisiä, jolloin esiintymiseen tulee se tietty fiilis. Nettiyleisöön kun ei lavalla voi saada kontaktia. Kyllähän pahin uhkakuva on että perinteinen konserttitilanne katoaa tällaisen teknologian myötä kokonaan.
Tällainen teknologia mahdollistaa laajemman kuulijakunnan. Nyt myös Yhdysvalloissa asuva siskonikin pystyi seuraamaan konserttiani suorana.

Nettilähetysten potentiaalia Tommi ei kuitenkaan väheksy. Helpommin lähestyttävä nettikonsertti voi varmasti tuoda klassiselle musiikille uutta yleisöä, joka ei normaalisti löytäisi tietään konserttisaleihin. Tommi rohkaisee kuitenkin nettikuulijoitakin tulemaan paikan päälle.

- Jos sitä haluaa lähteä kuuntelemaan livemusiikkia, niin onhan se ero valtava verrattuna siihen, istutko kotona tietokoneen ääressä vai konserttisalissa muutaman metrin päässä esiintyjästä.

Luottavin mielin kohti tulevaa

Oulun seudun ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksen osastojohtaja Riitta Tötterström kertoo, että kuuntelijoiden puolelta tullut palaute nettikonserteista on ollut pelkästään positiivista. Toteutus on ollut onnistunutta ja ennen kaikkea äänenlaadussa ei ole ollut valittamista. Hyvän palautteen myötä vuoden vaihteessa alkanut kokeilu tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa.

- Tämä ensimmäinen vuosi on toki vielä aika pitkälti kokeilua, mutta tulevaisuudessa tavoitteenamme on saada livekonsertteja nettiin säännöllisesti.

Mahdollisesti vastaisuudessa voisimme lähettää klassisen musiikin konserttien lisäksi myös pop & jazz –opiskelijoiden keikkoja, Riitta visioi. Riitta uskoo, että kun sana internet-konserteista kiirii eteenpäin, katsojamäärät sen kuin lisääntyvät. Näin myös muusikot pääsevät laajemmin esiin.

- Me olemme kuitenkin ainoa oppilaitos Suomessa, joka tarjoaa opiskelijoiden konsertteja verkossa. Kyllähän hyvin vedetty konsertti netissä antaa varmasti osaamiselle näkyvyyttä ihan eri tavalla, sillä katsojia voi näin olla monta sataa.

Tulevia opiskelijakonsertteja voi seurata livenä osoitteessa www.e-concerthouse.com.


avain Avainsanat: musiikki, virtuaaliViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook