Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 15:53

Pihojen ja puistojen suunnittelu kiehtoo

Teksti ja kuva: Anssi Juntto

Oamkin Luonnonvara-alan yksikössä maisemasuunnittelua opiskeleva Annalinda Günther sanoo vihersuunnittelun olevan yhtä kokonaisvaltaista kuin mikä tahansa luova työ.

Annalinda Günther sanoo tulleensa hakemaan Oamkista monipuolisia viheralan opintoja. Valmistuttuaan hän suunnittelee mieluiten piha-alueita ja puistoja.

Työn alla oleva suunnitelma muhii pääkopassa koko ajan, vaikka sitä ei jatkuvasti aktiivisesti ajattelekaan.

– Mutta ei se haittaa. Sitä oikeastaan haluaakin miettiä ratkaisuja koko ajan. Ei voi tulla hyvää suunnitelmaa, jos sitä ei prosessoi päässä kunnolla, Annalinda Günther toteaa.

Annalinda sijoittui kolmanneksi Rovaniemen kaupungin ja Lappset Group Oy:n järjestämässä ideakilpailussa, jolla haettiin uusia näkemyksiä Lapin yliopiston harjoittelukoulun ja Rovaniemen uimahallin piha-alueiden suunnitteluun. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 27 työtä.

Ei voi tulla hyvää suunnitelmaa, jos sitä ei prosessoi päässä kunnolla.
– Olen todella tyytyväinen, vaikka kilpailusta tulikin vain kolmas sija. Tällä kertaa minun työni ei vain ollut se, mitä haettiin. En olisi muuttanut siitä mitään.

Koska piha-alueen piti sopia Rovaniemelle ja yhdistyä luontoon, Annalinda halusi suunnitelmaansa Rovaniemelle ominaista kasvillisuutta ja viitteitä Lapin maisemaan. Yhtä lailla tuntui tärkeältä ottaa huomioon kaikki ikäryhmät.

– Lähtökohtana oli, että puistossa on neljä suuntaa, ja että siinä otetaan huomioon ihmiset, luonto, ekologisuus ja esteettömyys, Annalinda tiivistää.

Annalindan Neljän tuulen puisto -nimisessä suunnitelmassa eri alueilla on omat toimintonsa. Puiston eteläosa on rauhoittumisen alue, länsiosa lasten leikkipaikka, ja niin ikään omiksi kokonaisuuksikseen hahmottuvat uimahallin ja koulun pihat tuovat alueelle liikunnallisuutta.

Kilpailun raati kiitteli Annalindan työssä muun muassa sitä, että kiinteistöjen kiinteät aidat on poistettu ja koulupihan käyttö on rajattu muusta puistoalueesta kasvillisuudella.

Opintojaksot apuna

Kilpailusuunnitelmaansa Annalinda ammensi ideoita eri opintojaksoilta. Julkisten alueiden suunnittelu -luennoilla oli käyty läpi monia työn vaatimia osa-alueita, kuten katusuunnittelua. Vesirakentamisen opintojaksolta oli puolestaan tarttunut erityisesti ekologisuuteen ja hulevesien hallintaan liittyvää tietoutta, ja kasviopinnot olivat kartuttaneet kasvitietämystä.

Annalinda oli viime kesän ja syksyn harjoittelussa Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry:ssä, jossa hän teki leikkialuesuunnitelmia. Annalinda sanookin oppineensa varsinkin esteettömyyteen ja erityisryhmiin liittyviä asioita nimenomaan harjoittelun kautta.

– Esimerkiksi näkövammaisten huomiointia ja mitä eri tekniikoita heidän auttamisekseen katusuunnittelussa voi olla on käyty opintojaksoilla läpi todella vähän, ja siihen jouduin hakemaan itse tietoa.

Hämeenlinnasta kotoisin oleva Annalinda aloitti viheralan opintonsa Hämeen ammattikorkeakoulussa Lepaalla vuonna 2008. Ouluun hän siirtyi vuotta myöhemmin. Vaikka Annalindan on määrä valmistua hortonomiksi (AMK) vasta vuoden kuluttua, on hän ehtinyt miettiä myös tulevaisuuttaan.

– Jos työtilanne näyttää huonolta, oman suunnitteluyrityksen perustaminen on varmaan loogisin ratkaisu.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook