Apua

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Opiskeluterveyden­huolto laajentaa sähköisiin palveluihin

Teksti: Riikka Pehkonen Kuva: ShutterStock

Opiskeluterveydenhuollon yhtenä toimintaperiaatteena on opiskelijan ohjaaminen itsehoitoon. Lähitulevaisuus tarjoaa siihen konkreettisia välineitä, kun opiskeluterveydenhuolto ottaa käyttöön omahoitoalustat.

– Jos ajatellaan kaikkia Oulun kaupungin asukkaita, ovat opiskelijat paremmassa asemassa terveydenhuollon suhteen kuin muut kuntalaiset, opiskeluterveysaseman palveluesimies Kaarina Pajulampi summaa.

Suuresta käyttäjämäärästä huolimatta opiskeluterveysasema pystyy hoitamaan kaikki asiakkaansa eikä jonoja ole pahemmin kertynyt. Jos lääkäriajat loppuvat, aika voidaan tarvittaessa varata myös muiden terveysasemien lääkäreille.

Vastaus ongelmaan voi löytyä netin kautta

Opiskeluterveydenhuolto satsaa erityisesti ongelmien ennaltaehkäisyyn. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi terveystarkastuksina, joita tarjotaan ensimmäisen lukuvuoden opiskelijoille.

– Terveystarkastus lähtee aina opiskelijan omista tarpeista. Opiskelija saa ennakkoon kyselykaavakkeen, jonka pohjalta tapaaminen rakennetaan. Toki tarkastus sisältää myös rutiinimittauksia, Kaarina sanoo.

Vuoden tai parin sisällä nettiin avattava opiskelijoiden omahoitoalusta tukee myös osaltaan ongelmien ennaltaehkäisyä. Samalla opiskelijaa patistetaan oman terveytensä tarkkailuun.

– Jatkossa opiskelija voi muun muassa täyttää verkossa terveyskyselyitä, tehdä mielenterveyteen liittyviä testejä ja arvioida näin omaa tilannettaan. Erilaisten tietopakettien, ohjeiden ja kysymys-vastaus-palstojen tarkoituksena on tyydyttää kasvavaa tiedontarvetta, Kaarina kertoo.

Omahoitoalusta tulee helpottamaan myös terveysasemalla asiointia. Opiskelija voi tarkistaa netissä varaustilanteen ja varata itse itselleen ajan.

– Asiakkaamme ovat nuoria ja tottuneet asioimaan netin kautta. Tämä voi olla monelle helpompi tapa lähestyä meitä, jolloin kynnys yhteydenottoon madaltuu, Kaarina toteaa tyytyväisenä.

Opiskeluterveydenhuolto pähkinänkuoressa

  • Lääkärin ja sairaanhoitajan palvelut sekä ohjaus jatkohoitoon
  • Terveystarkastukset
  • Rutiinimittaukset (esim. verenpaine, pituus/paino, näkö)
  • Toimenpiteet (esim. luomenpoistot, tärykalvon puhkaisut, poskiontelopunktiot)
  • Laboratoriokokeet (esim. kolesteroli, verensokeri, hemoglobiini, crp, nielustreptokokki, virtsatestit, papa-kokeet)
  • Mielenterveyspalvelut: keskusteluapu ja neuvonta (terveydenhoitaja/lähitulevaisuudessa psykiatrinen sairaanhoitaja), lääkitysasiat
  • Hyvinvointipalvelut (esim. opiskelijahuolto-, stressinhallinta-, masennus-, paniikki- ja painonhallintaryhmät)
  • Ennaltaehkäisy: tiedotus, terveyskampanjat ja ammatinvalinnan kysymykset
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook