Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Opiskelijan matkassa: Hoitoala valloitti insinöörin

Teksti: Anni Jyrinki kuva: Maija Ojala

Extra hyppäsi viime syyskuussa uusien opiskelijoiden matkaan ja kyseli tuolloin, miltä ensi hetket opintojen parissa maistuivat. Nyt, kun ensimmäinen lukuvuosi Oamkissa on lopuillaan, on aika summata yhteen mietteet menneeltä vuodelta.

Maija Ojala opiskelee sairaanhoitajaksi Sosiaali- ja terveysalan yksikön Oulaisten osastolla.

Millaiset ovat tunnelmat ensimmäisen opiskeluvuoden päättyessä?

– Paljon on tullut opittua, mutta paljon on vielä opittavaakin. Ihan hyvillä mielin olen, vaikka välillä on kiire ollutkin.

Miten kuvailisit tähän astisia opintojasi odotuksiisi verrattuna?

– On ehkä ollut vähän rankempaa kuin mitä osasin odottaa, kun on niin paljon opittavaa ja loppujen lopuksi lyhyessä ajassa pitää kaikki sisäistää. Mutta onneksi tässä on vielä aikaa kerrata jo opittuja asioita.

Tuntuuko ala edelleen omalta?

– Kyllä! En kadu päätöstäni, vaikka opiskelu aina välillä tuntuukin raskaalta. Uskon kuitenkin, että kova työ palkitaan vielä.

Mikä on kuluneessa vuodessa ollut mukavinta tai mielenkiintoisinta?

En kadu päätöstäni, vaikka opiskelu aina välillä tuntuukin raskaalta. Uskon kuitenkin, että kova työ palkitaan vielä.
– Kyllä ne varmaan nuo harjoittelut ja laborointitunnit ovat olleet, kun niissä oppii asioita käytännössä ja saa sitä tarvittavaa itsevarmuutta tekemiseen.

Entä mihin et ole ollut tyytyväinen?

– Välillä eivät aivan kaikki järjestelyt ole toimineet niin kuin pitää, mutta ne ovat pikkujuttuja, kun kokonaisuus muuten saadaan toimimaan.

Millainen opiskelumotivaatiosi on ollut? Mitkä asiat ovat vaikuttaneet siihen?

– Kyllä meistä varmasti jokaista välillä väsyttää, kun vapaa-aikaa ja lomaa ei juuri opiskelujen aikana ole. Opiskelumotivaatioon vaikuttaa mielestäni juurikin vapaa-ajan määrä ja mitä sinä aikana ehtii, jaksaa tai viitsii tehdä. Myös opiskelumenestys ja ryhmähenki vaikuttavat ainakin itselläni motivaatioon.

Miltä opiskelupaikkakunta vaikuttaa, kuinka olet kotiutunut?

– Itse asun naapurikunnassa eli Ylivieskassa, että sinänsä en ole kotiutunut Oulaisiin. Mutta kyllä opiskeluympäristö tuntuu omalta.

Millainen opiskeluryhmäsi on? Oletteko viettäneet yhdessä myös vapaa-aikaa?

– Meillä on hyvä ryhmä, ja jokaisesta tulee varmasti hyvä sairaanhoitaja! Osa on viettänyt enemmän ja osa vähemmän vapaa-aikaa yhdessä. Tarkoitus olisi kyllä jossain vaiheessa viettää yhdessä esimerkiksi pienimuotoinen saunailta.

Oletko liittynyt mukaan koulutusalajärjestöön tai ollut mukana opiskelijatapahtumissa?

– Olen liittynyt opiskelujen alussa OSAKOon, mutta en ole kyllä ehtinyt olla missään opiskelijatapahtumissa mukana. Tähän kai vaikuttaa eniten se, että asun ulkopaikkakunnalla, itselläni ei sitä vapaa-aikaa juurikaan ole, ja tapahtumat järjestetään pääsääntöisesti Oulussa niin ei tule sinne asti lähdettyä.

Jos vastasit edelliseen kysymykseen myöntävästi, mitkä ovat olleet mukavimpia asioita opiskelijajärjestötoiminnassa?

– Hauskoilta ja mukavilta vaikuttavia tapahtumia Oulussa kyllä järjestetään, itse vain ei tahdo päästä niihin mukaan.

Millaisia suunnitelmia sinulla on kesäksi? Onko kesätöitä tiedossa?

– Menen mitä todennäköisimmin kesäksi vanhempieni yritykseen töihin, jotta saan vähän tyhjennettyä päätä, vaikka opiskelutehtäviä varmasti kesänkin ajaksi riittää yllin kyllin. Meillä alkaa nyt tulevana syksynä sellaiset opintojaksot, jotka vievät valtavasti aikaa ja energiaa, joten kesä menee osittain niin sanotusti akkuja ladatessa.

Millaisin odotuksin jatkat opintoja jälleen syksyllä?

– Odotan tulevaa syksyä innolla ja jännityksellä, kun edessä on taas paljon uutta opittavaa.

Anna vielä jotain vinkkejä ensi syksynä aloittaville uusille opiskelijoille.

– Varautukaa siihen, että töitä pitää tehdä ja vapaa-ajasta joutuu mahdollisesti karsimaan menoja pois. Hyviä numeroita ei saa helpolla, mutta kaikki työ on kuitenkin sen arvoista, että valmistuttuaan on sitten oman maailmansa paras sairaanhoitaja. Viettäkää aikaa yhdessä ja puhukaa. Erityisesti silloin, jos jokin asia mietityttää, harmittaa, pelottaa, ärsyttää tai jos opiskeleminen väsyttää. Ja muistakaa ottaa sitä aikaa myös itsellenne opiskelujen lomassa. Muuten toivotan oikein mukavaa opiskeluaikaa kaikille.

avain Avainsanat:Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook