Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Opinnäytetyön tilaajasta voi tulla työnantaja

Teksti ja kuva: Annu Hattunen

Oamkin tehtävänä on kouluttaa osaavia ammattilaisia käytännön työelämään. Nuorten Ystävät on yksi Sosiaali- ja terveysalan yksikön pitkäaikainen kumppani.

Jaakko Seppänen ja työvalmentaja Teijo Leskelä seuraavat Tuomas Ylikorkalan työskentelyä Oulun työllistymiskeskuksessa. Oamkin opinnäytetöiden avulla on muun muassa selvitetty työllistymispalveluiden käyttäjien kokemuksia.

Nuorten Ystävät on tarjonnut Oamkin sosionomiopiskelijoille reilun kymmenen vuoden aikana useita opinnäytetyön aiheita. Opiskelijoita tarvitaan esimerkiksi hankkeisiin liittyvissä tyytyväisyyskyselyissä ja järjestön toimintaan liittyvissä tutkimuksissa.

Kehittämistoimenjohtaja Jaakko Seppänen Oulun Tukkitien työllistymiskeskuksesta sanoo, että opiskelijoille pitää olla tarjolla oikeita hankkeita.

- Opinnäytetyöt ovat mielestäni oikein hyviä, kun pitää esimerkiksi kuvailla, millaisia kokemuksia palvelujemme käyttäjillä on. Arjen kokemuksiin perustuvat haastattelut ovat meille todella tärkeitä.

Yleensä yhteistyö järjestön kanssa alkaa opiskelijoiden omasta aloitteesta. Jos molempia osapuolia kiinnostava aihe löytyy, alkaa tiivis yhteistyö Jaakon, opiskelijoiden ja opettajien välillä. Jaakko on ollut mukana monen opinnäytetyön valmistumisessa tutkimussuunnitelmasta valmiiksi työksi.

Tarvittaessa hän osallistuu myös opponentointikeskusteluun. Lisäksi opiskelijalle annetaan järjestön puolesta kirjallinen palaute.

Aihetta kannattaa ehdottaa

Yhteistyö ammattikorkeakoulun ja työelämän välillä ei rajoitu ainoastaan opinnäytetyöihin. Nuorten Ystävät saa Oamkista harjoittelijoita, ja parhaassa tapauksessa järjestöön tehty opinnäytetyö poikii opiskelijalla valmistumisen jälkeen töitä.

- Olemme aika iso toimija tällä alueella, joten meitä kiinnostaa kovasti imaista opinnäytetöiden kautta opiskelijoita meille töihin. Tietenkin palkkaamme mieluiten henkilön, jonka osaamisesta meillä on jo tuntumaa, Jaakko sanoo.

Hän on muutaman kerran käynyt Sosiaali- ja terveysalan yksikössä kertomassa järjestötoiminnasta ja tuntee opiskelijoiden osaamisen. Vaikka työvoimapolitiikka ei kuulu perinteisesti sosiaali- ja terveysalaan, on mielenkiintoisia opinnäytetyöaiheita löytynyt muun muassa syrjäytymiseen liittyvistä kysymyksistä. Jaakon mukaan kannattaakin rohkeasti ehdottaa aihetta.

- Haluaisin rohkaista opiskelijoita myös siihen, että tarvittaessa näkökulmaa voidaan vaihtaa. Olemme avoimia kaikille ideoille.

Hyvätasoisia töitä

Tarjontaa opinnäytetyön tekijöistä olisi kuulemma enemmän kuin pystytään ottamaan, joten Jaakko ohjeistaa opiskelijoita ainakin pohtimaan, mitä uutta tutkimuksella saadaan aikaan.

Hän luottaa siihen, että opettajat osaavat arvioida, millä tasolla työ tehdään. Käytännön ohjausvastuu on yksikössä, kun taas järjestön puolelta määritellään suuntaviivat tutkimuksen sisällölle.

- Tähän mennessä Oamkista tulevat työt ovat olleet hyvätasoisia, emmekä me huonoja julkaisisikaan, Jaakko sanoo.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook