Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Liikeideat muhimaan jo opiskellessa

Teksti ja kuva: Heidi Papinaho

Opiskelijoiden päässä pyörii usein mitä mielenkiintoisimpia ideoita. Valitettavasti ajatukset jäävät usein opiskelijoiden omiksi aivoituksiksi. Ideoille on nyt löytynyt kanava, jolla niitä tuodaan esiin.

Oamkin yrityshautomo järjesti syksyllä ensimmäisen kerran Kickstart-liikeideakilpailun opiskelijoilleen. Kilpailu tuo ihmisten ilmoille ne pään sisässä pyörineet ajatukset. Yrityshautomossa voi kehittää omaa liikeideaa opintojen ohessa liike-elämän asiantuntijoiden ja ammattilaisten avustuksella.

Voittoidea on vuosien tuotos

Kickstart-kilpailun voittoon kipusivat Maarit Kauppi, 25, Mari Mökkönen, 25, ja Jaana Tikka, 35, liikeidealla Siistix Ay. Voittajaryhmä on luonnonvara-alan maaseutuelinkeinojen suuntautumisvaihtoehdon viimeisen vuoden opiskelijoita ja he valmistuvat agrologeiksi.

Voiton jälkeen Maarit Kaupin, Mari Mökkösen ja Jaana Tikan ajatuksissa siintävät aurinko ja palmut. 1500 euron voittopotin he sijoittavat yhteiseen hyvinvointiin rankan opiskelun jälkeen.

Voiton jälkeen Maarit Kaupin, Mari Mökkösen ja Jaana Tikan ajatuksissa siintävät aurinko ja palmut. 1500 euron voittopotin he sijoittavat yhteiseen hyvinvointiin rankan opiskelun jälkeen.

Voittoidean työryhmä kertoo, että Siistix Ay:n perusidea on tarjota puhdistus- ja desinfiointipalveluja eläinten pito- ja käsittelytiloihin. Ajatus on ajankohtainen, sillä kasvavan eläinkaupan ja -tuonnin seurauksena maatiloilla ja teurastamoilla on suurentunut riski saada tarttuvia tauteja.

Maarit, Mari ja Jaana ovat kehitelleet ideaansa jo kolmisen vuotta. Vastaavanlaista yritystä ei heidän tietojensa mukaan ole olemassa. Maarit kertoo, että ajatus syntyi toisen vuoden opintojaksolla. Sen jälkeen ideaa on kehitetty niin paljon, että valmiina ovat liiketoiminta- ja markkinointisuunnitelmat.

– Olemme pyöritelleet ja leikitelleet ajatusta yhteistyöllä. Vuosien varrella se on jalostunut, vaikka tämä on ollut yhden sortin vitsi ajatuksen tasolla. Vasta nyt olemme oikeasti alkaneet miettiä sitä, että tästä voisi oikeasti tulla jotain, kertoo Mari.
– Aika näyttää perustetaanko oikeasti. Opettaja on ehdottanut, että tekisimme vielä opinnäytetyönä markkinatutkimuksen, onko oikea aika perustaa tämä yritys. Tarve on kyllä, toteaa Maarit.

Yrityshautomo jakaa tietotaitoa

Kickstartin tavoitteena on kasvattaa myönteistä suhtautumista yrittäjyyteen ja synnyttää uusia yrityksiä Oulun seudulle. Maarit, Mari ja Jaana kehuvat kilpailua positiiviseksi kokemukseksi ja kannustavat opiskelijoita lähtemään mukaan.

– Jos on liikeidea, niin mistään ei saa tällaista tukiverkostoa, josta on tosi paljon apua. Voi olla, että kehittelemme ideaamme yrityshautomossa vielä eteenpäin, sanoo Mari.

Maaritilla, Marilla ja Jaanalla on jokaisella haaveena perustaa oma yritys tulevaisuudessa. Siitä ei ole tietoa, onko se Siistix vai jokin muu. He kaikki ovat suuntautuneet yrittäjyyteen ja kilpailuhenkeä heiltä löytyy, sillä seuraavaksi he lähettävät liikeideansa valtakunnalliseen Venture Cup -liiketoimintasuunnitelmakilpailuun.

Lue lisää aiheesta
Spotti 6/2006 - Yritysideat hautumaan jo opiskeluaikana


avain Avainsanat:Kommentit

4.11.2009 klo 17:40
Hyvä Jaana! Näin sitä menestytään :)
Läheinen(kö)

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook