Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Vaihtoon lähteminen on helppoa

Teksti: Heidi Papinaho Kuva: Marjo T. Väisänen

Laboratorioanalyytikoiksi opiskelevat Annika Väntänen ja Leena Keskitalo läksivät opiskelijavaihtoon Irlantiin hetken mielijohteesta. Vieraaseen maahan oli helppo lähteä kaverin kanssa Oamkin tukemana.

Laboratorioanalytikoiksi opiskeleville Leena Keskitalolle (vas.) ja Annika Väntäselle vaihtojakso Irlannissa oli opintojen kohokohta.

Opiskelijavaihdon hakuaikaa oli viikko jäljellä, kun laboratorioalan opettaja kannusti silloisia toisen vuoden opiskelijoita laittamaan hakupaperit menemään. Hänestä olisi hyvä, että joku heidänkin ryhmästään lähtisi vaihtoon. Siitä Annika Väntänen ja Leena Keskitalo saivat kimmokkeen: jospa lähtisimme yhdessä.

Kolmannen opiskeluvuoden alkaessa syksyllä nuoret naiset pakkasivat laukkunsa ja muuttivat viideksi kuukaudeksi Irlannin Letterkennyyn. Paikan valintaan vaikutti kieli, sillä he halusivat maahan, jossa puhutaan englantia.

– Esimerkiksi Saksassa tehdään vaihdossa projekti, mutta me halusimme opiskella, Annika perustelee.
Siellä ihmiset ovat rennompia eikä heillä ollut kiire niin kuin suomalaisilla.
– Irlanti vaikutti kiinnostavalta maalta, Leena lisää.

Reilun 17 000 asukkaan kaupungissa he opiskelivat paikallisessa korkeakoulussa biotiedettä. Opiskelu oli pitkälti samanlaista kuin mihin Oamkissa oli totuttu, mutta esseitä sai kirjoittaa enemmän eikä kaikki ollut niin organisoitua.

Leena vertailee, kuinka Letterkennyn laboratorioissa säilytettiin kaikkia kemikaaleja ja myrkkyjä pöydillä, kun Oulussa puolestaan kaikki pidetään järjestyksessä varastoissa ja myrkyt visusti lukkojen takana.

– Kokeet olivat kuin ylioppilaskirjoitukset. Kokeet olivat kaikilla samalla viikolla, ja ne järjestettiin isossa salissa. Jokaisella oli opiskelijakortti pöydällä, ja opettajien tuli hyväksyttää koepaperit jollakin lautakunnalla, Annika kertoilee.

Yhdessä matalampi kynnys lähteä

Annika ja Leena kannustavat lähtemään opiskelijavaihtoon. Korkeakoulun ja vaihtojärjestelmän antama tuki auttaa, kun kaikkea ei tarvitse selvittää itse. Opiskelijatovereiden yhteinen päätös lähteä oli myös iso tekijä.

– En varmaan yksin olisi lähtenyt, Leena tuumaa.

Annika on samaa mieltä. He muodostivat toisilleen tuen ja turvan, kun muistuttelivat ja auttoivat toinen toistaan käytännönjärjestelyistä.

– Ei oltu yksin hukassa, Annika nauraa.

Vaihtoreissu antoi Annikalle ja Leenalle paljon uusia kokemuksia ja ystäviä. Itseluottamus kasvoi, kun huomasi pärjäävänsä kaukana kotoa.

– Oli hienoa nähdä se kulttuuri. Siitä tajusi, kuinka erilainen meininki Suomessa on. Siellä ihmiset ovat rennompia eikä heillä ollut kiire niin kuin suomalaisilla, Leena kertoo.

Kielitaito kehittyi Irlannissa roimasti. Annika muistelee heidän kuulleensa ennen lähtöä, että alueen aksentti on todella vaikeaselkoista. He eivät uskoneet, että se voisi olla niin hirveää. Mutta olihan se. Annika nauraa, että aluksi ei meinannut ymmärtää edes sitä, kun kassaneiti kysyi, haluanko kuittia.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook