Opiskelu

Viimeksi päivitetty 16.3.2011 klo 10:08

Harjoittelussa oppii käytännön kautta

Teksti ja kuva: Olli Oilinki

Liiketalouden koulutusohjelmassa opiskelevat Susanna Lappalainen ja Laura Hannelin aloittivat opintoihinsa kuuluvan harjoittelun helmikuussa. Molemmat toivovat harjoittelujaksoltaan ennen kaikkea yhtä asiaa: näkymää työmaailman todellisuuteen.

Liiketaloutta opiskeleva Susanna Lappalainen haluaa oppia harjoittelussa asioita käytännön kautta.

Raahesta Ouluun harjoittelua varten muuttanut Susanna Lappalainen kiittää harjoittelupaikkaansa Novia Finlandia hienosta vastaanotosta. Vaikka harjoittelu on vielä alkuvaiheessa, on hänelle jo annettu mahdollisuus tehdä monenlaisia työtehtäviä. Susanna on kirjannut tilauksia ja asiakaspalautteita sekä hoitanut myyntireskontraa. Kiitosta saa myös se, että opintosuunnitelmaan on kiinnitetty huomiota, ja että työ vastaa ennakkokuvausta.

Noviaan Susanna päätyi harjoittelemaan melko tyypillistä tietä. Hän istui tietokoneen ääreen ja alkoi etsiä potentiaalisia yrityksiä netistä. Päädyttyään Novian sivuille hän piti näkemästään siinä määrin, että päätti ottaa puhelimen käteensä. Puhelinsoitto poiki haastattelun ja haastattelu harjoittelupaikan. Yhden kortin varaan Susanna ei ollut harjoitteluaan kuitenkaan jättänyt.

– Muitakin vaihtoehtoja oli, mutta ne karsiutuivat pois heti, kun sain tiedon tänne pääsystä.
Oli mahtava huomata, että hei, näistä opeistahan on oikeasti hyötyä, vaikka erikoistuminen tapahtuisikin työssä.

Harjoittelulta Susanna odottaa eniten sitä, että pääsee näkemään, millaista alan työ tosimaailmassa on sekä oppimaan käytännön kautta. Harjoittelu on myös tarjonnut tilaisuuden todeta liiketalouden koulutusohjelmassa opitun teorian pätevyys.

– Oli mahtava huomata, että hei, näistä opeistahan on oikeasti hyötyä, vaikka erikoistuminen tapahtuisikin työssä.

Susanna ei ole omien sanojensa mukaan suunnitellut tulevaisuuttaan opintojen valmistumista pidemmälle, vaan aikoo tutkia mahdollisuuksiaan vasta sen jälkeen. Liiketalouden koulutusohjelmaan hän hakeutuikin siksi, että se tarjoaa laajalti mahdollisuuksia työelämässä.

– Kun on kaikki vaihtoehdot auki, niin eihän sitä mikään estä lähtemästä vaikka Espanjaan, vapaasti valittavana aineena espanjaa lukenut Susanna toteaa.

Yhden vaihtoehdon hän kuitenkin uskaltaa rajata pois, ja sen perusteella häntä ei nähdä töissä tilitoimistossa.

Näköala pankkimaailmaan

Raahelainen Laura Hannelin puolestaan osasi rajata hakunsa Raahen yrityksiin harjoittelupaikkaa etsiessään. Itse asiassa Laura jätti jo opiskelupaikkaa etsiessään muut paikkakunnat pois laskuista. Nyt kolmatta vuotta liiketalouden koulutusohjelmassa opiskeleva Laura ei hakenut muualle ja on ollut valintaansa tyytyväinen.

Lauran harjoittelupaikka Raahen Nordeasta lohkesi omatoimisuudella ja sinnikkyydellä. Ensin Laura soitti suoraan henkilöstövastaavalle, jätti sitten hakemuksen ja sai kutsun haastatteluun, jonka jälkeen hän sai paikan.

– Olisin kyllä päässyt muuallekin, Laura lisää.

Vaikka ensivaiheessa työ onkin ollut vielä tutustelua, on Laura viihtynyt konttorissa.

– Parasta harjoittelussa on se, että pääsee näkemään, millaista pankkimaailmassa työskentely käytännössä on. Ala on minulle uusi, vaikka olen ollut pitkään kaupan alalla töissä.

Tulevaisuudessa Laura pitää pankkimaailmaa mahdollisena työympäristönä, muttei sulje muitakaan vaihtoehtoja pois. Tärkeintä hänelle olisi työllistyä omalle alalle – ja tietysti Raaheen.

– Haluan työn, joka on sopivan haastava ja jossa pääsee käyttämään koulutusohjelmassa opittuja taitoja. Raahessa haluan joka tapauksessa pysyä.

avain Avainsanat: liiketalous, harjoitteluViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook