Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Tärkeintä ei ole voitto...

Teksti: Jaana Kangas Kuva: Terhi Palosaari

Vaikka kyllä se ensimmäinen sija mieltä lämmittää. Niko Karsikkaalle voitto Kickstart-liikeideakilpailussa oli yllätys, mutta samaan hengenvetoon hän toteaa, että raati teki hyvän päätöksen valitessaan hänet voittajaksi.

Kisassa toiseksi tullut Antti Riipinenkin palkittiin Oamkin Kickstart-liikeideakilpailussa.

Raahen tekniikan ja talouden kampuksella kone- ja tuotantotekniikkaa opiskelevan Nikon liikeidean Mobilemarkingin ajatuksena on tuottaa lasermerkkaus- ja asennuspalveluja yrityksille liikkuvan laseryksikön avulla. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

– Kuormakilpien ja kaikenlaisen muun informaation merkkaamista teollisuusyrityksissä, Niko selventää.

...vaan asiantuntijoiden palaute...

Niko sai idean liikkuvaan lasermerkkausyksikköön työskennellessään lasermerkkaajana. Teollisuusympäristö on Nikolle tuttu ja päätös osallistua Kickstart-kilpailuun syntyi nopeasti.

– Tein aika pikaisesti liiketoimintasuunnitelman ja lähetin sen eteenpäin. Tuomaristo oli sitä mieltä, että suunnitelma oli valmis paketti sellaisenaan eikä minun tarvinnut enää tehdä siihen muutoksia, Niko kertaa kilpailun kulkua.
Insinöörimaailmassa syntyy paljon käytännöllisiä ideoita kahvipöytäkeskusteluissa, mutta ideoille ei välttämättä ole kanavaa, jonka kautta ne voisi toteuttaa.

Asiantuntijoiden palaute oli Nikolle pääsyy osallistua kilpailuun eikä palaute huonoa ollutkaan. Tuomasti perusteli Nikon voittoa sillä, että hän oli nähnyt ongelman, johon oli löytänyt toimivan ratkaisun. Asiakastarve on selkeästi olemassa, idea oli hyvin perusteltu ja idean esittäjällä oli osaamista alalta. Liikeidea oli myös asiakaslähtöinen ja aidosti hyödynnettävissä.

Kunnianhimoa Nikolta ei myöskään puutu. Nuorukaisen tavoitteena on tulevaisuudessa olla merkkaustekniikan ykkösnimi koko Suomessa.

...sekä kanava omille ideoille

Nikon mielestä yksi parhaista asioista Kickstart-liikeideakilpailussa on se, että sen kautta on helppo kokeilla idean kannattavuutta ja saada asiantuntevaa palautetta.

– Insinöörimaailmassa syntyy paljon käytännöllisiä ideoita kahvipöytäkeskusteluissa, mutta ideoille ei välttämättä ole kanavaa, jonka kautta ne voisi toteuttaa, Niko harmittelee.

Niko on jatkanut liikeideansa kehittelyä Oamkin yrityshautomossa. Pyörät pyörivät jo hyvää vauhtia, ja kesään mennessä yrityksen on tarkoitus olla pystyssä.

– Minulla on aina ollut palo yrittäjyyteen, ja se on muhinut päässä kauan aikaa. Kilpailun voiton ansiosta on helpompaa lähteä viemään yritysideaa eteenpäin. On hienoa, että Oamkista saa hyvät mahdollisuudet ryhtyä yrittäjäksi.

Mikä ihmeen Kickstart?

  • Kickstart on opiskelijoille vuosittain järjestettävä liikeideakilpailu.
  • Koulutusalojen rajat ylittävään Kickstart-liikeideakilpailuun voi osallistua yksin tai yhdessä enintään kolmen muun Oamkin opiskelijan kanssa.
  • Koulutusalojen rajat ylittävään Kickstart-liikeideakilpailuun voi osallistua yksin tai yhdessä enintään kolmen muun Oamkin opiskelijan kanssa.
  • Kilpailun tavoitteena on edistää positiivista suhtautumista yrittämiseen, synnyttää uusia yrityksiä alueelle ja toimia yhteistyöfoorumina muiden yrittäjyyttä edistävien kilpailujen suuntaan.
  • Vuoden 2010 kilpailu järjestetään jälleen syksyllä.

Lisätietoa: www.oamk.fi/kickstartavain Avainsanat:Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook