Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Kaksi viikkoa, kuusi dokumenttia: Jokaisen opiskelijan unelmakaupunki

Teksti ja kuvat: Jaana Kangas

Kolmekymmentä opiskelijaa Suomesta, Slovakiasta, Liettuasta ja Tsekistä ovat kokoontuneet slovakialaiseen kaupunkiin Banska Bystricaan. Heidän päämääränään on tehdä kuusi dokumenttielokuva kahdessa viikossa – uudella kielellä, uusien ihmisten kanssa ja uudessa ympäristössä.

Keskusaukiolla on leppoisa meininki ja paljon viihtyisiä ravintoloita.

Kaksi viikkoa, kuusi dokumenttia

Osa 1: Dokumenttikurssi on työn ja huvin yhdistelmä
Osa 2: Jokaisen opiskelijan unelmakaupunki
Osa 3: Kovan työn palkka

Dokumenttikurssille osallistuminen Banska Bystricassa ei tule opiskelijalle kalliiksi. Ruoka ja juoma ovat Slovakiassa puolet halvempia kuin Suomessa, ja slovakialaisten keskipalkka opintotuen tienoilla.

Ravintolaillallinen hienossa ravintolassa alkupaloineen ja jälkiruokineen maksaa 12–17 euroa. Eikä kyseessä ole mikään pieni lihapala suurella lautasella, vaan annokset ovat reilun kokoisia ja maittavia. Halvimmissa ruokapaikoissa voi aterian saada muutamalla eurolla.

Tuttuja länsimaisia ketjuravintoloita ei kaupungista hevillä löydy. Ravintolat ovat uniikkeja ja hienostuneita – ja mikä parasta, niin halpoja, että opiskelijakin voi elää herroiksi.

Kaiken kruunaa olut. Olut maksaa keskimäärin niin kaupassa kuin ravintolassakin euron. Jopa vesi on joissain paikoissa olutta kalliimpaa.

Banska Bystricasta löytyy myös tuttuja paikkoja.

Kotoisa kaupunki

Banska Bystrica on kaupunkina sekoitus uutta ja vanhaa, hienoa ja rapistunutta. Kaupungin keskusaukio monumentteineen ja suihkulähteineen edustaa kaupungin vanhaa ja hienoa puolta.

Keskusaukiota ympäröivät mahtipontiset, värikkäät rakennukset, joista löytyy ravintoloita ja kauppoja. Kirkonkellot soittavat viittä vaille tasatunnein heleää musiikkia. Uutta puolta kaupungissa edustaa Europe shopping centre, jossa on kauppoja ja ravintoloita neljässä eri kerroksessa. Rapistuneesta puolesta kertovat laatikkomaiset betonikerrostalot.

Ja jos koti-ikävä iskee, löytyy apu läheltä. Keskustasta löytyy oululaiseen tapaan 1Bar, ja osoitteesta Horna 45 löytyy Tirish-pub, joka tunnetaan kurssille osallistuneiden suomalaisten keskuudessa paikallisena nelivitosena.

Kirjoittaja opiskelee journalismia Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Hän osallistui kaksi viikkoa kestäneelle Intercultural Dimension in European Documentary Film Production –intensiivikurssille Banska Bystricassa Slovakiassa. Kurssi on osa Erasmus Lifelong Learnign Program –ohjelmaa.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook