Opiskelu

Viimeksi päivitetty 16.3.2011 klo 10:14

Kananmuna suojaan ja maata kohti

Teksti: Heidi Papinaho Kuvat: Mikko Törmänen

Oamkissa opiskelu ei ole pelkkää teoriakirjojen parissa puurtamista. Tästä loistavana esimerkkinä toimii kilpailu, jossa pudoteltiin kananmunia.

Matti Hartikainen tähtäilee, mistä kohti pudottaisi suojatun kananmunan.

Tekniikan yksikön aulassa käy jännittynyt kuhina. Kone- ja tuotantotekniikan ensimmäisen vuoden opiskelijat kerääntyvät seuraamaan, kuka on rakentanut parhaan suojan kananmunalle. Ohikulkijat pysähtyvät ihmettelemään, mitä on tapahtumassa.

Nyt syntyy munakokkelia.

Projektitoiminnan perusteet -opintojaksolla opiskelijat ovat saaneet tehdä käytännön projekteja. Suosituimmaksi projektiksi osoittautui kananmunasuojuksen rakentaminen, kun välineinä on kaksi A4-kokoista paperia ja liimapuikko.

Kilpailussa suojatun kananmunan tulee säilyä ehjänä kolmen metrin pudotuksesta. Toisella kierroksella muna pudotetaan noin viiden metrin korkeudesta. Lisähaastetta kierrokseen tuo tarkkuusvaatimus, kun laskeutumisalustalle asetetaan maalitaulu. Lähimmäksi keskipistettä osunut ja ehjänä pysynyt kananmuna voittaa.

Mistä näin hulvaton idea kananmunakilpailusta on kulkeutunut Oamkille? Soulista, Etelä-Korean pääkaupungista, jossa kone- ja tuotantotekniikan lehtori Jukka Säkkinen vieraili vuosi sitten keväällä yhteistyöyliopistossa.

– Kilpailun periaate on sama kuin Soulissa eli sielläkin kananmunat pudotettiin ja materiaalit ovat samoja. Voittajan valintaa olemme yksinkertaistaneet. Soulissa se laskettiin monimutkaisella kaavalla, Jukka naurahtaa.

Kananmunan suojien lisäksi opiskelijat rakensivat muita projekteja aina piikkilankavarjostimesta valettuun peltimomurskaan.

Onnistumisia ja munakokkelia

Kilpailuun osallistuu kolme kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoista muodostunutta joukkuetta. Lisäksi vaihto-opiskelijat innostuivat tekemään oman suojansa, kuten myös opettajat.

Kisan startatessa yleisön katseet suuntautuvat ylöspäin. Joku lausahtaa ääneen sen, mitä moni ajattelee:

– Nyt syntyy munakokkelia.

Ensimmäinen muna putoaa lattialle. Ulospäin ei näy merkkejä rikkoutumisesta. Tuomarina toimiva Jukka kiiruhtaa katsomaan suojarakennelman sisälle – muna on ehjä. Myös kaksi seuraavaa joukkuetta onnistuvat suorituksissaan, mutta vaihto-opiskelijoiden ja opettajien munat menevät rikki.

Toisella kierroksella kaksi joukkuetta saa munan ehjänä alas, mutta toinen joukkue saa sen osumaan vain muutamien senttien päähän maalitaulun keskipisteestä. Tomi Lassila, Olli Isokoski, Johannes Kannasmaa ja Matti Hartikainen voittivat tiukan kisan.

Voittajajoukkue kertoo tehneet parisenkymmentä erilaista suojarakennelmaa, ja vasta viimeinen versio valikoitui kisaan. Projektipäällikkönä toiminut Johannes sanoo, että testaamisvaiheessa he kuluttivat pari pakettia munia.

– Kaikki prototyypit eivät menneet putkeen, hän nauraa.

Kisa järjestettiin ensimmäistä kertaa, mutta opettajat väläyttelevät siitä tulevan perinne.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook