Opiskelu

Viimeksi päivitetty 28.3.2011 klo 11:22

Nyt leivotaan taloushallinnon taitajia

Teksti: Heidi Papinaho Kuva: Pekka Kallasaari

Liiketalouden koulutusohjelma vastasi Pohjois-Suomen yritysten tarpeeseen ja lisäsi suuntautumisvaihtoehtojen listalle taloushallinnon.

Laskentatoimen yliopettaja Leena Jussilan mukaan uusi suuntautumisvaihtoehto vastaa koko Pohjois-Suomen tarpeeseen.

Laskentatoimen yliopettaja Leena Jussila kertoo uudistuksen taustalla olleen työelämän toiveet. Alueen yritykset ovat antaneet suoraa palautetta: taloushallinnon suuntautumisvaihtoehto tarvitaan. Se vastaa koko Pohjois-Suomen tarpeeseen saada taloushallinnon osaajia.

– Niin sanottu yleistradenomi ei pysty hoitamaan taloushallinnon asiantuntijatehtäviä ellei hänellä ole vahvaa osaamista asiasta, Leena perustelee.

Uusien opintosuunnitelmien tavoitteena on yrityslähtöinen opiskelu, joten opiskelijat pääsevät jo opiskeluvaiheessa enemmän työelämän kuvioihin mukaan. Opintojen suunnittelussa on ollut paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä mukana.

Ensimmäisenä vuonna liiketalouden koulutusohjelmassa perehdytään perusopintojen parissa muun muassa yrittäjyyteen, liiketoiminta- ja viestintäosaamiseen sekä työväline- ja menetelmäosaamiseen. Toisena vuonna päästään käsiksi ammattiopintoihin.

Leena kertoo, että aikaisemmin pari ensimmäistä vuotta opiskeltiin paljon pakollisia perusopintoja. Opiskelijat toivat esille, että haluavat opiskella ammattikorkeakoulussa ammattiaineita.

Lisää tietoa logiikan avulla

Taloushallinnon opetuksen sisältö koostuu ulkoisesta ja sisäisestä laskentatoimesta sekä tietojen soveltamisesta käytäntöön. Opintoja voi täydentää yritysrahoituksen ja verotuksen opintojaksoilla.

– Kun taloushallinnon logiikan sisälle pääsee mukaan, on tietoa helppo kasvattaa sen avulla, Leena sanoo.

Taloushallinnon opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa HTM-tilintarkastajan opinnot ja saada niistä vastaavuustodistus. Todistus ja tarvittava työkokemus vaaditaan, jos haluaa suorittaa HTM-tilintarkastustutkinnon. Tilintarkastajan opintoja ei tähän asti ole saanut suoritettua normaalin opintomäärän puitteissa, mutta nyt se on mahdollista.

Leena kertoo, että vastaavuustodistus on opiskelijalle hyvä mahdollisuus päästä vaativiin asiantuntijatehtäviin. Lisäksi se voi olla hätävarana takataskussa, jos jää työttömäksi. Silloin voi suorittaa tutkinnon ja pistää oman firman pystyyn.

– Taloushallinnon opiskelijoista moni alkaa yrittäjiksi.

Loogista ajattelua ja tarkkuutta

Tulevissa työtehtävissään taloushallinnon tradenomi tarvitsee yhteistyö- ja kommunikointikykyä. Hänen täytyy osata hahmottaa oleelliset asiat, ajatella loogisesti ja olla tarkka. Lisäksi hänen täytyy haluta oppia uutta ja kehittää itseään. Valmistuneet sijoittuvat esimerkiksi kirjanpitäjiksi, palkanlaskijoiksi ja talouspäälliköiksi.

– Kirjanpitäjän toimenkuva on muuttunut paljon. Täytyy tuntea yrityksen yrityskulttuuri, sen prosessit ja toimintatavat sekä toimia yrityksessä kuten työntekijä ja palvella yritystä, Leena kertoo.

Taloushallinnon opiskelijalta vaaditaan sitoutumista, tavoitteellisuutta ja järjestelmällisyyttä. Täytyy jaksaa pysyä mukana, sillä opinnot ovat pitkälti tekemällä oppimista.

– Kun asiat tuntee ja ymmärtää, vaaditaan pitkäjänteisyyttä, koska tämä on kumuloituva ala. Taloushallinto rakentuu kuin kielet ennen opitun päälle, Leena kuvailee.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook