Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Opiskelijan matkassa: Tanssiura on haastavaa sovittaa opintoihin

Teksti ja kuva: Aleksanteri Pikkarainen

Extra hyppäsi viime syyskuussa uusien opiskelijoiden matkaan ja kyseli tuolloin, miltä ensi hetket opintojen parissa maistuivat. Nyt, kun ensimmäinen lukuvuosi Oamkissa on lopuillaan, on aika summata yhteen mietteet menneeltä vuodelta.

Laura Wimmer opiskelee tanssinopettajaksi Kulttuurialan yksikössä.

Millaiset ovat tunnelmat ensimmäisen opiskeluvuoden päättyessä?

– Tosi hyvät. Syksyn alussa uudet asiat mietityttivät joka opintojaksolla ja tuntuivat haastavilta. Nyt kevättä kohti olen alkanut hallita uusia tansseja ja päässyt jyvälle. Saman huomaa koko ryhmästä, ja olemme myös alkaneet toimia ryhmänä paremmin erityisesti nyt keväällä. Koko vuosi meni nopeasti, mutta viimeisinä kuukausina on tapahtunut kehitystä, ja siitä on innostunut hirveästi. Opettajat sanoivatkin alussa, että näin tulee varmasti käymään.

Miten kuvailisit tähänastisia opintojasi odotuksiisi verrattuna?

– Odotinkin paljon uutta ja isoa haastetta. Oma innostus kuitenkin yllätti. Siinä mielessä odotukset ylittyivät, että innostuin opintojaksoista juuri sellaisenaan kuin ne olivat enemmän kuin odotin. Suurin juttu oli innostua muistakin tanssilajeista. Sekin yllätti, että eri tanssilajeilla on paljon yhteistä loppujen lopuksi.
Syksyn alussa uudet asiat mietityttivät joka opintojaksolla ja tuntuivat haastavilta. Nyt kevättä kohti olen alkanut hallita uusia tansseja ja päässyt jyvälle.

Tuntuuko ala edelleen omalta?

– Kyllä, tanssi on edelleen oma juttuni. Tosin kilpatanssi on edelleen ykköslaji, mutta seuratanssi toimii hyvin siinä rinnalla. Esimerkiksi balettia opiskellessa olen oppinut omasta vartalonhallinnasta lisää.

Mikä on kuluneessa vuodessa ollut mukavinta tai mielenkiintoisinta?

– On ollut jännä nähdä, miten erilaisista taustoista tulevat tanssijat oppivat eri asioita. Kaikki oppivat paljon, mutta kaikki kehittyivät eri tahdissa.

Entä mihin et ole ollut tyytyväinen?

– Minulle on tullut paljon välttämättömiä poissaoloja, ja se on hankaloittanut opiskelua paljon. On tuntunut, ettei ole pystynyt käyttämään omaa lajitaustaa hyväksi. Esimerkiksi hyväksilukuja ei ole pystynyt tekemään, ja poissaolojen korvaaminen on ollut vaikeaa. Ymmärrän kyllä, että korvaaminen on vaikeaa, koska tanssitunneilta poissaolot on pakko korvata tanssimalla, ja tekemistä ei voi korvata kirjaa lukemalla.

Millainen opiskelumotivaatiosi on ollut? Mitkä asiat ovat vaikuttaneet siihen?

– Motivaatio on ollut hyvä, mutta en ole ottanut liikaa stressiä, sen päätin jo alussa. En ole ottanut paineita asioiden oppimisesta kiireellä, vaan uskon, että asiat tapahtuvat omalla ajallaan. Olen antanut oppimiselle aikaa, ja se on edesauttanut oppimismotivaatiota. Kiire on haitannut. On niin monta rautaa tulessa koko ajan. Olen treenannut myös kilpatanssia koko ajan, joten fysiikan kannalta olen välillä ollut väsynyt. Olen yrittänyt ajatella, että se on väliaikaista. Olen todennut, ettei kaikkea pysty hoitamaan yhtä aikaa hyvin. Teen mielellään asiat ajan kanssa hyvin enkä hätäisesti ja huonosti. Tilannetta opiskelujen suhteen katson uudestaan ensi vuonna.

Millainen opiskeluryhmäsi on? Oletteko viettäneet yhdessä myös vapaa-aikaa?

– Syksylläkin tuntui, että on mukavaa, kun on erilaiset taustat ja olemme eri-ikäisiä. Alussa se kuitenkin myös pelotti ja tuntui, että siitä tulee iso ongelma. Nyt, kun on oppinut tuntemaan kaikki ja kaikki uskaltavat olla omia itseään, on ryhmä oppinut tukemaan toisiaan. Olemme viettäneet jonkin verran iltoja yhdessä, mutta minulla on ollut niin paljon tanssikiireitä, etten ole usein ehtinyt mukaan. Seuratanssiryhmänä olemme kuitenkin koko ajan toistemme iholla, joten jos olisimme vapaa-ajallakin tekemisissä, ei opiskelu jaksaisi innostaa. Samoja naamoja ei jaksa kellon ympäri.

Oletko liittynyt mukaan koulutusalajärjestöön tai ollut mukana opiskelijatapahtumissa?

– En ollenkaan. Opiskelun ulkopuolisessa toiminnassa en ole pystynyt olemaan mukana ajanpuutteen takia. Tiedostin sen jo aloittaessani opiskelut.

Millaisia suunnitelmia sinulla on kesäksi? Onko kesätöitä tiedossa?

– Teen kesäopintoja aika paljon ja pyrin tekemään mahdollisimman paljon opintojaksoja. Jään syksyllä poissaolevaksi opiskelijaksi. Opiskelusta on kuitenkin jäänyt positiivinen mieli ja aion sitä jatkaa, kunhan minulla on aikaa. Kilpatanssiura vain vaatii jatkuvaa panostusta. Minulla on nyt uusi pari ja tavoitteet ovat korkealla maailmalla. Tanssi vie niin paljon aikaa että en ehdi syksyllä opiskella. Kesäkin on tanssitäyteinen; minulla on ulkomailla paljon tanssileirejä ja joka viikko myös muutamana päivänä tanssinopetuksia iltatöinä. Ehdin lomailla ehkä viikon.

Millaisia suunnitelmia on syksyksi?

– Syksyllä alkaa kisaaminen. Tavoitteena on singahtaa heti Suomen ykköspariksi. Tanssin nyt kolminkertaisen Suomen mestarin kanssa. Keväällä tulevat sitten SM-kisat ja tavoitteena on voitto. Uskon, että vuosi vierähtää nyt kilpatanssin parissa enkä ehdi opiskella. Se on kuitenkin opiskelun puolesta ok, että keskittyy tanssiuraan. Opettajille olisi vaikeaa, jos olisin vain puolet ajasta paikalla. Myös opintotuet menisivät hukkaan. Asioita täytyy priorisoida.

Anna vielä jotain vinkkejä ensi syksynä aloittaville uusille opiskelijoille.

– Maltti on valttia. Se on ihan ehdoton ohje. Yleensä turhautuminen opiskelussa johtuu omasta itsestä, ja sitä ei saa purkaa muihin, koska se vaikuttaa opiskeluympäristöön. Alalla tuijotetaan itseä tarkasti ja muut käskevät. Itsellä täytyy olla hyvä olla ja uusien asioiden oppiminen vaatii kypsyttelyä. Opitut asiat täytyy näkyä näytetunneilla vasta keväällä. Ensimmäisenä vuonna ei tarvitse olla vielä täydellinen tanssinopettaja, koska opiskelu kestää neljä vuotta.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook