Opiskelu

Viimeksi päivitetty 28.3.2011 klo 17:28

Opinnäytetyöaihe löytyi vaihdosta

Teksti ja kuva: Susanna Siironen

Oamkin Luonnonvara-alan yksikössä tehtävissä opinnäytetöissä yhdistetään opinnoissa kertyneet taidot työelämän vaatimuksiin. Maisemasuunnittelun koulutusohjelmassa opiskelijat etsivät opinnäytetöissään ratkaisuja olemassa oleviin ongelmiin.

Matleena Hallikainen haaveilee konsultin työstä ja toivoo, että voisi myös tulevassa ammatissaan paneutua hulevesien käsittelyyn.

Matleena Hallikainen voi istua tyytyväisenä kahvilla ja ottaa rennosti, sillä koko viime syksyn työllistänyt opinnäytetyö on valmis. Matleena teki opinnäytetyönään Iin ekokorttelin Tikkasenharjun asuinalueelle hulevesien käyttösuunnitelman.

– Hulevesi on pintavalunnan kautta tulevaa vettä, joka ei jostain syystä pääse imeytymään maaperään. Muun muassa asfaltti voi olla imeytymisen estävä tekijä, ja varsinkin kaupungissa tämä on ongelma. Suunnitelmassani muun muassa esitän rakentamaan rivitalojen pihoille pienviljelyalueita, joihin hulevettä voidaan käyttää, Matleena esittelee aihettaan.

Opinnäytetyötä ohjannut lehtori Ari Viiri on tyytyväinen Matleenan valitsemaan aiheeseen.

– Aihe on suhteellisen haastava ja liittyy kiinteästi rakennetun ympäristön suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon. Koska kyseessä on vihreä kortteli, Matleena pääsi syventymään nimenomaan hulevesien ekologisiin hallintaratkaisuihin.

Huomio viihtyvyyteen

Suomessa hulevesien hyödyntäminen on vielä lapsenkengissä. Hulevesien järkevä käyttö vaikuttaisi Matleenan mielestä suoraan asuinalueen viihtyvyyteen esimerkiksi erilaisten puutarhojen ansiosta.

Maisemasuunnittelun koulutusohjelmassa opiskeleva Raimo Sillanpää on myös keskittynyt opinnäytetyössään viihtyvyyden parantamiseen. Raimo teki pihasuunnitelman Toppilan Tervaportille, joka on kerros- ja luhtitalojen muodostama asuinalue.

– Suunnittelussa keskeisin painopiste oli sisäpihalla. Tein alueelle sisäpihan yleissuunnitelman, rakennussuunnitelman, kaksi poikkileikkaussuunnitelmaa ja yhden detaljisuunnitelman. Tein myös alueen asukkaille asukaskyselyn, Raimo kertoo.
Työssään Raimo on osallistuttanut asukkaat ideoimaan yhteistä pihaansa. Käyttäjien osallistaminen on tänä päivänä osa suunnittelua.

Kyselyn tekeminen saa Raimon työtä ohjanneelta lehtori Heikki Pulkkiselta kiitosta.

– Työssään Raimo on osallistuttanut asukkaat ideoimaan yhteistä pihaansa. Käyttäjien osallistaminen on tänä päivänä osa suunnittelua, Heikki toteaa.

Oikeaa työtä

Raimo ja Matleena tekivät opinnäytetyönsä ulkopuolisille yrityksille. Ulkopuoliselle tilaajalle tehtävä opinnäytetyö jäljittelee oikeaa työelämän tilannetta, jossa yritys tilaa suunnittelijalta suunnitelman.

– Maisemasuunnittelun koulutusohjelmassa lähes kaikki työt tehdään ulkopuoliselle tilaajalle. On hyvä, että opinnäytetyöt ovat todellisia tilaustöitä, jolloin opiskelija näkee, minkä tyyppisiä tehtäviä kentällä voi tulla vastaan valmistumisen jälkeen, Heikki sanoo.

Raimo toivoo tulevaisuudessa työllistyvänsä viheralueiden suunnittelutehtäviin. Tilaajalle tehdystä opinnäytetyöstä hän sai hyvää kokemusta työelämää varten, ja se on mainio lisä portfolioon.

– Uskon, että tulevaisuudessa monet muutkin taloyhtiöt haluavat kohentaa kerrostaloalueiden pihojen ilmettä. Nyt on vähän helpompi tarttua tällaisiin haasteisiin, kun on jo kokemusta, Raimo toteaa.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook