Kaupungit

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Tequilaa ja tanssia

Teksti ja kuva: Daniel Wallenius

Oululaisen opiskelijan ei viikonloppuisin tarvitse nyhjätä kotona, sillä kuppiloita ja juottoloita on joka lähtöön. Illanviettopaikan etsinnässä ainoaksi ongelmaksi saattaa muodostua se, että kaupungin yökerhoista alle 19-vuotiailla on lauantaisin asiaa vain Tivoliin.

Oulusta löytyy baari janoon kuin janoon.

Olit sitten Oulussa tai Lappeenrannassa, ei kaupunki ole kaupunki, jos siellä ei ole Sedulaa. Oulussa tästä tarjonnasta pitävät huolen Tivoli ja selkeästi vanhemmalle asiakaskunnalle suunniteltu Apollo.

Juomat paikallisissa Seduloissa ovat hieman kaupungin keskimääräistä tasoa edullisempia, sisäänpääsy puolestaan kalliimpaa. Uudenlaista baarielämystä kaipaavien kannattaa pysyä kaukana – ketjun baarit ovat nimittäin lähes samanlaisia kaupungista riippumatta.

Jonkinlainen outo lintu Oulun yössä on torinrannassa sijaitseva Dione. Sen mahtipontinen sisustus ja konemusiikkipainotteinen soittolista ovat kuin Euroopan suurilta klubeilta, mutta baarissa on usein vähän liikaakin tilaa esitellä tanssiliikkeitään, sillä paikka ei täyty edes viikonloppuisin.

Dionessa on vähän istumapaikkoja ja siellä vietetyn illan pääpaino tuntuu selkeästi olevan tanssimisessa. Plussaa baari saa halvoista juomistaan, ja drinkkejä saa ajoittain jopa kahdella eurolla. Sisäänpääsymaksuissa ei ole kovin suurta logiikkaa ja välillä sisään pääsee jopa ilmaiseksi. Lauantaisin ikäraja on 20 vuotta.

Paikalliset erikoisuudet säväyttävät

Kaarlenholvi on Oulun suosituin yökerho, ainakin jonojen pituudella mitattuna. Paikkaan saattaa lauantaisin joutua jonottamaan jopa puolitoista tuntia, ja sisällä olevassa tungoksessa on välillä vaikea päästä eteenpäin.

Juomien hinnat ovat keskitasoa: olutta saa noin viidellä eurolla. Soittolistalta löytyvät uusimmat hitit ja ysäriklassikot. Tanssilattia on auttamattoman pieni väkimäärään nähden, mutta ikkunalaudoillekin mahtuu tanssimaan. Sisään pääsevät 20 vuotta täyttäneet pelkän narikan hinnalla.

Väenpaljoudesta huolimatta paikka on oiva valinta illanviettoon, sillä siellä näkee sataprosenttisella varmuudella paljon tuttuja. Suurimmat miinuspisteet Kaarlelle lankeavat tungoksen ohella VIP-jonosta: pitkä se on, mutta kukaan ei tunnu tietävän, miten siihen pääsee.

Toinen suosittu paikallinen vaihtoehto on Club 45 Special. Se sijaitsee uutta ulkorappausta vaativassa talossa, mutta ulkomuoto hämää, ja sisältä löytyy varsin tasokas bilepaikka.

"Nelifemmassa" on kaksi tanssilattiaa, mutta baarin soittolistalta ei löydy Shakiraa, Sean Paulia tai Scooteria, sillä kyseessä on ennemminkin rock-klubi. Pelkkä rock ei kuitenkaan riitä kuvaamaan musiikkivalikoimaa, sillä tarjolla on niin laaja valikoima levyjä laidasta laitaan, että samaa kappaletta tuskin illan aikana kahdesti kuulee.

Baarin erikoisuuksiin kuuluu keittiö, josta saa tilata maistuvaa ja täyttävää, mutta opiskelijabudjetille varsin suolaisen hintaista ruokaa. Juomien hinnat ovat suunnilleen Kaarlen tasolla, mutta sisäänpääsy maksaa enemmän. Plussana mainittakoon, että narikka maksetaan ovella, jolloin korttikin käy.

Ikäraja 45 Specialiin on lauantaisin 19 vuotta.

Valinnan vaikeus

Vaikka yökerhot voi laskea yhden käden sormilla, löytyy Oulusta varsin laaja valikoima kuppiloita. Jos baarikierrokselle haluaa, niin helpoiten selviää kävelemällä keskustan Hallituskatua tai Tuiran Valtatietä pitkin.

Oman mausteensa soppaan tuo valtava valikoima lähiöpubeja ja erilaisia pystybaareja, joista voi löytyä iloisia yllätyksiä. Maininnan arvoisia ovat ainakin menneiden aikojen huoltoasemien tunnelmaa henkivä Karjatupa Karjasillalla sekä Joku Paikallinen Pubi Tuirassa, josta shotteja saa 2,50 eurolla.

Keskustassa liikkuvien halpojen juomien ystävien kannattaa puolestaan suunnata Linja 25:een, jossa olutta saa alle kolmella eurolla, mikäli taskusta löytyy opiskelijakortti.