Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Opiskelijan matkassa: Eniten oppia opiskelijayrityksestä

Teksti ja kuva: Aleksanteri Pikkarainen

Extra hyppäsi viime syyskuussa uusien opiskelijoiden matkaan ja kyseli tuolloin, miltä ensi hetket opintojen parissa maistuivat. Nyt, kun ensimmäinen lukuvuosi Oamkissa on lopuillaan, on aika summata yhteen mietteet menneeltä vuodelta.

Sami Lehto opiskelee liiketaloutta Liiketalouden yksikössä.

Millaiset ovat tunnelmat ensimmäisen opiskeluvuoden päättyessä?

– Oikein hyvät. Paljon on tarttunut oppia. Aika paljon enemmänkin kuin mitä aluksi ajattelin. Oppi ei ole kuitenkaan tullut opintojaksoilta, vaan eniten olen oppinut oltuani mukana Trapesti Oy:ssä, joka on liiketalouden opiskelijoiden opiskelijayritys. Meillä on noin seitsemän vakituista työntekijää, ja liikevaihto pyörii 10 000 euron hujakoilla. Tarjoamme liiketalouden palveluita oman osaamisemme puitteissa. Trapestissa saa hyviä työelämäyhteyksiä ja hyvät valmiudet työelämään. Lähdin toimintaan mukaan heti opintojen alussa.

Miten kuvailisit tähänastisia opintojasi odotuksiisi verrattuna?

– Opintojen sisältö on ollut ehkä pienoinen pettymys. Opiskelu on ollut hirvittävän teoriapainotteista, ja opintojaksot ovat sinne tänne ripoteltuja irrallisia opintokokonaisuuksia, jotka eivät tue toisiaan. Toisaalta yksikössämme on hyviäkin opettajia, ja koulutusta kehitetään koko ajan. Trapesti on pelastanut paljon minun kohdallani.
Ehdottomasti mukaan Trapestin toimintaan, jos vain itsellä riittää innostusta. Se on aivan loistava juttu.

Tuntuuko ala edelleen omalta?

– Ala tuntuu kovasti omalta vieläkin. Se vaikuttaa monipuoliselta ja eri ammatteja, joihin voi valmistua, on paljon. Haaveenani on yrittäjyys ja sen kortin aion katsoa. Hain Tampereelle Proakatemiaan ja pääsin sinne. Nyt haen myös siirtoa Tampereen ammattikorkeakouluun, ja sen pitäisi olla vain muodollisuus Proakatemia-opintojen ansiosta.

Mikä on kuluneessa vuodessa ollut mukavinta tai mielenkiintoisinta?

– Trapestissa olen ollut projektipäällikkönä, ja se on ollut mukavinta. Työtehtäviin on kuulunut muun muassa asiakkaiden hankinta ja asiakassuhteiden ylläpito, laskutus ja tarjousten teko. Olen tehnyt myös rekrytointia, markkinointitutkimuksia ja projektien koordinointia eli liiketalouden alan perustehtäviä. Yrityksen toiminnan kehittäminen on vienyt aikaani varsinkin viimeisen puolen vuoden aikana.

Entä mihin et ole ollut tyytyväinen?

– Tapaa, jolla opintojaksoja tällä hetkellä järjestetään. Esimerkiksi Tampereen liiketalouden yksikössä ensimmäisen vuoden opinnot on rakennettu leikkiyrityksen yhteyteen, jossa ei pyöri oikea raha. Siellä kaikki ammattiopinnot linkitetään siihen. Opintojaksojen kautta työelämäkontakteja ei meidän yksikössämme saa mitenkään, vaikka se olisi tärkeää, joten se on ehkä se isoin juttu.

Millainen opiskelumotivaatiosi on ollut? Mitkä asiat ovat vaikuttaneet siihen?

– Motivaatio on ollut kova, koska lukio oli edellinen koulu, jossa olin. Olin armeijan jälkeen vuoden töissä ja työvuoden jälkeen odotin innolla, että pääsen taas lukemaan. Koska ala on mielenkiintoinen, haluan tehdä töitä sen eteen. Keskiarvokin on hyvä, ja opintopisteitä on kertynyt satakunta eli jo yli tarvittavan. Tällä tahdilla valmistun etuajassa.

Millainen opiskeluryhmäsi on? Oletteko viettäneet yhdessä myös vapaa-aikaa?

– Ryhmä ei ole hirveän tiivis, vaikka muutamia pippaloita silläkin porukalla on vietetty ja mukavaa on ollut. Ryhmääntyminen on käynyt eri tavalla yksikön sisällä. Kaveripiiri on löytynyt lähinnä Trapestin kautta. Opiskelijoiden ryhmääntyminen ei ollut niin hyvä kuin olisi voinut olla, mutta se on ymmärrettävää, koska ryhmässä on paljon erilaisia ihmisiä. Itse olen yksiköstä löytänyt paljon tosi hyviä kavereita.

Oletko liittynyt mukaan koulutusalajärjestöön tai ollut mukana opiskelijatapahtumissa?

– Olen OSAKOn ja myös Tradenomiopiskelijoiden liiton jäsen. Isommin en ole ollut toiminnassa mukana, koska olen opiskellut niin kovaa ja lisäksi Trapestin toiminta on vienyt aikaa.

Jos vastasit edelliseen kysymykseen myöntävästi, mitkä ovat olleet mukavimpia asioita opiskelijajärjestötoiminnassa?

– Opiskelijabileissä on hyvä tunnelma, meno ja meininki. Vapuksi saimme haalarit, ja se oli hienoa. Meno ei ole liian aikuismaista ja saa olla rennosti. Siitä pidän opiskelijatoiminnassa.

Millaisia suunnitelmia sinulla on kesäksi? Onko kesätöitä tiedossa?

– Olen ollut koko vuoden Limingantullin Prismassa töissä ja jatkan siellä vähän isommilla tunneilla kesän. Heinäkuussa muutan Tampereelle, ja sieltä on työpaikka Sokokselta syyskuuhun asti. Katselen sitten, jatkanko vielä kaupan alan hommissa vai keskitynkö opiskeluun.

Millaisin odotuksin jatkat opintoja jälleen syksyllä?

– Olen todella innoissani Tampereen opinnoista. Proakatemiassa perustetaan noin 15 hengen voimin yritys. Siellä pääsee aloittamaan yritystoiminnan alusta asti ja mahdollisuudet ovat avoimet. Yritykseen mahtuu varmasti paljon erilaisia ihmisiä ja osaamista laidasta laitaan. Koulutukseen hakee paljon väkeä, joten motivoituneimmat valitaan. Tampereen liiketalouden yksikkö on yrittäjälinjalla paljon edellä Oulua, ja sieltä uskon saavani paremmat valmiudet. Proakatemia vastaa siis paremmin tarpeisiini, koska yrittäjyys kiinnostaa. Oulussakin toiminta kuitenkin onneksi kehittyy.

Anna vielä jotain vinkkejä ensi syksynä aloitaville uusille opiskelijoille?

- Ehdottomasti mukaan Trapestin toimintaan, jos vain itsellä riittää innostusta. Se on aivan loistava juttu. Kannattaa ottaa myös kaikki irti opiskelijaelämästä. Opintojaksot pitää myös yrittää suorittaa siten, ettei mitään jää roikkumaan. Tiedän, että monilla kavereilla niin on käynyt, ja se harmittaa ja vaikeuttaa opintoja jatkossa.

avain Avainsanat: opiskeluViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook