Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Tanssiaskelin ammattiin: Takaisin opiskelun pariin

Teksti ja kuva: Jussi Kotila

Syksyn alkaessa monet uudet Oamkin opiskelijat aloittavat ensimmäisen vuotensa korkeakoulussa. Yksi heistä on 21-vuotias Sanna Yrjänheikki, joka palaa parin vuoden tauon jälkeen opiskelun pariin. Tanssiaskelin ammattiin -juttusarja seuraa tulevan showtanssinopettajan matkaa läpi hänen ensimmäisen opiskeluvuotensa.

Sanna Yrjänheikillä on edessään paluu opiskelijaksi. Hän on ollut pitkään pois opiskelumaailmasta, joten on vaikea tietää, mitä odottaa opinnoilta.

Tanssiaskelin ammattiin

Osa 1: Takaisin opiskelun pariin
Osa 2: Tekemistä riittää!
Osa 3: Ei pelkkää ruusuilla tanssimista

Lähes kuusi vuotta tanssia harrastanut Sanna Yrjänheikki on työskennellyt viime keväästä asti Oulun Citydancessa sijaisopettajana. Työkokemuksen kertyessä tanssinopettajan ura alkoi kiinnostaa yhä enemmän, joten Sanna päätti hakea Oulun seudun ammattikorkeakoulun tanssinopettajan koulutusohjelmaan valiten showtanssin suuntautumisvaihtoehdokseen. Moniosaiset valintakokeet menivät ilmeisen hyvin, sillä eräänä heinäkuisena aamuna hän sai mieluisen yllätyksen.

– Heräsin kaverini lähettämään viestiin, jossa hän kertoi meidän molempien päässeen sisään Oamkiin. Luonnollisesti fiilikset olivat tuolloin todella hyvät.

Valintakoejännitystä

Tanssinopiskelijoiden valintakokeisiin osallistui noin 60 hakijaa, joista 14 hyväksyttiin sisään koulutukseen. Kolme päivää kestäneissä valintakokeissa testattiin hakijoiden taitoja eri tanssilajeissa ja päivän päätteeksi osa hakijoista pudotettiin pois jatkosta. Viimeiseen vaiheeseen päässeillä hakijoilla oli edessään myös kirjallinen osio.

– Valintakokeet olivat mielestäni melko haastavat. Esimerkiksi balettitunti oli minulle vaativa, sillä harrastamani tanssit ovat melko kaukana baletista. Myös tunneilla käytetyt liikenimet olivat usein itselleni outoja. Tein kuitenkin aina parhaani ja illalla saikin sitten aina jalat muusina jännittää, jatkuvatko valintakokeet vielä osaltani.
Tein kuitenkin aina parhaani ja illalla saikin sitten aina jalat muusina jännittää, jatkuvatko valintakokeet vielä osaltani.

Pienistä ongelmista huolimatta Sanna kertoo olleensa viimeisen valintakoepäivän jälkeen toiveikas sisäänpääsyn suhteen.

– Kyllä minulla jäi sellainen tunne, että kaikkeni olen antanut, ja sisäänpääsy voisi olla mahdollinen. Ainakin kroppa oli venähtäneen olkapään ja kokovartalomustelmien kera sitä mieltä, Sanna nauraa.

Uusia avaimia tanssiopetukseen

Valintakokeiden ohella Pohjois-Suomen Katutanssiyhdistyksen puheenjohtajana toimivan Sannan kesään on kuulunut muun muassa matkustelua, tanssikilpailuja, treenausta sekä Oulun Katutanssit -tapahtuman järjestämistä. Myös lomailemaan on ehditty, ja opiskeluiden alkua Sanna odottaakin jo innolla.

– Tanssi on minulle kaikki kaikessa, joten ala todella kiinnostaa. Toki on hankala sanoa vielä, kun en tiedä, mitä koulutus on todellisuudessa. Sijaisopettajana ollessani olen huomannut tarvitsevani opetukseeni uusia avaimia, joita toivon nyt opiskelujen myötä myös löytyvän.

Edellisistä opinnoista on kulunut Sannalla jo reilut pari vuotta, sillä lukion päätyttyä hän päätti ottaa etäisyyttä opiskeluun tekemällä erilaisia, usein tanssiin liittyviä töitä sekä matkustelemalla ja asumalla ulkomailla.

– Välivuodet ovat tehneet minulle erittäin hyvää ja vasta nyt tajuan, mitä haluan elämältäni. Matkustellessani opin tuntemaan myös sekä itseäni että tanssiani paljon paremmin. Nyt olen valmis asettumaan hetkeksi opiskelemaan.

Tulevaan opiskelijaelämään Sanna kertoo suhtautuvansa avoimin mielin, vaikka se vaatineekin pientä totuttelua.

– Vähän kyllä hirvittävät ne kello kahdeksan aamut. Nuudelilinjalle en sentään joudu, sillä alan opettaa vakituisesti Citydancessa opiskelun ohessa, Sanna nauraa.
Kommentit

23.8.2013 klo 16:28
Moikka, olen vasta 13 ja olen kauvan ajatellut että minusta voisi tulla tanssin opettaja se vaatii kovaa työtä mutta tanssi on minulle tärkeää ja tykkään opettaa sitä muille. Mitä kaikkia lajeja pitää osata että tanne kouluun voi päästä sitten joskus? Olen tanssinut tanssi koulussa 10 vuotiasta lähtien show tanssia ja pääsin viikko sitten kisa joukkueeseen. Pitääkö minun aloittaa baletti? Tai nykytanssi?? Toivoisin että voisit auttaa minua :)
Janskuuu

9.10.2013 klo 13:36
Hienoa, että koulutuksemme kiinnostaa!
Sinulla on jo oikein selkeä käsitys, mitä tanssin opiskelu vaatii. Se on kovaa työtä henkisesti ja fyysisesti. Korkeakouluopintojen kyseessä ollen opiskelijat opiskelevat tanssin ohella teoria-aineita, jotka tukevat tanssinopettajaksi kasvamisessa.

Suosittelen käymään katsomassa tanssiesityksiä ja osallistumaan erilaisten opettajien kursseille tanssitiedon kartuttamiseksi.
Kannattaa treenata eri tanssilajeja monipuolisesti, joten baletin ja nykytanssin (ja muidenkin lajien) harrastamisesta on ennen muuta hyötyä sinulle itsellesi tanssillisen osaamisen kehittämisessä. On myös hienoa, että jo ohjaat tanssia muille, tästä kokemuksesta on varmasti hyötyä.

Tärkeintä on kuitenkin juuri se rakkaus tanssiin.
Niina Susan Vahtola, koulutusohjelmavastaava/Tanssinopettajan koulutusohjelma/Oamk

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook