Opiskelu

Viimeksi päivitetty 28.3.2011 klo 11:22

Kieli keskellä suuta

Teksti ja kuva: Susanna Siironen

Oamkin Liiketalouden yksikössä on tarjolla laaja kattaus eri kieliä. Oikea kieli oikeassa paikassa voi olla työelämässä avain moneen oveen.

Sirpa Määttä opiskelee tällä hetkellä englantia, ruotsia, venäjää ja saksaa. Mielessä pyörii myös mahdollisuus espanjan opiskelusta, jos aika antaa myöten.

Liiketalouden yksikössä oikeutta ja taloushallintoa opiskeleva Sirpa Määttä nauttii kielten pänttäämisestä. Vaikka meneillään on vasta toinen opiskeluvuosi, Sirpa on ehtinyt lukemaan jo neljää eri kieltä.

Liiketalouden koulutusohjelmassa pakollisina kielinä opiskellaan sekä ruotsia että englantia. Laajasta tarjonnasta kelpaa kuitenkin valita lisäkieliä.

– Täällä oli niin hyvä kielitarjonta, että päätin ottaa heti ensimmäisenä vuonna saksan alkeiskurssin. Saksan lukemista jatkoin tänä syksynä vielä jatkokurssin verran. Nyt olen keskittynyt sitten venäjän opiskeluun, Sirpa kertoo.

Alkeet ja jatkot

Liiketalouden yksikössä voidaan olla syystäkin ylpeitä opiskelijoille tarjolla olevasta kielikattauksesta. Oamkilaiset voivat opiskella englantia, ruotsia, saksaa, ranskaa, espanjaa, venäjää, japania ja kiinaa. Jokaisesta kielestä on järjestetään niin alkeis- kuin jatko-opintojaksoja. Poikkeuksen sääntöön tekevät harvinaisemmat kiina ja japani, joista voi opiskella vain alkeet. Muita kieliä pystyy kuitenkin halutessaan opiskella pitkällekin.

– Esimerkiksi saksasta on kaiken kaikkiaan tarjolla peräti kymmenen opintojaksoa. Englannista, ranskasta, venäjästä ja espanjastakin on tarjolla kahdeksan opintojaksoa, kertoo kieltenopettaja Miisa Tanner.

Muista yksiköistä opiskelijoita tulee opintojaksoille vaihtelevasti. Hankaluutena on ollut yksiköiden erimittaiset ja eri aikaan järjestetyt opintojaksot. Ensi lukukautena on kuitenkin luvassa parannuksia.

Jos on yhteistyökumppaneita ja asiakkaita ulkomailla, niin monesti tekee suunnattoman vaikutuksen, että osaa edes jotain sillä kielellä.
– Ensi vuonna on tarkoitus yhtenäistää eri yksiköiden jaksosysteemiä ja opintojaksoille ilmoittautumista, jolloin meidän kieliopinnoillemme on helpompi päästä muistakin yksiköistä, Miisa iloitsee.

Sirpalla on ensi syksynä vuorossa harjoittelu, mutta kielten opiskelusta innostuneena hän on jo ehtinyt pohtia vaihtoehtoa, että opiskelisi kieliä iltaopetuksessa. Liiketalouden yksikössä kieliä opiskellaan aamusta iltaan.

– Meillä järjestetään kielten opetusta päiväopetuksen lisäksi myös illansuutunteina ja iltatunteina. Esimerkiksi aikuisopiskelijoille iltaopiskelu on paras tapa käydä opintojaksoja, Miisa toteaa.

Oikea kieli oikeassa paikassa

Englantia ja saksaa opettavan Miisan mielestä Oamkissa opiskelijat ymmärtävät, miksi kieliä kannattaa opiskella. Monet firmat tekevät yhteistyötä ulkomaalaisten yritysten kanssa, ja oma työpaikka saattaa lopulta olla Suomen rajojen ulkopuolella. Kansainvälisyyttä kaivataan koto-Suomessakin.

– Halusin opiskella venäjää, sillä olen Kainuusta kotoisin, ja siellä liikkuu paljon venäläisiä turisteja. Ulkomailla reissatessa on muutenkin mukava osata puhua paikallisten kanssa, Sirpa sanoo.

Kuten Miisa toteaa, voi oikea kieli oikeassa paikassa saada ihmeitä aikaan.

– Jos on yhteistyökumppaneita ja asiakkaita ulkomailla, niin monesti tekee suunnattoman vaikutuksen, että osaa edes jotain sillä kielellä. Se saattaa laukaista tilanteen kuin tilanteen ja voi olla, että diili syntyy siitä ilosta.

Miisan ja Sirpan vinkit kielten opiskeluun

  • Puhu mahdollisimman paljon opiskelemaasi kieltä tunnilla
  • Kirjoita sanoja, jolloin ne jäävät paremmin mieleen
  • Lue kappaleet ajoissa ja lue sanoja kerryttääksesi sanavarastoa
  • Lähde vaihtoon maahan, jossa opiskelemaasi kieltä puhutaan
  • Katso joka päivä tv-ohjelmia opiskelemallasi kielellä
  • Kuuntele musiikkia sekä lue lehtiä ja kirjojaViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook