Opiskelu

Viimeksi päivitetty 10.8.2012 klo 11:09

Laboratoriossa fuugaillaan

Teksti ja kuvat: Maarit Itkonen

Oulun seudun ammattikorkeakoulun opetustiloissa järjestetään monia mielenkiintoisia opintojaksoja. Kotkantiellä sijaitsevat Tekniikan yksikön laboratorioalan koulutusohjelman työskentelytilat, joissa valkotakkiset opiskelijat häärivät keskittynein ilmein.

Kävin tsekkaamassa, mitä bioteknologian suuntautumisvaihtoehdon opiskelijat Anni Lahti ja Jenni Lehtonen touhuavat jännittävien koneiden sekä pipettien että näyteputkien kanssa.

Anni Lahti pitää bioteknologiaa erittäin mielenkiintoisena alana.

Anni Lahti pitää bioteknologiaa erittäin mielenkiintoisena alana.

- Biokemia 2 -opintojaksolla me opimme erittelemään ja puhdistamaan entsyymejä erilaisilla menetelmillä. Tässä tapauksessa me harjoittelemme vehnänalkiosta valmiiksi eristetyllä hapan fosfataasi -nimisellä entsyymillä. Se on helppo entsyymi harjoitella, kuvailee Anni.
- Otamme siitä fraktioita eli näytteitä. Viidestä eri fraktiosta tehdään edelleen kahdella eri laimennussuhteella yhteensä kymmenen näytettä, jotka sitten vielä käsitellään uudestaan, jatkaa Jenni.

Huh, fraktioita ja entsyymejä. Tässähän menee itsellä pää vähän pyörälle, mutta laboratorioanalyytikko-opiskelijat jatkavat entsyymien metsästystä varmoin ottein. Pöydällä telineessä on kymmenkunta näyteputkea, joita Anni ja Jenni tutkailevat.

- Me tarkistamme, onko näyteputkien pohjalle muodostunut sakkaa. Näihin on jo muodostunut sitä ja ne voidaan laittaa sentrifuugiin, Anni sanoo.
Pieni mutta tehokas sentrifuugi on oiva apu laboratoriotyössä.

Pieni mutta tehokas sentrifuugi on oiva apu laboratoriotyössä.

Fuugi, mikä ihmeen fuugi? Kuulostaa ihan soittimelta.

- Sentrifuugi erittelee isolla kierrosmäärällä nesteestä kiinteän sakan putken pohjalle. Kun tämä on tehty, kaadetaan näyteputkista neste pois ja sakka otetaan talteen. Sakka sisältää entsyymit, joten siksi se eritellään näytteestä pois, Jenni selittää.

Sentrifuugi on yllättävän pieni, mutta tehokas. Fuugi jätetään pöydälle "linkoamaan" näytteitä muutamaksi minuutiksi. Sillä välin ehdin kysellä Annilta ja Jenniltä, mitä he ovat tykänneet Oamkissa opiskelusta. Heillä on kolmas vuosi menossa ja valmistuminen häämöttää jo nurkan takana.

- Opiskelu kokonaisuudessaan täällä on ollut todella käytännönläheistä. Lähes jokaiseen kurssiin kuuluu labratöitä, joten ne eivät ole täysin teoriaa, Jenni summaa.
- Opinnoissa käydään kaksi ensimmäistä vuotta kaikkia laboratorion työnkuvia läpi, jotta saadaan perusteet mennä monenlaisiin laboratorioihin töihin. Kahden vuoden jälkeen alkaa erikoistuminen. Kun olimme Tukholmassa harjoittelemassa kolme ja puoli kuukautta paikallisessa laboratoriossa, hoksasin, että biopuoli on mielenkiintoisin. Siksipä erikoistun juuri tänne, Anni kertoo.

Piippaus kertoo, että fuugi on lopettanut näytteiden myllyttämisen. Näyteputkista kaadetaan ylimääräinen neste pois ja ne asetellaan uudestaan telineelle. Mitä ihmettä, Anni ja Jenni ottavat pipetit käteen ja ruutaavat sakkojen päälle uutta liuosta. Eivätkö he juuri halunneet nesteestä eroon?

- Sakka liuotetaan 0,1 molaariseen natriumhydroksiidiliuokseen. Paljon entsyymejä sisältävä sakka pitää saada liuosmuotoon, koska silloin sitä on helpompi käsitellä ja tutkia. Lopuksi näihin näyteputkiin laitetaan reagensseja, jotka aiheuttavat reaktioita. Tässä tapauksessa reaktiot ovat havaittavina väreinä, jotka sitten mitataan ja asetetaan standardilinjalle, Anni selventää.

Siis täh, mikä ihmeen standardilinja?

- Meillä on tiedossa tietyt pitoisuudet, joita pidetään standardeina. Jos meidän näytteet menevät samoille pitoisuuksille kuin standardeissa, me tiedämme, kuinka paljon meillä on entsyymiä näytteessä, valottaa Jenni.

Jätän parivaljakon työskentelemään laboratorioon ihmeissäni kaikista uusista tiedoista ja termeistä. Ennen kuin ehdin häipyä, Anni huikkaa terveiset tuleville hakijoille.

- Kannattaa ehdottomasi hakea tänne, jos on kiinnostusta biologiasta ja kemiasta. Tulee hieno tunne, kun parin päivän tutkimuksen jälkeen tulokset ovat onnistuneet.

Lue lisää aiheesta
Ullakko - Opiskelijat osana tutkimus- ja kehitystyötä Pehr Brahe Ohjelmistolaboratoriossa
Ullakko - Myytinmurtajat vauhdissa Tekniikan yksikön laboratorioissa


avain Avainsanat: laboratorioKommentit

23.4.2008 klo 19:56
Se on standardisuora eikä standardilinja!
alan opiskelija

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook