Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Kaksi viikkoa, kuusi dokumenttia: Doku­menttikurssi on työn ja huvin yhdistelmä

Teksti: Jaana Kangas Kuvat: Mykolas Suzqucius

Kolmekymmentä opiskelijaa Suomesta, Slovakiasta, Liettuasta ja Tsekistä ovat kokoontuneet slovakialaiseen kaupunkiin Banska Bystricaan. Heidän päämääränään on tehdä kuusi dokumenttielokuva kahdessa viikossa – uudella kielellä, uusien ihmisten kanssa ja uudessa ympäristössä.

Elisa on päässyt kuvausten myötä tutustumaan sellaisiin paikkoihin ja ihmisiin, joihin turistit eivät välttämättä löytäisi.

Kaksi viikkoa, kuusi dokumenttia

Osa 1: Dokumenttikurssi on työn ja huvin yhdistelmä
Osa 2: Jokaisen opiskelijan unelmakaupunki
Osa 3: Kovan työn palkka

Ensimmäisen viikon lähestyessä loppuaan ovat kaupunki ja kollegat tulleet Intercultural Dimension in European Documentary Film Production –intensiivikurssille osallistuville opiskelijoille tutuiksi.

Kuvallisen viestinnän opiskelijan Elisa Hernetkosken aika on vierähtänyt nopeasti kuvauksissa ja suunnittelupalavereissa, ja toisinaan töitä on riittänyt yömyöhään asti.

- Alussa meni yllättävän paljon henkistä energiaa englanniksi puhumiseen ja ajattelemiseen, mutta nyt alkaa olla hankalaa puhua suomea, Elisa naurahtaa.

Opiskelijat asuvat Banska Bystricassa opiskelija-asuntolassa kahden hengen huoneissa.

Uusia facebook-kavereita

Elisa oli kiinnostunut osallistumaan dokumenttikurssille jo viime vuonna. Kuultuaan mukana olleilta kavereilta kurssilla olleen huippua, hän päätti itsekin hakea kurssille tänä vuonna.

- Teen lopputyönä dokumenttia, joten tämä on hyvää harjoitusta. Enkä ole koskaan ollut kansainvälisissä projekteissa ja halusin nähdä, miten muualla tehdään dokumentteja.
Alussa meni yllättävän paljon henkistä energiaa englanniksi puhumiseen ja ajattelemiseen, mutta nyt alkaa olla hankalaa puhua suomea.

Dokumenttiryhmät koostuvat kahdesta slovakista sekä yhdestä tsekistä, liettulaisesta ja suomalaisesta. Elisan ryhmän dokumentin teemana on life on the edge. Elisan tehtävänä on kuvata ja editoida making of –elokuva sekä tehdä graafista suunnittelua.

Elisa oli yllättynyt siitä, kuinka hyvä kalusto suomalaisilla on verrattuna muihin.

- Välillä tuntuu epäreilulta, kun meillä on niin paljon ja muilla on niin vähän, Elisa pohtii.

Hän uskoo, että kahden viikon jälkeen tuntemattomista on tullut tuttuja.

- Ollaan ainakin facebook-kavereita ja vaihdetaan kuulumisia kurssin jälkeenkin, hän nauraa.

Kirjoittaja opiskelee journalismia Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Hän osallistui kaksi viikkoa kestäneelle Intercultural Dimension in European Documentary Film Production –intensiivikurssille Banska Bystricassa Slovakiassa. Kurssi on osa Erasmus Lifelong Learnign Program –ohjelmaa.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook