Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Kaksi viikkoa, kuusi dokumenttia: Kovan työn palkka

Teksti ja kuvat: Jaana Kangas

Kolmekymmentä opiskelijaa Suomesta, Slovakiasta, Liettuasta ja Tsekistä ovat kokoontuneet slovakialaiseen kaupunkiin Banska Bystricaan. Heidän päämääränään on tehdä kuusi dokumenttielokuva kahdessa viikossa – uudella kielellä, uusien ihmisten kanssa ja uudessa ympäristössä.

Pelkän dokumentin tekeminen ei riittänyt: DVD:lle piti myös suunnitella kannet, label ja lehtinen, joka kertoi dokumentin aiheesta ja työryhmästä.

Kaksi viikkoa, kuusi dokumenttia

Osa 1: Dokumenttikurssi on työn ja huvin yhdistelmä
Osa 2: Jokaisen opiskelijan unelmakaupunki
Osa 3: Kovan työn palkka

Banska Bystrican Academy of Artsin konserttisalissa on helpottunut tunnelma. Kaikki kuusi dokumenttia making ofeineen ja graafisine ilmeineen on saatu valmiiksi – suurin osa vasta muutamaa minuuttia ennen katselutilaisuuden alkua.

Toinen viikko on ollut raskas etenkin DVD-levyn kansien ja lehtisen tekijöille sekä dokumenttien ja making ofien editoijille. Töitä on painettu yötä päivää, syöminen ja nukkuminen ovat olleet toissijaisia asioita.

Mutta kukaan ei silti kadu osallistumistaan intensiivikurssille.

- Olen hyvin onnellinen, että osallistuin tälle kurssille ja tapasin kaikki nämä hienot ihmiset, useat opiskelijat sanovat katselutilaisuudessa oman dokumenttinsa ensiesityksen jälkeen.
Haluan tulla tänne takaisin. Aion yrittää päästä työharjoitteluun johonkin paikalliseen yritykseen.

Myös opettajat ovat tyytyväisiä kurssin antiin.

- Olen yllättynyt, että nämä dokumentit ovat niin korkeatasoisia ja hyvin kiitollinen siitä, että sain olla näiden opiskelijoiden ohjaavana opettajana ja tutustua heihin, kuvallisen viestinnän opettaja Heikki Timonen kertoo puheessaan.

Haikea lähtö kotimaahan

Kuusi dokumenttia saatiin ajoissa valmiiksi, vaikkakin osa vasta viime tipassa.

Kahden viikon aikana dokumenttikurssille osallistuneet opiskelijat oppivat dokumentin teosta, paineen ja kiireen alla työskentelystä ja kansainvälisistä projekteista enemmän kuin opetustilassa istumalla olisi voinut oppia.

Kaikki hyvä kuitenkin loppuu aikanaan. Lähtöpäivän koittaessa tunnelma on suomalaisten keskuudessa haikea.

- Voisin jäädä tänne vielä muutamaksi viikoksi. Ahdistaa lähteä takaisin kotiin, siellä on kaikki niin kallistakin, kuvallisen viestinnän opiskelija Ilkka Lassila toteaa.
- Haluan tulla tänne takaisin. Aion yrittää päästä työharjoitteluun johonkin paikalliseen yritykseen, hän jatkaa.

Kirjoittaja opiskelee journalismia Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Hän osallistui kaksi viikkoa kestäneelle Intercultural Dimension in European Documentary Film Production –intensiivikurssille Banska Bystricassa Slovakiassa. Kurssi on osa Erasmus Lifelong Learnign Program –ohjelmaa.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook