Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Onkos täällä ympäristöystävällistä?

Teksti: Jaana Kangas Kuva: Pekka Kallasaari

Extra otti selvää, kuinka Oamkissa otetaan huomioon ympäristöasiat ja kestävän kehityksen periaatteet.

Luonnonvara-alan yksikön opiskelijat Suvi Palosaari ja Ulla Sipola selvittivät opinnäytetyössään sen, millä mallilla Oamkin kestävä kehitys henkilökunnan mielestä on.

Oamkilla on muiden julkisten laitosten tavoin ympäristöohjelma, jonka olemassaolosta saati sisällöstä harvat opiskelijat tietävät. Ympäristöohjelman näkyvyys on myös vähäistä.

– Voisihan siitä enemmänkin kyllä tiedottaa opiskelijoille, Kulttuurialan yksikössä journalismia opiskeleva Salla Hekkala toivoo.

Salla on aktiivisesti mukana Oulun vihreiden nuorten toiminnassa. Hänen kiinnostuksensa ympäristöasioihin kumpuaa halusta jättää omille jälkeläisille mahdollisuus nauttia luonnosta. Oamkin ympäristöystävällisyyteen hän kuitenkin suhtautuu kriittisesti.

– Ympäristöystävällisyys ei valitettavasti näy Oamkissa juuri mitenkään. Ei näytä siltä, että ympäristöasioihin panostettaisi kovin paljon. Amicasta ei esimerkiksi saa leivistä kasvisvaihtoehtoa, ja kierrätys on aika lapsenkengissä.

Tavoitteena ympäristösertifikaatti

Luonnonvara-alan yksikön opiskelijat Suvi Palosaari ja Ulla Sipola tekevät opinnäytetyönään kyselytutkimuksen Oamkin henkilökunnalle kestävän kehityksen tilasta.

Tyttöjen tarkoituksena on selvittää, miten kestävän kehityksen periaatteet näkyvät opetuksessa, millainen henkilökunnan asenne ympäristöasioita kohtaan on ja missä asioissa tarvitaan lisäkoulutusta.

– Valitsimme tämän aiheen, koska ympäristöasiat kiinnostavat ja työnhakutilanteessa auttaa, kun on perehtynyt kunnolla johonkin asiaan, ympäristönhoitoa opiskelevat Ulla ja Suvi sanovat.

Luonnonvara-alan yksikkö on ainoa Oamkin yksiköistä, joka on saanut ympäristösertifikaatin. Ulla ja Suvi toivovat, että heidän opinnäytetyönsä saisi henkilöstön heräämään ja ajattelemaan enemmän ympäristöasioita jokapäiväisessä elämässä.

– Tämä on tavallaan tilannekartoitus siitä, mitä tarvitsee vielä tehdä sertifikaatin saamiseksi. Kestävän kehityksen periaatteiden pitäisi lähteä opettajista. Johdon ja organisaation asenne vaikuttaa paljon siihen, mihin kiinnitetään huomiota, Ulla ja Suvi täsmentävät.

Opiskelijakin voi kantaa kortensa kekoon

Ympäristöystävällisyys pitäisi ottaa huomioon joka asiassa – energiankäytössä, ostotottumuksissa, kasvatustyössä ja liikkumisessa.

Oamkissa on opiskelijoita lähes 9 000 ja opettajia noin 800. Jo peruskoulumatematiikalla jokainen osaa laskea sen, että opiskelijat voivat omalta osaltaan vaikuttaa siihen, kuinka ympäristöystävällinen Oamk on.

Ulla ja Suvi toivovat, että ympäristöasiat tehtäisiin näkyvimmiksi, ja opiskelijoita ja henkilökuntaa innostettaisiin ja kierrätyssysteemejä parannettaisiin. Jo pienillä laitevalinnoilla voi tyttöjen mukaan olla suuri vaikutus esimerkiksi energiankulutukseen.

– Ympäristöystävällisyys pitäisi ottaa huomioon joka asiassa – energiankäytössä, ostotottumuksissa, kasvatustyössä ja liikkumisessa, Ulla ja Suvi luettelevat.

Salla on huomannut omassa opiskelussaan yhden hienon ympäristöystävällisen asian: ylimääräisiä ja turhia paperitulosteita ei opiskelujen puolesta tule, sillä kaikki on tätä nykyä verkossa.

– Toisaalta tietokoneet vievät paljon sähköä, Salla pohdiskelee.

Sallan vinkit kanssaopiskelijoille ovat yksinkertaiset.

– Eniten opiskelija voi vaikuttaa ottamalla kahvilassa kertakäyttömukin sijasta oikean kupin sekä pyytämällä kasvisvaihtoehtoja. Turha autoilu olisi myös syytä lopettaa. Kilometrin koulumatkaa ei ole järkeä kulkea omalla autolla. Busseja ja pyöräilyä sekä kävelyä kannattaa suosia.

avain Avainsanat: ympäristöViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook