Opiskelu

Viimeksi päivitetty 28.3.2011 klo 11:22

Kuvat herättävät superpahiksen henkiin

Teksti ja kuva: Daniel Wallenius

Maailman ensimmäinen Motion Novel -elokuva valmistuu kovaa vauhtia Oamkin opiskelijoiden opinnäytetyönä.

Samaa näköä? Motion Novel -elokuvan kuvaaja Juuso Laatio ihailee työnsä jälkeä.

Ensi-iltansa supersankarielokuva Dr. Professor’s Thesis Of Evil saa huhtikuussa.

– Aika erilainenhan siitä on tullut kuin mitä alun perin suunniteltiin, toteaa kuvaaja ja kuvallista viestintää opiskeleva Juuso Laatio.

Elokuva kertoo maailman mahtavimmasta superpahiksesta. Pahuus myy, ja Dr. Professor on rikas, mutta kipinää pahuuksien tekemiseen ei enää löydy.

Samalla tekniikalla toteutettuja elokuvia ei valkokankailla ole aiemmin nähty. Lopputulos on lähellä Motion Comicia, mutta kuitenkin hieman jotain muuta.

Emme ole keksineet mitään koodia tai tekniikkaa itse, vaan lähinnä yhdistelleet olemassa olevia asioita uudella tavalla.
– Emme ole keksineet mitään koodia tai tekniikkaa itse, vaan lähinnä yhdistelleet olemassa olevia asioita uudella tavalla, Juuso kertoo.

Virtuaalinen maailma

Vain elokuvan näyttelijät ovat oikeasti seisseet kameran edessä. Loppu on tehty tietokoneella. Valokuvatut ihmiset on sijoitettu animoituihin, kolmiulotteisiin taustoihin ja sekaan on lisätty joukko erikoistehosteita.

Ihmiset, ympäristö ja efektit ovat kaikki eri tasoilla, joita yhdessä kuvassa on vähintään kolme. Kun nämä tasot asetetaan päällekkäin, syntyy yksi kolmiulotteinen kuva. Alun perin elokuva piti tehdä 3D-laseilla katsottavaksi.

– Se on vielä suunnitelmissa, mutta ensi-iltaan mennessä se ei ehdi, Juuso toteaa.

Juuso on räpsinyt kymmeniätuhansia kuvia. Studiossa kameran takana on vierähtänyt vain kymmenisen päivää, mutta työläimmän vaiheen eli jälkituotannon tuntimääriä tekijät eivät edes uskalla laskea.

Kuvauspäivissä oli niiden vähäisestä määrästä huolimatta omat haasteensa. Ne venyivät usein pitkiksi ja vaativat valtavat määrät suunnittelua.

– Kaikki puvut oli mietittävä samoin kuin tarkat kuvakäsikirjoitukset, jotta tiesimme, keitä oli samassa kuvassa ja mistä kuvakulmasta kuvaisimme. Olisimme voineet animoida hahmotkin, mutta halusimme mukaan joitain elementtejä oikeasta elokuvantekoprosessista, Juuso kertoo.
Perinteisen, pääosin filmimateriaalista koostuvan elokuvan teko ei kuitenkaan Juuson mukaan olisi enää tällä käsikirjoituksella tullut kyseeseen.

– Se ei olisi ollut iso askel muuten, mutta lavastuksessa olisi tullut ongelmia. Kustannukset olisivat räjähtäneet käsiin. Nyt käyttämämme tekniikka mahdollistaa tyylitellymmän kerronnan.

Työllistävä opinnäytetyö

Juuso ja tuotannossa myöskin mukana oleva Jukka Vidgren ovat ostaneet elokuvan aineettomat tekijänoikeudet Oamkilta yritykselleen. Kyseessä on ensimmäinen Oamkilta ostettu AV-tuotanto, ja sen tavoitteena on kansainvälinen levitys.

Yrityksellä on tällä hetkellä yksi palkattu työntekijä. Joihinkin tehtäviin työvoimaa on tullut myös alihankintana. Vaikka puitteet ovat isot ja projekti varsin kunnianhimoinen opiskelutehtäväksi, huomauttaa Juuso kyseessä silti olevan opinnäytetyö.

– Näitä projekteja ei tehdä opiskelua varten, vaan haluamme tehdä tämän niin hyvin kuin osaamme.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook