Opiskelu

Viimeksi päivitetty 3.3.2014 klo 13:35

Opiskelijan matkassa: Kätilöopintoja olisi saanut olla enemmän

Teksti ja kuva: Jaana Kangas

Extra hyppäsi viime syyskuussa uusien opiskelijoiden matkaan ja kyseli tuolloin, miltä ensi hetket opintojen parissa maistuivat. Nyt, kun ensimmäinen lukuvuosi Oamkissa on lopuillaan, on aika summata yhteen mietteet menneeltä vuodelta.

Henna Lepistö opiskelee kätilöksi Sosiaali- ja terveysalan yksikössä.

Millaiset ovat tunnelmat ensimmäisen opiskeluvuoden päättyessä?

– Hyvät tunnelmat ovat. Olen tosi tyytyväinen alaan, vaikka kyllä se lomakin tuntuu kivalta.

Miten kuvailisit tähänastisia opintojasi odotuksiisi verrattuna?

– Odotin, että kätilöopintoja olisi ollut enemmän, sillä niitä oli tosi vähän ensimmäisenä vuotena. Lähinnä meillä on ollut sairaanhoitajakoulutukseen kuuluvia opintoja. Motivaatio pysyy kuitenkin yllä.

Tuntuuko ala edelleen omalta?

– Ehdottomasti tuntuu. Muutama harjoittelukin on ollut ja huomaan, että olen valinnut ihan oikean alan. Haluan olla sosiaali- ja terveysalan töissä ja yksikössämme opiskellaan juuri sellaisia asioita, jotka kiinnostavat. Kunhan vielä pääsisi hoitamaan raskaana olevia naisia, se varmaan tuntuisi vielä enemmän omalta jutulta.

Mikä on kuluneessa vuodessa ollut mukavinta tai mielenkiintoisinta?

– Harjoittelut. Minäkin olen tullut suoraan lukiosta eikä minulla ollut mitään käytännön kokemusta, niin kiva nähdä työelämää.

Entä mihin et ole ollut tyytyväinen?

– Kätilöopintoja olisi ollut kiva olla enemmän ja osa opintojaksoista on tuntunut vähän turhilta. Muuten ei kyllä ole mitään valittamista.

Millainen opiskelumotivaatiosi on ollut?

– Ihan jees on ollut. Aluksi olin tosi väsynyt ja opiskelu tuntui raskaalta, kun kävin töissä Pietarsaaressa viikonloppuisin ja oli pimeää. Nyt keväällä, kun on valoisampaa, jaksaakin paremmin.

Miltä opiskelupaikkakunta vaikuttaa, kuinka olet kotiutunut?

– Oulu on ehdottomasti tosi mukava paikkakunta. Se ei ole liian iso, mutta ei kuitenkaan liian pienikään. Täältä löytyy kavereita ja harrastamismahdollisuuksia eikä täällä ole minulle pelkästään opiskelu. Voisin hyvin kuvitella jääväni tänne opintojen jälkeen.
Odotan innolla kätilöopintoja. Kesän työnteon jälkeen on varmasti mukava palata takaisin kouluun.

Millainen opiskeluryhmäsi on? Oletteko viettäneet yhdessä myös vapaa-aikaa?

– Meidän ryhmämme on tosi iso, siinä on 40 henkeä. Meillä on ollut muutamat koko ryhmän illanistujaiset, mutta useimmiten kuljemme pienemmissä porukoissa. Meillä on kuitenkin hyvä ryhmähenki ja kenelle tahansa voi mennä juttelemaan tauoilla tai hyppytunneilla.

Oletko liittynyt mukaan koulutusalajärjestöön tai ollut mukana opiskelijatapahtumissa?

– En ole, sillä ei ole ollut aikaa. Viikonloput olen Pietarsaaressa töissä ja viikolla aika menee harrastuksiin ja kavereiden kanssa oleiluun.

Oletko aikuistunut ensimmäisen opiskeluvuoden aikana?

– En oikeastaan. Ehkä siinä tapauksessa olisin, jos en olisi aiemmin asunut omillani. Tämä ei ole eronnut aiemmasta juurikaan, paikkakunta ja opiskelupaikka ovat vain vaihtuneet.

Millaisia suunnitelmia sinulla on kesäksi? Onko kesätöitä tiedossa?

– Olen kesän töissä McDonaldsissa Pietarsaaressa, jossa olen käynyt lukuvuoden aikanakin.

Millaisin odotuksin jatkat opintoja jälleen syksyllä?

– Odotan syksyä innoissani. Yritän lopetella työt Pietarsaaressa, kun kulkeminen on raskasta ja stressaavaa. Odotan innolla kätilöopintoja. Kesän työnteon jälkeen on varmasti mukava palata takaisin kouluun.

Anna vielä jotain vinkkejä ensi syksynä aloittaville uusille opiskelijoille.

– Menkää positiivisin mielin mukaan hommaan. Etukäteen ei kannata suunnitella ja miettiä liikaa. Innostustaan ei pidä hukata eikä pidä unohtaa, miksi alaa halusi lähteä opiskelemaan. Harjoittelua ei kannata jännittää.

avain Avainsanat: hoitotyö, kätilö, opiskeluKommentit

24.3.2011 klo 13:48
Onko Oulun kätilöopiskelijoilla iltaluentoja? Jos on, niin kuinka myöhään ne kestävät?
opiskelija

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook